@churalliya

Friday, July 15, 2011

"Papa langgar orang"

Dapat call macam tu, terasa diri tu ringan je.. macam dah pengsan ke apa.. sempat capai phone, baju melayu surau najmi, tudung, sempat jugak capai brooch nak pakai ngan tudung nanti..

Akak ngan abg ipar mekchu dah smpai masjid masa tu.. ye la, dah nak masuk magrib.. malam tu sebenarnya ada majlis bacaan yassin dan tahlil arwah abah kat masjid.. dah nak masuk bulan puasa ni dan kami sedekahkan bacaan yassin bersama-sama orang kampung..

Tgh2 siap mandi, terus dapat call dari papa-jit dan terus menggeletar satu badan.. "ma, papa langgar orang maaaa....." apa dia cakap lepas tu mekchu tak tak dengar... singgah masjid, ajak akak mekchu ikut sekali takut kalau ada apa-apa.. sebenarnya mekchu takut mekchu yang pengsan..

Bila nak sampai tu, bertembung pulak dengan ambulance.. lagi lah menggeletar.. sampai2 je tgk org ramai dah berkerumun, keta papa-jit kat tengah2.. ada motor tersepit kat bawah keta.. terus parking kat tepi.. wal hal, kemain jauh lagi tu.. konon2 parking cepat, cepat lah boleh jumpa papa-jit..

Smpai je dia sambut mi-cah dulu.. ok, fine disitu.. pas tu terus salam dan rasa nak menangis...


Keadaan motor tu nampak teruk.. tapi kalau ikutkan altis lagi teruk sebab sebenarnya motor tu yang langgar altis.. mamat tu mabuk keluar simpang.. terus meluru masuk ke tengah.. papa-jit sedang elok lak tu dlm 70-80km/j.. mmg ngam2 dia keluar je papa-jit sampai.. mamat tu langgar kat sebelah pintu/side mirror belah kiri, melambung depan mata.. terjatuh dia kat tepi.. motor tu terseret ke depan.. sebaik tak seret mamat mabuk tu sekali..

"pengsan kejap mamat tu.. tp masa ambulance sampai, dia dah sedar dah.." ~ papa-jit

dah smpai ke tengah cuba nak mengelak mamat tu yg datang meluru dari simpang.. tapi eksiden jugak.. nasib baik x de keta datang dari arah depan..

serabai sungguh dia.. bersama motor yang mmg barai.. sebelum eksiden pun motor tu dah mmg tak selamat..

apa taknya, break pun tak de.. yang bawak pulak mabuk.. cane tu?

nasib baik akak mekchu ada.. boleh tlg tgk2 kan mi-cah..

kejadian ni betul2 kat simpang Planter's Heaven, jalan Labu-Nilai tu.. mamat mabuk tu keluar dari simpang tu la.. depan tu sikit simpang masuk nilai..

Majikan mamat tu datang tak lama lepas tu.. siap bagi soalan mcm nak salahkan papa-jit.. saje la tu nak claim apa2 yg boleh claim.. sorry okeh, pekerja ngko tu yang mabuk, motor pun tak de break.. itu road tax konpem lah tak de tu.. insurance apa tah lagi.. 

Pas tu bg ayat kesian "dia sebatang kara je kat sini tu.. tak dak sapa sedara mara lain yang tinggal".. soooooooooooooo???? tgk kitowang x de respon cpt2 mntak diri, kata nak lawat mamat tu kat spital.. rasanya mamat tu bukan orang sini dan bukan melayu.. badan pun penuh tattooo.. sbb kat situ kawasan ramai pekerja asing.. ramai gile mamat2 bangla datang tgk.. itu kalo salah sikit tu, mau papa-jit kena rumble tu..

