@churalliya

Wednesday, August 25, 2010

Nak yg mahal ke murah bang?

semalam, pes time bukak puasa kat luar dan merupakan satu pengalaman ngeri.. sendiri yg carik pasal.. tiada siapa2 yg perlu dipersalahkan dlm kes ni..

masuk hari ke-13 baru dpt bukak puasa kat luar?? kesian kan..

kebetulan semlm bro.john tak sihat.. masa hantar dia gi klinik t/hari semlm, tiba2 mekchu mendapat satu akal..

"pa, apa kata kita bukak puasa kat luar?"
"ok.. tapi papa tak nak tmpat mahal.. membazir.. bukan byk na makan"
"habis kat ne?"
"kita makan kat param je la.. layan apa.. mcm dulu-dulu"

dulu-dulu kitowang bukak puasa kat param je weii.. ye la, bas putrajaya smpai sban dlm 6 lebih.. kalo hari jumaat dekat kol 7 pun ada.. beli makanan mmg sempat, tp nak bekejar blk umah mmg tak tenteram la..

sudahnye, segala karipap sardin, ayam percik, murtabak kitowang makan kat kedai je.. order air sudah...

bro.john teringin nak repeat la tu.. enough is enough.. dah mcm pelarian rupanya bukak puasa kat param..

jadi untuk merialisasikan impian bro.john tak nak makan kat tempat mahal, kitowang pilih kat sini..


thn lepas RM10 je utk dewasa & RM5 utk kanak-kanak.. skang dah up..

dpt teh tarik, semua jadi indah

tp itu lah, kalo nak murah, makanan mmg ntah apa-apa.. cane tu kan.. sekarang ni segala-gala harus 'beruang'.. kalo nak best, kena bayar mahal.. kalo nak jimat, makan je apa yg ada..

tp mekchu suka.. suka sbb dpt deting ngan bro.john w/pun makanan mengembangkan tekak.. makan sebab lapar.. bukan sbb sedap..

kalo mekchu ada rezeki bukak restoran nnti kan, mekchu nak masak sedap-sedap, murah murah je.. nak menambat hati pelanggan mestilah sedap pas tu murah.. kedua-dua ciri tu ada pada restoran mekchu 20 tahun akan datang..

nnti cuba tau.. hihihihi.. berangan itu kan indah..

16 comments:

Nik said...

xmahal x pe sue
janji dapat berbuka berdua..
hehe

shaza said...

mekchu, memang tak sedap ek?? kat mane ye restoran tu..

Mohd Naim said...

eleh, belom bukak restoran mmg la cakap macam tu..bila dah bukak nanti..sama jer macam peniaga lain..fikir untung jer...

mekchu said...

nik : deting 2-2 tu yg penting kan

shaza : kembang tekak.. kat dpn petronas jln jelebu..

naim : no no no.. niat kena baik..

CikSembang said...

tak penah pegi la param ni pualk..1st time dgr ni Su

kemma said...

yeayyy..leh pi restoran mekchu 20 taun lagi..

mekchu said...

cs : param tu PAsar RAMadhan la kak

kemma : pegi tau.. ada buffet bukak puasa.. haha

Iena said...

lambatnya nak tgu 20 thn lg... nk mkn sedap yg murah kat restoran mekchu! hehhee

~~@lyci@~~ said...

lambatnya 20 taun.. xsabar nak pg restoran mekchu.. restoran mekchu tu ala2 apa ekk hehe..

JIVEBUMZ said...

tak sabar tgu lagi 20 thn bleh berbuka free kat restoran mekchu hahaha

mekchu said...

iena : kumpul duit dr skang tau

alycia : ala tapioca.. haha

jibam : boleh x de hal.. tp kena jd follower tetap mekchu selama 20 thn.. nnti mekchu bg mkn free

jesnita_ns said...

mesti cuba punya kak mekchu..janji sodap..hehehe..moga jd kenyataan *wink*

Iyiana said...

kembang tekak jangan sampai termoon*** kira ok la tu. ehehee..

cha said...

salah tu mekchi, berangan itu free.

NeenaAnuar said...

confirm I jadik customer tetap kedai you... hehehee... betoi tu mekchu.. tak ruginyer kalu kite berniaga murah & sedap... infact akan lebih berkat rezeki kite nanti! ;)

mekchu said...

jesnita : amin.. doakan akak :)

yana : siiiikit je lagi nak termoooon.. tp cpt2 minum air

cha : opss.. berangan itu indah lagi percuma.. boleh??

neena : sedih ngan peniaga skang yg kenakan harga mahal, tp servis tak bagus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...