@churalliya

Monday, September 5, 2011

Kami kehilangan kereta di malam raya

Bersambung dari entry tragis pada malam raya lepas..

Pukul 10.30 malam kami balik rumah.. tunggu call dari polis aje.. kami balik masa tu dengan perasaan separuh lega sebenarnya.. lebih kurang 10.15 malam gitu ketika masih di balai polis, kami terima panggilan dari owner car wash tu.. tak sempat ringging.. baru keluar lampu dah terus jawab.. dia cakap kereta dah jumpa.. anak dia si pencuri yang mental tu sebenarnya dah bawak lari altis ke rumah abang dia kat Pantai Dalam..

Semasa di car wash lagi, owner tu tak berhenti call anak sulung dia yang tinggal kat Pantai Dalam tu.. sebab katanya anak dia si pencuri tu memang dah lama nak ke rumah abang dia tu tapi dorang tak kasi.. itu agaknya anak dia ni aim je altis tu.. nampak pulak minyak full tank.. duit syiling pun penuh sampai melimpah.. mmg sedang elok lah kan nak 'curi sekejap' ke Pantai Dalam..

Selagi belum tengok kereta depan mata, selagi itulah hati ini tidak akan tenang walau pun di mulut kata dah jumpa..

Dalam pukul 12 tgh malam gitu, abang dia yang tinggal kat Pantai Dalam tu drive sendiri altis ke balai polis tempat kami buat report tu.. GPS, kunci rumah dan 5 pasang kasut kami (termasuk lah kasut raya) masih berada di tempatnya.. cuma duit syiling je yang kekurangan.. buat bayar duit tol lah tu..

Kereta pun tak de apa-apa.. alhamdulillah, masih seperti kali terakhir kami tinggalkan di car wash.. dan pukul 1 pagi, altis telah selamat berada di laman rumah.. 

"Lu kalau nak pinjam gua punya kereta, lu bagi tau la der.. jangan main bawak lari senyap-senyap je der.. bikin gua panasssss.. gua tengok lu kecik besar kecik besar je der.. malam raya tu... malam raya...."

Dan lepas ini memang akan serik main tinggalkan kereta kat mana-mana car wash lagi.. kalau org ramai, bawak lah balik rumah dan cuci lah sendiri.. kalau tak larat nak cuci, biarkan lah dia kepam kat situ.. bukan kah itu lebih baik?

Terima kasih sekali lagi kepada semua kawan-kawan yang komen di facebook, yang beri kata-kata semangat dan juga doa kalian kepada kami.. ramai jugak yang terus call bertanyakan khabar.. malam tu dapat banyak sangat message hari raya.. ye la, nama pun malam raya kan.. tapi 1 pun mekchu tak balas sebab hati tengah risau.. maaf ye kawan-kawan..

Sangat bertuah kerana memiliki rakan-rakan yang mengambil berat mengenai kami di kala kesusahan...

Satu jam terduduk di car wash pada malam raya adalah pengalaman paling teruk bagi kami.. dan kehilangan kereta selama 4 jam adalah pengalaman paling pahit bagi kami... Semoga dapat bersama-sama menjadikan pengalaman ini sebagai pengajaran..

29 comments:

~aSFaLiZa~ said...

alhamdulilah jumpa. kalau tak msti trauma di pagi raya

Hilmi Firdaus said...

alhamdulillah........
sume nye slamat.......
lps ni bsuh sndri je la.....
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin........

Pidah said...

ya Allah , baru baca blog kak sue ni.. alhamdulillah jumpa balik kete tu...

mama tisya said...

nasibaik kete jmpa blk..kalo tk sure tragedi mlm raya yg tragis...tp pernh terbc dlm paper, org p servis kete tgalkn kete..lps tu ada org dtg menyamar ckp kete tu die punye so org tmpt servis bg je la kunci...sbr je la..mcm2 dugaan kn

::NureeN:: said...

Alhamdulillah...

klau nureen cuak abes la keta kena curik huhuuu

PUANSTOBERI said...

tkpe Mekchu, menda ni akan jadi pengalaman buat kita.

Alhamdulillah, jumpa semula kan. Mujur sesgt...

lydzar said...

memang tersentap ler jantung ni kalau kejadian mcm ni terjadi..syukur jumpa balik kan mekchu

syawalsimpsons said...

adoi sabar ye mek chu...dugaan semua tu...mmm...car wash area mana tu..mmm...