Kes tow truck pun satu hal.. berlumba2 nak tarik.. pas tu siap cakap nombor insurance tokyo marine kitowang tu salah.. nombor dia tu betul.. nasib tak hangin.. dah bape kali pulak altis tu naik tow truck tokyo marine.. lagi mau tipu..

baru calar sikit langgar ranting kayu papa-jit dah risau sambil gosok-gosok kepala.. ini pulak bila dah roboh bumper macam ni.. lagik la dia risauuuu... claim insurance lorrr.. NCD dah 55% tu.. nak buat cane kan..

malam tu lepas tow truck datang angkat keta, kitowang terus gi balai polis, nilai buat report... 

najmi yang memerhati dari kejauhan.. teruja betul dia tengok lori angkat keta papa dia sendiri.. selalu tgk atas jalan je..

kali ke-2 naik tow truck lepas rosak kat KL hari tu.. ala, yg pegi naik altis, balik naik lorris tu la.. 

acik polis yang amek keterangan.. mula2 kemain kerek.. lepas tya papa-jit keje apa, terus lembut nada suara.. kenapa harus macam tu erkk??

alhamdulillah, semua selamat.. cuma pengalaman yang baru bagi kami la.. insyaAllah terhapus dosa-dosa kecil kami.. semoga lepas kami akan sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh-Nya..

Abah, maafkan adik sebab tak dapat sama-sama sedekahkan bacaan yassin malam tadi.. tapi adik tetap tak lupa untuk sedekah al-fatihah kepada abah.. semoga abah sentisa tenang di sana..

36 comments:

Aleyn said...

Alhamdulillah...seb baik tak der aper2....

Eh..even kalau claim insurance...kalau kita x salah NCD tak burn kan....ncd pihak yg salah yg burn kan...ker?

lydzar said...

takziah mekchu..seb baik la papa-jit tak cedera ke apa ke..

bonda dadif aka akish said...

naseb papa jit takde ape..syukur!!!

standartla tuh..org gomen..baek polis...nurse kat spital...ape2 hal tanye dulu org tu keje ape...agak kelas.....baru layanan baek punye...

double standart...!

@Z said...

syukur la tak jadi apa2 kat Bapak.. harta benda takpe sbb boleh dicari ganti tp nyawa tu yg penting.. kami masa balik dari Alor Setar aritu pun nyaris maut disbbkan kecuaian org lain.. apa2 pun, kena hati2 la setiap masa...

Anonymous said...

yg para last tu sebakkkk....
Al-fatihahhh..

-anna-

AKO @ retna said...

musti pekerja dia tu illegal punya orang .. isskkk

hope mekcu ngan papa-jit ok dah ek skrg ni...

mummy_ayu said...

nasib takde apa yg serisu..keta je la..
mamat tu..siang2 pun mabuk ker..mcm2...

MaMa CyDa said...

alahai mekchu, sabo bebyk ek...

chekpid said...

ngeri baca tajuk. baca cerita pun ngeri. alhamdulillah selamat.peringatan untuk diri sendiri juga..

littlehumblelynn said...

mekchu

luckily xde apa2..baru 2 hr lepas tgk MYVI langgar mamat naik motor & mmg MYVI tuh yg salah..laju semacam & x bagi laluan pd motor tuh..kesian sgt2..

Mimy Hamid said...

saya dengar word last mekchu..takpe mekchu hari hari leh sedekahkan yasin...Al fatihah....yang penting papa jit selamat dari sebarang kecederaan....sabar ek mekchu

Nini D.. said...

teman udah ada experience mcm nih 5 taun yg dulu..TAH excident.pak polisi tanya style kerek tu dah biasa..paling tak boleh blah acik polis tu siap mintak "duit kopi" bawah meja rm300....


tapi..stendet..banyak mana pon rakyat komplen pasal pak polisi..gaji diaorg tetap naik..diaorgkan menjaga keselamatan negara... ( haaaaarrrkkkk--tttttuuuuiiiihhhh)

Imaan09 said...

ya allah..kuss smngat..nasib bek semua ok..

therosputih said...

teruk juga...sabar le bebanyak ye papa-jit...pasni naik kenari sesama...

Dee said...

dengar keje gomen pangkat besar2 baru tak kerek? aiseh..double standardlah sis..tp mujur juga papa jit takde apa2 ye..alhamdulillah..

wahida said...

ya Allah, seriau aku baca n3 ko ni...takpelah, rosak keta takpe, tapi papa jit takde apa2...

alfatihah utk arwah abah...

-oP_ida- said...

ayat last touching..huhu..
alhamdulillah papajit takda apa-apa..
keta rosak sikit tuh..leh rapair....
shukur sangat......

