@churalliya

Tuesday, June 29, 2010

Pegi naik Altis.. balik naik Lorris..


hari yg penuh tragedi.... tragedi sadis bersama altis....

pagi2 bangun ceria je... seceria suria pagi... eceh.. sbb hari ni tak yah masuk opis.. hari ni kena gi Open Source conference kat Berjaya Times Square Hotel.. sape yang tak suka.. 3 hari lak tu.. nak nak pulak tak yah cemas2 drive sendiri sbb bro.john kebetulan kena bg taklimat kat Jab.Pengairan & Saliran, Ampang.. canteek sgt la tuh...


muka di pagi hari yg suuuunggguh ceria..

perjalanan lancar.. bila dah dekat, hati pun mula dup dap dup dap.. dgn sape lah aku nak kawan ni.. dgn sape lah aku nak makan nih..

tgh feeling sorang2 dlm keta, smpai je kat traffic light tiba2 terasa keta menggigil bila tukar gear 'N'.. apa hal lak ni.. selalu x mcm ni pon.. ingat kan sbb lori lalu kat sebelah.. jalan tu bergegar kot..


here i come.. masa jam ni la baru terasa keta start gigil-gigil..

smpai je hotel, terus mekchu naik level 14... muka konfiden habis.. kontrol..kontrol.. smpai je kat registration terus muka pelik.. nape ramai yg pegang pesanan kerajaan (LO)/resit2 pelik ni? kena bayar ke? oohh.. sbb dorang tu private sector kot.. kalo gomen mesti lah special.. x yah bayar...

beratur bleh tahan pjg.. mmg ramai.. smpai je turn mekchu, terus tunjuk invitation letter (print thru emel).. muka budak tu blur2.. tya ada bawak pesanan kerajaan (LO) tak? alamak... mmg betul la kena byr.. bukan free la.. alamak.... mcm mana nih.. apa nak buat ni.......

terus budak tu offer kalo nak byr cash.. rm200.. hambek ngko.. tak de lak cash byk tu.. pikir pya pikir pya pikir... tetiba tipon bunyik...

"ma, keta rosak.."
"hapeeeeeeeee? kat mana ni?"
"jln pasar.. mama cane? nnti blk sendiri ke? papa nak tow keta ni smpai sban.."

disebabkan registration ni pun problem, terus msg boss bg tau.. syukur sgt boss faham.. tak dpt bayangkan kalo dpt boss yg soh attend jugak.. mmg pepandai sendiri la nak blk.. tq boss... tq sgt..

"ok lah, mama ikut papa.. mama pun x bleh join conf ni.."
"ok, mama naik cab.. ckp nak pegi jln.pasar.. papa ada kat dpn esso.."
"papa tggu smpai mama smpai tau.. jgn blk dulu.."


kah kah kah.. x logik langsung kalo bro.john nak blk dulu.. ye la, cuak gak kalo kena tnggal sorang2 kat tgh2 kl ni.. dah la 1st time smpai jln.pasar..

mekchu yg dtg untuk membantu.. 1st time naik teksi kat kl..

feel naik teksi tunai.. jeling2 gak muka driver tu.. kot kot la bob lokman.. hahaha..

smpai2 je tgk bro.john tgh mencangkung.. kusut beno laki aku nih.. kejap lepas tu dtg 2 org member dia.. borak2, calling2....

fenin ni.. fenin.. apsal la ko bleh rosak pada hari dan waktu ini?? kat sban tak nak lak rosak.. bila dah jauh baru wat perangai.. kan dah jauh nak angkut blk sban..

tp nak wat cane kan.. dah nak rosak.. bukan bleh tahan2.. bro.john lagi selesa kalo bwk terus gi pusat servis sban sbb keta ni pun under warranty lagi.. dan tak tentu hari ni bleh siap.. susah plak nak kena dtg kl blk nak tgk keta..

dlm kol 12 cam tu baru lah tow truck smpai... bepeluh wei menunggu..

siap lipat lengan baju tu.. lipat... jgn tak lipat...


ready nak naik atas truck.. pun 1st time ni mekchu tgk dgn mata kepala sendiri.. dah la betul2 kat bus stop.. semua pandang..


eh eh.. cop!! kat dlm tu mcm bukan bro.john je..