~~@lyci@~~ said...

smoga apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya.. jd pengajaran pd yg lain gak.. cool cool..

eda_ej said...

huh.. boleh meroyan ni kete hilang..

zaid said...

so, owner car wash tu bg servis cuti keta percuma seumur hidup tak...?

CaDLyNN said...

alhamdulillah jumpe jugak...tu la..pengajaran utk semua..jgn tinggalkan kereta kat carwash cmtu je...

CidaZam said...

ayat mek cu yang 'lu kalau nak pinjam bagi tahu gua tu' hahah rasanya idok la kot nak bg org mcm gitu bawak... hahah

anyway lucky semua ok... perhhh kalau saya, pitam dah kot...

mummy_ayu said...

baru terbaca nie...alhamdulillah dpyt balik keta, kalu tak pagi raya mesti lagi sedih..

NeenaAnuar said...

nasib baik jumpa balik kann... syukur alhamdulillah.. kalau me lah in your situation... memang dah meraungg... merabannn... silap2 histeria teruih! uhuhuuu....

Aini said...

alhamdullilah jumpe. Suspen je masa baca mula2 entri hari tu. Anyway, selamat hari raya aidilfitri mekcu ye. Semoga ujian yg Allah bagi ni jadikan kita lebih kuat dan tabah =)

Aini said...

alhamdullilah jumpe. Suspen je masa baca mula2 entri hari tu. Anyway, selamat hari raya aidilfitri mekcu ye. Semoga ujian yg Allah bagi ni jadikan kita lebih kuat dan tabah =)

e.l.i.z.@ said...

sgt la mendebarkan..aduss kalu eli pun cuak..kami pun selalu gak main tinggal kete kt carwash..biasanya kt tempat yg selalu kami basuh la..tp ye la kan, riso jgk..mmg menggeletar kepala lutut lah kalau tahu kete kena curik..adeii lah..mmg pengajaran tul

shaza said...

alhamdulilah, kete dapat jumpa balik.. pasni mesti ramai yang trauma nak antar kete kat car wash tu..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

aduhaiiii... kalo sy duk tempat mekchu pun harus mengelabah gler, malam raya tuuuu...
aiii, rasa mau pang aje yg jung curik tu.. huuhuh
tp alhamdulillah, dpt gak beraya ngan altis..
tq 4 sharing cite ni mekchu, iktibar tuk diri seniri.. kena bgtaw asben ni, die salu percayakan org sgt..

Nini D.. said...

moga kejadian yang menimpa mekchu menjadi iktibar buat kengkawan yg lain...


takleh bayangkan cemne kalo TAH ilang..boleh pingsan!!

~izan~ said...

mmg kalau izan jd mekchu pun takot sgt2..Alhamdulillah dah jumpa semula. Takotnya nak hntar basuh keta lepas ni..mmg kena pegang kunci huhu..

AnaLyana said...

hari ni baru masuk keje, baru tau kete mekchu hilang.. alhamdulillah jumpa balik..syukur... kalau ana kat tempat mekchu pun terduduk dah jugak ana..

Selamat hari raya Mekchu sekeluarga..:)

Mimy Hamid said...

nasib baik...sadis gempar gak baca...aduhai..4 jam pun kereta beb...terduduk

Dee said...

fuh..kalo dee pun jd mcm mekchu..jem terus pala otak..syukur dh dpt balik..

CuTeMiUt78 said...

oh.. alkisahnya.. ish.. klu kita la.. mau nangis guling2 kat situ.. sib baik dpt blk...syukur alhamdulilah

amirah said...

fuhhh..mujur dpt balik dgn selamat mek chu..syukur..betul tu, lebih baikla cuci sendiri atau tunggu je..untuk langkah berjaga2..

~najwa~ said...

sian mekchu,
dugaan sungguh ni...
nasib baik jumpa balik..

peringatan juga utk diri sendiri, ish, x berani dah nak tinggal kereta kat carwash..

Bitt (double IS) said...

saya jarang tinggal kereta bila basuh kat luar...mesti dok dlm kereta lepak2 makan2 sambil org kat luar basuhkan...siap pesan kat anak2 jgn makan sepah2 sangat kesian kat abg2 yg nak vacum tu nanti..tapi selalunya derang buat mcm tongkang pecah la dlm kereta seblum di vacum..hahahahaha jam2 tu air tumpang, dan makanan terabur..hahahahhahaa adehhhh

perghhh nasib baik semua dah settle...gegar jantung baca mula2 tadi...owhh sangat tertinggal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...