@churalliya

Monday, August 16, 2010

Mari kenali mekchu : Bab 6 - Sahabat Karib ku


Entry itu membuatku ku tersenyum....

Best pren mekchu masa study hari ni buat mekchu terharu dan tersenyum... i'm sensitive tau kalo buat cerita terharu mcm nih.. yg pelik tu dia ni mmg bleh ingat setiap inci kejadian masa study dulu..


Rozana Mat Radzi... pnggil dia mokna sbb dia antara yg gemok masa belajar.. ntah sape la yg bg nama tuh.. tp skang dah saing-saing mekchu je halus nye..

jodoh dia awal.. masa final sem dah pegnen.. masa bulan puasa hari2 blk bilik bawak air susu strawberry.. bila tya dia ckp tak larat puasa.. rupa-rupanya dia dah pegnen... sempat lah tgk perut dia membesar.. masa konvo 2001 dah bawak anak..


Asal skudai.. bertemu jodoh dgn org kelantan dan skang mmg bermastautin di kelantan sejak habis belajar.. slang gebo, selipo makin jarang dengar bila ckp ngan dia..

Anak dah 5.. mekchu ulang.. L.I.M.A ok.. alia, asif, ammar, aisar & jasmeen.. dia lah peneraju skang ni dlm ramai2 member seusia.. sgt kagum dgn kesabaran & ketabahan hati dia selama nih.. oh mokna, meksu amat merindui mu..


terjumpa gmbr ni masa raya 2005.. dia tgh pegnen ammar


tak mo cerita byk psl mokna ni. kang mekchu nangis sorang-sorang sbb terlalu rindu kan dia...korang baca je la entry dia yg mekchu dah kopi pes kat sini.. (nak gi lap air mata jap..)


S - Kedua - Suraya - 6 Ogos

Suraya Mazni aka Meksu (saya yg bagi nama ni!)..aka Mek Chu (nama ni dah bermutasi bila dh masuk belog..) ialah kawan baikkk saya masa dekat UUM dulu2....Macam2 pengalaman yang kami berdua alami bersama...Dari yang manis..masam..pahit semuanya ada! Makan sepinggan..tidur sebantal..argghhh rindunya zaman tu...Kami berdua kuat berangan..kadang2 bila petang2/mlm2 kami suka pergi duduk tepi tasik UUM..rendam kaki sama2..lepas tu berangan..macam2 lah cerita yang timbul..

Suraya ni cantik..haa...jadi bila jalan dengan dia..sampaikan saya pun kena tempias glamer dia tu...Jadi peminat kami sama banyak la kan..Kalau dia dapat surat misteri..haha..saya pun dapat..;p Dalam ramai2 peminat dia..Bro John yang muka ala2 Van Disel tu jugak yang berjaya menawak Kristin Kreuk Msia nih!!


Kami selalu bergurau..dia tarik itu...saya ketuk yang ini..sama2 berguling-banting.. heee..macam2 la katakan zaman student kan..

Tapi biasalah kan...The best of friends must part...Kadang2 ada masa kami tak sependapat dalam satu2 perkara..jadi masing2 buatlah hal sendiri sekejap..Lama2 kitorang baik pulak....Pastu masam lagi..baik pulak...Yang penting...antara saya & Suraya...takde simpan2 dalam hati..kalau salah,cakaplah salah..betul dah sahlah betul..Ye tak Suraya??

Waktu hari jadi Suraya...kebiasaannya tiap-tiap tahun sampailah nyanyian merdu dr kumpulan koir gen-Rozana menyumbangkan lagu Selamat Hari Jadi untuk auntie Suraya dengar. Tapi...ahh..ada saja tapi2 akhir2 ni kan? Sewaktu hari lahir Suraya hari itu telah menjadi 'hari rambut teruk saya' dialih bahasa >> bad hair day...jadi kumpulan koir tak dijemput...hanya Manager dia saja yang wish pada Suraya... apapun Suraya...saya akan sentiasa mendoakan Suraya agar dirahmati... disayangi...dilindungi oleh Dia...

Semoga Suraya akan sentiasa menjadi Suraya yang saya kenal...bertambah jelita..(hehe..nak amik Aura 31 tahun Nov ni!!!) Tuhan..murahkan rezeki Suraya ya..

1.Biar dapat baby tahun depan!
2. Keluarga Bahagia
3. Panjang Umur...

Rindunya dekat Suraya...


*dia tak tau bila baca je, air mata ni terus bergenang.. apsal la mekchu sensitip sgt hari nih.. pada belog Sejuta Wajah itu lah tmpt nak lepaskan rindu..


9 comments:

JIVEBUMZ said...

syahduuu nye dapat best fren camgini.. semoga persahabatan kalian sentiasa dirahmati!

.::WaNiE::. said...

bab yg kristen kreuk tu yg sy jeles yg amat tu

littlehumblelynn said...

tuh ler bila teringat kwn2 lama terutama zaman diUM finance tahun 1999-2002 sure terasa macam2,nak gelak..nak nangis pon ada!!

Iena said...

kengkawan adalah aset yg menceriakan kite...
bagusnya blogging... kwn yg jauh rase cam dekattttttttt jer...
mekchu kannnnnnnnnnn...

Ya ALya said...

semoga berpanjangan sahabat mekchu tu dengan mekchu k...

ya pun sedih n menangis baca sb ya memang sensitif sikit orgnyer,sebab ya ada gak kwn baik,tpi memang dah lost contact langsung nak di hubungi,cari2 gak dalam FB pun tak jumpa...entahla,belum ada rezeki kot nak bertemu....

mekchu said...

jibam : kawan masa susah mmg susah nak jumpa.. kalau dah jumpa tu, hargai lah dia

wanie : hahaha.. dah rmpas tittle kristin kreuk malaysia

lynn : byk sgt kenangan nyee..

iena : ya betulll.. blog ada, fb ada, emel ada..

ya : ooo.. jenis cepat ujan gak rupe nye.. hehe..

~~@lyci@~~ said...

huhu.. touching tul entry ni.. bestkn ada best frens mcm ni..

rozana said...

suraya..
wah..gambar ini..time raya 2005..
bahagianya muka puan time ni kan?

thx 4 being such a lovely g/friend,
kwn menangis...kwn dikala suka...
thx 4 all the kindness..

plz..jgn berujan ya..
tkt kt kltn lg lebat hujannya..

QASEHNYA RANIA said...

bahagianya dapat bf macam puan... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...