tara.. keta ferreri hitam yg dah kepam-kepam skit telah sedia di tow dari jln.pasar ke seremban.. bagus gak bukan jenis tow yg 2 tayar kat bawah tu.. kalo mcm tu keta cepat rosak.. nak pulak jln jauh..

keta ni under insurans tokio marine.. cover towing smpai rm400.. nasib baik sgt.. ni lah masa nak gunakan segala benefits yg ditawarkan..

dgn 2 org member yg sgt baik hati yg dtg resque kitowang sementara tggu tow truck.. mr.mizi & mr azhari.. thanks guys..


mekchu gaya mcm tak sabar nak naik lori... hahaha.. driver lori tu muka jambu beb.. dah la pakai bj merah jambu.. mmg insurans tu dah sekalikan dlm pakej kot.. korang, tukarlah kepada tokio marine..


hahaha.. ready to take off to seremban.. mahal gile gmbr ni.. tak penah ada dlm koleksi lagi..


pemandangan dari dalam


sila compare kan gmbr ni dgn gmbr 1st tadi.. hahahahahaha...

kat dlm lori tu, dari atas smpai bawah basah.. hihihi.. air cond tak rasa.. smpai bro.john kena lap peluh.. driver tu pasan kot, terus bukak tingkap.. hahaha..

smpai je sban, terus hantar keta kat pusat servis toyota.. bila dah amek info semua, mr.musthe pulak yg dtg resque.. itu lah baiknya kalo ramai kawan.. kawan pun kena pandai carik jugak..
all in all, kitowang selamat smpai umah setelah waktu org habis kerja..hari yg penuh tragis..

14 comments:

.::WaNiE::. said...

1 ok kalau compare gambar pagi ngn tengahari mmg lain lah mekchu haha

2 -apsal tak betulkan kat kl je kete tu? jauh2 tow ?

mekchu said...

background pun lain..

sbb under warranty.. dah half day.. mmg x dpt siap hari ni.. susah lak we all nak ulang alik kl tgk keta

Nida said...

pengalaman tu Sue... hehe

AKO @ retna said...

xpe pengalaman jadikan kita matang... erkk ada kena mengena x ek? hehhe

soclose2213 said...

aduh ciannya sue..hadapi dgn senyuman ok..

tgh tgk jepun vs paraguay..
go asia go !!

~~@lyci@~~ said...

mmg tragis bc citer mekchu ni.. tp ape2 pun muka mekcu cool ajer... siap bole posing2 dlm lori.. hati kn kering ma haha...

Capo Grande said...

sok keje x??? tu a g conf x ajak aku...huhu...

rozana said...

suraya...ciannya..
tp pengalaman best betul naik tow truck tu!!
kalo ade contest 'saat yg paling haru-biru dlm hidup' mesti 1st prize!
erk..kete baru tu..rosak apo?
org stkt 5 thn pakai alhamdulillah x penah rosak,tp bru2 ni toyota ade pnggl blk kn kete2 die..ade bwk pg cek kt mpt servis x?soh derang cek..tkt2 batch yg last2 terkena tempiasnya...cian toyota altis yg sungguh brad pitt tu!!

tp..sempat lg yo posing2 dlm tu!

shaza said...

Memang sadis cite meksu ni sampai terserlah kat dalam gambar yang last tu.. sabar sabar.. kite pernah gak ade experience kete rosak tengah jalan ni tapi belum sampai naik tow truck lagi..

mekchu said...

nida : tambah kenangan bersama suami gitu..

ako : kemain becakap mcm berpengalaman je :)

ana : dah tak larat nak senyum.. penat

alycia : belajar dr korang jugak.. hati kena kering

mekchu said...

sir capo : dtg la.. dtg dgn senyuman

mokna : bukan brat pit.. tapi orlando bloom la..

shaza : kalo kat area sban calling2 je member.. ini dah kat kl.. org pun pikir 7-8 kali nak tlg hntr..

Muhammad Adam Rayyan said...

wahaha! meksue!!
terbaik la entri ko kali ni!
mantopp!! ai laikk.

tapi keta dah baik blom?

mekchu said...

hahaha.. hape selama ni tak terbaik ke? kecik ati aii..

keta kat bengkel lagik laa.. hari2 naik lori gi opis..

tiefazatie said...

adoi la..cian nya kak..mmg dasat ow beza pic mula2 n after..hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...