@churalliya

Tuesday, August 10, 2010

Dia Demam dan Cirrrrit Birrrrit


Kelmarin dan semalam nak masuk 6x dia berak2.. pagi semalam masa nak bangun gi keje terbau haruman yang sunngggguhh mencengkam hidung.. vontot dia ngam-ngam hoo kat hidung mekchu.. terpaksa la sedut bau.. sedut punya sedut, terus membawa ke otak... sel-sel otak mekchu berhubung.. ya... itu adalah bau berak anak ku...

adoiii... ko berak smbil tido ye.... terus salin pampers & rasa badan dia panas....

bro.john ajak gi klinik..



Apa dia makan ntah smpai berak2.. hari tu dia ada makan beras, makan beras ok, bg nasi tak nak pulak... dia jugak ada minum air paip kekonon nak berkumur.. tatau apa punca sbnar dia sakit perut..

Najmi tak pernah kena food poisoning ni.. so emak & apak dia tatau apa ubat nak bagi.. apa susu nak bagi..

Doctor soh minum susu soya.. khas kalo budak cirit birit.. sib baik dia bg sample.. doc ckp jgn bg dia makan & jgn bagi susu biasa.. bg ubat (mcm air garam) & susu soya je..


Dulu masa najmi kecik & baru kekeringan susu badan, masa survey susu najmi mmg ada terbaca psl susu Isomil Plus Advance ni..

Susu ni adalah rumusan berasaskan soya tanpa susu lembu dan tanpa laktosa. Dirumus khas untuk kanak-kanak berumur dari 1 tahun ke atas.

Dicadangkan untuk penyusuan khas berikut :
  • Penyusuan semasa cirit birit
  • Alahan kepada protein susu lembu. Tanda-tanda termasuk kolik, cirit birit, muntah, ruam, ekzema, nafas berbunyi dan bersin
  • Intoleransi laktosa. Tanda-tanda termasuk perut kembung, cirit-birit dan kolik
berapa banyak cirit birit daa....

najmi mmg tak suka susu nih..rasa dia x sedap kot.. bagi bila dia dah tido.. itu pun dlm 30z je minum.. bila tgk dia tak berak2 lagi, bg je susu biasa.. kesian dia lapar...

Lepas jumpa doctor, bincang-bincang jap ngan bro.john dan kami sebulat suara bersetuju untuk EL hari tu demi kesihatan anak.. terus masing-masing call opis bg tau CC..

apa lagi, jom lepak mapley.. makan laju-laju sbb najmi meragam


ini sblum dia meragam.. mood budak cirit-birit mmg mcm org period kot.. hahaha


papa tlg tarik kan hidung najmi.. kasik mancung mcm mama... hihihihi


nama je EL.. tapi ptg tu mekchu dtg jugak opis sbb ada mtg kick-off tender pc hari tu.. gigih ngko.. penting woo mtg ni.. ini lah masa kita nak clear kan scope kerja vendor.. antara hidup ngan mati gitu..
contohi lah mekchu kalo nak dpt APC.. wtf huhhu..

babai anak mama.. jgn berak-berak lagi tau... dah macam pendekar kundur lak dia.. najmi jarang demam.. cool fever yg ada dlm fridge tu pun dah kecut.. pakai towel yo la..

22 comments:

AKO @ retna said...

sian nya kat najmi..
moga cepat sembuh yaa :-)

lynza said...

cian dia.. rasanya cara traditional (guna towel) lagi bagus dari guna cool fever.. lepas ni makan banyak sikit yo najmi.. kasi bulat balik badan tu

Nik said...

sian Najmi..
Get Well soon yea baby..

AyuMi said...

huhu...sama dgn Irqin...dia pun baru baik demam & cirit birit...sian...huhu...get well soon! =)

.::WaNiE::. said...

ala kesianny

Don & Nor said...

laaa...samalah dgn nasuha. aritu kitorg pun sama2 EL kerana anak terchentaaa...3 hari dia cirit. alhamdulillah ni dah ok. hope najmi pun akan cpt sihat smula.

mekchu said...

ako : kesian sbb dia kecik lagi..

liza : cool fever tu busuk kan bau dia.. pasan tak??

nik : food poisoning dah ok.. just demam je lagi

wanie : sian mama dia jugak

nor : sib baik cuti byk lagi.. khas simpan utk saat diperlukan mcm ni

rosesrosz said...

cian nye najmi..moge cepat cihat ea..

lynza said...

yup.. busuk sikit.. najmi bole order kat mama najmi k.. nak makan yang sedap2 hehe.. kasi berisi balik

littlehumblelynn said...

mekchu,

usually kali budak kena cirit-birit mmg GP akan suh minum FL milk kat budak..tp rasanya x sedap..ada jugak GP yg perscribe antibiotik kalo melarat sgt cirit-birit tuh,,anyhow hopefully dah ok skrg..

mekchu said...

rose : tq dear

liza : dia mmg tak kuat makan.. bg semua dia geleng.. susu susu susu

lynn : cirit birit dia dah ok.. alhamdulillah, cuma demam ada lagi

tiefazatie said...

alala..ciannye..mesti sedih kn tgk najmi sakit nie..xpe..nt dah sihat g men bola kt pdg dik..=)

nuyulaisy said...

ala kesianya adik akak yg tomel ni..

cepat2 baik yer

JIVEBUMZ said...

alahai siannya najmi..
sabar yer nanti sembuh la tu.. jgn lupa makan ubat yg mama kasi tau!

NeenaAnuar said...

alololo.. ciannyer dia.. semoga cepat sembuh yerr...

mekchu said...

tie : sedih, risau, tak tentu arah..

nuyul : tq auntie

jibam : bibik yg bg ubat.. kalo mama dia bg, mengada sgt

neena : tnggal demam je

~~@lyci@~~ said...

alalala, ciannya najmi.. mamam ubat taw.. nnt cpt sembuh ;)

shaza said...

Mekchu, susu isomil tu mmg tak sedap tapi anak kita Ashraf minum susu tu la.. dia ade ekzema so tak boleh minum susu lembu.. tapi tak silap, masa anak kena cirit birit dulu, boleh je bagi susu lembu tapi cari yang lactose free.. Contoh, Similac LF..

mekchu said...

alycia : susah sgt nak makan ubat.. mcm kena dera

shaza : oooo.. thanks for d info.. sib baik tak teruk cirit birit dia.. kalo tak, kena gak la carik susu tu

CuTeMiUt78 said...

alahai sian dia.. semoga cepat sembuh hendaknya

rozana said...

wa..acik yana tertinggal keretapi.
dh baca lama dh..
cuma nk komen x boleh
inet acik yana slow la najmi..

mama najmi..
kadang2 ade jugak kes2
cirit birit ni punca die
dr cacing..
bile last najmi mkn ubt cacing ya?
die kena bagi 6 bulan sekali,
sbb bdk2 ni selalu main kt luar
kn..pastu immune die pn x kuat..

tanda2 die...
x lalu makan..
perut ade nampak buncit
n kembung..
mata berkaca2..
then akhir skali die
akn berak2 n muntah..

haha..panjang x membebel?
biasalah..
mama 5 org anak la katakan..
take care ok ..

mekchu said...

ooo.. sib baik ada call hari tu.. nnti la, org bg dia ubat cacing.. logik jugak tuh kan.. tq 4 d info.. mama 5 org anak ni mmg sgt prihatin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...