ALFATIHAH buat abah mekchu....

Suliana said...

alhmdlh tak de apa2.. hope mekchu sbar byk2 ye..

CuTeMiUt78 said...

oh.. sib baik la papa-jit tak apa2... org tu pun sib baik tak mati.. klu mati.. haru gak...
alfatihah buat arwah abah mekchu ya

Anonymous said...

alhamdulillah xde ape2.. kat area situ memang byk sgt dh org mati kena langgar tau.. eksiden x mati lg la tak terkira.. sy pon slalu igtkn diri jugak sbb hr2 lalu jalan yg sama..

mummysyafie said...

menyusahkan la orang mabuk camni. nasib baik dier pengsan je..kalau jadi nya lagi teruk.

sib baik papa jit tak apa2, tak boleh claim kat mamat tu ke? tapi kalau nak claim pun, nak ke dier bayar.

alfatihah tuk arwah abah..

A.s.t.i.n.a said...

takpe Allah bagi ujian tu tanda sayang.. sabarlah k..

bak emel adress nye.. nak invite ke blog...
lama dh tak blogging...

dygastina@gmail.com

Zura said...

kekdg kite berhati2...tp org lain plak..adooii..sabar k..

fiza said...

Alhamdulillah...papa jit tak apa². Memang seriau ah klo dpt panggilan mcm tu

n o h a F i z a said...

geram je ngan orang yang macam ni sebab dia tak pasal2 nyusahkan kita. paragraph last tu sebak fiza baca. Al-Fatihah untuk abah mekchu & abah fiza juga.

amirah said...

mujur papa jit takde cedera pape..ish..memang susah hati kan kalo eksiden.kete kitowng pun baru je kena camni.budak naik moto langgar belakang. budak baru pass lesen L.nasib baik mak dia kaya.dan nasib baik la dia tak pape.susah plak nnt

ratusiput said...

bila kete eksiden kepala mesti otometik igt ncd kan...aduhh mmg pening.nasib org2 sme selamat kan.tu yg penting.agaknye mmg nk soh bli vios kot :)

rozana said...

semalam dekat 999 tv3 baru jek keluar psl lori dekat jln labu-nilai..bnyk sgt2..kena rush ngan polis..ingt nk kolling2...tp tepon lak kna barred...x sngka bapak plk exsiden..syukur semua okay..kalau org trauma dah tu..

mzhany said...

wooo teruk gak altis tu, haishhh tapi nasib baek la tak jadi ape ape kan...

Eri-chan said...

bab eksiden ni la paling takutt..alhamdulillah takde pepe..seriau bila lalu balik area i eksiden dulu2

CaDLyNN said...

alhamdulillah..nasib baik bro john n mi-chah xde pape..

Alfatihah untuk arwah ayah mekchu jugak..

CIK JATT said...

haihh. tu la, kadang2 orang lain yang salah, kita jugak yang teruk. tapi Alhamdulillah la takde apa2.

MAPPIAU said...

uisshh dapat panggilan macam tu memang gigil la lutut kan, alhamdulillah syukur papa najmi takde ape2.

Alahai sedih la ayat2 yang last tuh.

Al-Fatihah juga dari saye kak.

Pepel BoNda AmaNi said...

ya penting xda apa2....mi-cah n papa jit selamat...syukur2...

al-fatihah buat arwah ayah mekchu...semoga rohnya tenang dan aman di sana...insya-allah semoga doa2 anak2 sentiasa mengiringi arwah...tenanglah dia di sana...

Just Call Me Bitt said...

aduhai mekchu...nasib baik la tak de ape2 berlaku..semoga dipermudahkan semuanya..aminnn...berderau baca...kalo berlaku pon boleh tahu mcm mana rasanya...semoga semua kawan-kawan saya sentiasa dilindungiMu, ya Allah...aminn...

tengkuyu said...

Nak komen pasal masa buat report tu....same case masa saya buat report masa maid buat hal....kerat tangan pakai pisau nasib baik tumpul....and sempat halang....polis tu memang kasar...bila tanya kita kerja aper and kat mana barulah layan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...