@churalliya

Tuesday, July 27, 2010

Tips Jimat dari mekchu


ni khas utk mereka yg minat untuk praktik kan tips jimat ala mekchu.. hehehe..

korang mesti selalu dgr 1 helai kain bleh pakai smpai 2-3-4 helai baju.. tapi pernah buat?? rasanya kalo dgn kain hitam selalu la kot..

kes nak jimat beli kain utk baju kurung la nih.. kalo pakai skirt hitam tu of kos la mmg dah berjimat dari awal kan.. pakai 8x pastu sidai blk belakang pintu.. cuci kemeja je.. kali ke-9 pakai baru basuh.. ekekekeke... (bukan pengalaman sebenar).. hahaha..

al kisah kain mekchu ni dibeli utk raya tahun lepas.. nak sedondon se family gitu.. smpaikan sampin bro.john pun datang dari kayu yg sama dgn kain mekchu.. al kisahnya jugak kain nye adalah 4x lebih mahal dari baju.. kain tu dekat rm40/meter kot.. tapi kain utk baju rm10/meter jek.. hehehe..

terus mcm rasa sayang gile ngan kain tu.. dah niat nak gunakan khidmat kain tu sepenuhnya sbb dia mahal.. lagi pun kain tu agak senang utk mix & match ngan baju yg lain..


mlm td mekchu beria nak amek gmbr khas utk entry tips jimat ala mekchu ni.. korang tgk je la hasil pertama kali itu..

dah elok2 bentang kan baju baeeek punya... masa ni lah budak kecik ni buat2 sibuk nak main bola.. kat situ lah jugak dia nak menyepak bola.. grrrr...


smpai senget2 ok baju ku..

kali ke-3 baru lah dapat.. ini baju 1st (purple + kain kesayangan ku)

bila di pakai...


ni baju 2nd.. (hijau + kain yang sama)


nmpk je kontra.. tapi bila pakai ok je..


3rd kaler coklat segan-segan.. blom pakai lagik.. budget nak wat bj raya.. nak hantar jait beads dulu kat lieza


jimat, mmg jimat..

nak ikut tips jimat ala mekchu?? :
  • 1. beli kain 2 meter sudah.. kalau boleh beli lah kain yg mempunyai corak yg sesuai.. corak yg meriah adalah tidak digalakkan.. corak seperti batik (2 colors) amat disarankan..
  • 2. beli kain mahal siiiiikit pun x pe.. sbb nak pakai byk kali nii.. sbb kalo yg mahal ni selalunya kualiti lebih tahan lama
  • 3. mix & match kan mana-mana kaler yg sesuai yg ada pada kain tu.. kalo korang kreatif, lagik kontra lagik bagus.. tapi baik2 ye nak combine kan kaler.. biar lah berpada-pada
  • 4. adalah lebih baik memilih corak kain yg kosong utk baju sbb kalo dah meriah coraknya, mmg susah nak mecing
  • 5. lepas dah dpt yg sesuwei, hantar lah jait sulam atau jait beads pada baju tu.. pastikan warna sulam/beads tu metching dgn warna pada kain.. baru lah malatop
  • 6. lepas 2-3 bulan, boleh beli kain utk buat baju lagi.. kali ni cuba cari warna yg kontra dari yg pertama tadi.. kalo tak, org ingat kita pakai bj yg sama kan..

sbg kesimpulan nya..cute kan wat lengan baju mcm tu.. puji la.. puji la... :(

harap tips yg entapapapapaentah ini membantu.. selamat mencuba... hahaha..


18 comments:

nuyulaisy said...

akak ni mng bijak.. nmpaknya blh ikut cdangan ni....

illafira said...

mmg jimat..

NeenaAnuar said...

agreed! neena pun ade wat a few baju yg berkongsi kain camgini! :D

shaza said...

huhu.. sungguh praktikal la mekchu ni.. idea yang sangat2 bernas.. boleh cuba try test nanti.. :-)

p/s- mekchu kenal dgn iftika rizal ke?? dulu sekolah tasik utara.. dia pun ade dalam gambar reunion tu..

soclose2213 said...

very good idea. give u 5 star..=.=

sue ada entry utk sue dah baca lum erk? sila selak2..>.<

.::WaNiE::. said...

ohmaigod

sangat berguna ni mekchuu

kemma said...

comeiiinye tips ni..hihi..kena copy paste ni..haha..Raya nio boleh le beli kain satu je..baju banyak helai skit...:)

Ila Ramli said...

yeah,, me also suka konsep mix n match,,hehe. pastuh org tegur..ooo, pakai baju baru ek,,,! hihi. hari2 baju baru??? apekah??

safina aishah said...

tips menarik...boleh ikut ni.mesti suami lg syg sb pandai berjimat.

safina aishah said...

tips menarik...boleh ikut ni.mesti suami lg syg sb pandai berjimat.

mekchu said...

nuyul : part shopping mmg bijak..

illafira : jimat itu kan bagus :)

neena : kita serupa

shaza : opss.. iftika rizal? nama tu mmg mekchu kenal.. sedikit kontroversi.. nnti kita off topic

ana : ana tu kemaruk update belog.. ada yg mekchu tak baca la tu

wanie : nnti u follow me..

kemma : sempat lagi nak praktik utk raya.. cpt kopi pes..

ila : itu lah kelebihan tips nih.. hari2 org nmpk bj baru.. belakang?? hehe

safina : mesti lah sayang.. menjimat kan duit laki jugak

JIVEBUMZ said...

good idea!
kalo camni nak ajak somi pi cari kain baju raya lah.. nak buat 3 pasang sekaligus kain kotak2 cam mekchu hihi

~~@lyci@~~ said...

mekchu, alycia nya tema pun taun ni pepel cam mekchu.. sama gak kain sekali ngan samping hubby.. alamak, camne leh sama ni.. alycia xtiru mekchu.. cuma masa beli tu tetiba lak rs nak wat camtu huhu..

tp idea ni bole pakai.. pasni nak cr color lain wat bj lak hehe..

mekchu said...

jivebumz : pengantin baru mmg patut kena ada 3 bj 1 kain mcm tu..

alycia : haa.. serashi bershama nama nya tuh..

CaDLyNN said...

wah...sangat best...nak ikut gakla tips ni...baru banyak sikit baju :)

mekchu said...

ikut ikut ikut..

QASEHNYA RANIA said...

aii penah buat macm ni...tok bju tunang dlu..sayang punya pasal...hihihihi
sampai sekarang still boleh guna lagi

QASEHNYA RANIA said...

aii penah buat macm ni...tok bju tunang dlu..sayang punya pasal...hihihihi
sampai sekarang still boleh guna lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...