@churalliya

Tuesday, August 17, 2010

Tips "How to make ur home lively"


Korang rasa penat tak nak update belog bulan puasa ni? nak tekan caps lock pun tak larat.. hari ni mencabar betul.. kena audit ngan SIRIM... pergghhh.. siiiiiiiikit lagi mekchu nak nanges tadi.. tetiba teringat tgh puasa.. nnti batal lak puasa.. kuatkan semangat wahai mama beranak satu!!

apa yg ko bebelkan ni wahai perempuan..

cane korang ada idea nak menulis bulan2 puasa ni erk?? kot-kot ada petua makan apa masa sahur kan.. meh la share..

dah separuh tenaga hilang nih.. sib baik balik nnti mak yg masak.. bro.john yg belikan.. ok ok ok... bila teringat makanan terus semangat tu datang...

ladies... start ur engine...

minat hias rumah dgn kos yg minima?? arrr meh sini mekchu tunjukkan tips menghias rumah.. kan nak raya x lama lagik..

3 special steps how to make ur home lively..


Step 1 : Sediakan bekas

kecik tu rm5, besar tu rm8.. beli kat kedai 2 hengget


Step 2 : Beli & rendam jeli

jeli pun beli kat kedai 2 hengget..


masa merendam.. biar sekembang yg buleh.. itu je mangkuk hayun yg mekchu ada kat umah sban tu.. paling besar dah tu


Step 3 : Masukkan jeli ke dalam bekas & hias

susun ikut cita rasa.. baik-baik kalo kat umah ada budak kecik.. lagi pulak kalo yg bertangan laju dan kuat menyepak.. bahaya kalo letak rendah


kemain tinggi melangit.. yg atas sekali tu pakai kosi pun tak tentu smpai..
mmg meleleh najmi tgk


dah la tu mekchu.. tak yah la buat tips lagi.. tips mcm ni semua org pun tau.. hahaha..

suka sbb dia kaler-kaler..

kat opis pun ada gak.. tp selalu terabai smpai kecut2 jeli tu.. oh kesian nye pohon-pohon ku itu.. tuan ko puasa.. ko pun kena la puasa jugak..

betapa tak larat nye mekchu hari ni.. boss bg tau pagi tadi budak2 cpt letih masa puasa sbb metabolisme badan dorang tinggi.. dorang aktif dan nak membesar..
adakah metabolisme mekchu masih tinggi? dan adakah mekchu masih nak membesar jugak? adakah apakah??

ok la.. masa dah time.. nak siap2 masuk miting majlis khatam al-quran.. apsal korang gelak? ini mmg benar belaka..


21 comments:

nabilah_2908 said...

cantik... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MISS RED SAKIT

wildcutecat said...

menarik jugak ye tips ni. nanti dah ada rmh sndri leh lah sy hias macam tu jugak.

chekpid said...

mekchu...walaupun ceritamu merepex..aku tetap terhibur...haaha

Iena said...

sukanya kite ngan balang2 tu... murah lak tu... mampu milik utk ke empat empatnya! nk gi carik gakla kat kedai 2 hengget.

CuTeMiUt78 said...

eemm sama la kat umah kita pun.. dak Mirul siap kata guli gitu

mekchu said...

nabilah : miss red minta ditukar..

dieb : nnti pnggil la mekchu sbg interior designer.. murah je :)

chekpid : aku kehabisan idea.. layan tau

iena : mcm2 design ada.. cpt je sold out.. ikut nasib design apa yg ada masa pegi

cutemiut : haha.. sib baik dia tak buat main congkak

Iyiana said...

bagus2..
pasni ley cuba..

CikSembang said...

tip .. masa sahur kena amik kurma insyaAllah ada tenaga..kalau tak larat minum susu kambing..makan tablet susu kambing..itu yg selalu akk bekalkan utk anak2 kat hostel..dan CS pun buat gak..

e.l.i.z.@ said...

erkkk eli kalu xdak cita, mmg tak ber-update la blog..x suka sgt nk cite pasal makan ape, sahur ape..menu berbuka menu sahur aiyaaa bosan la cite mcm tu..+- xyah wat entri :P

Nik said...

aku suka jeli tu..
selalu burn jeli dlm pasu staf aku pastu aku picit-picit pastu aku blah
wakakaka...

shaza said...

tips yang menarik.. tak tau pulak ade jual jelly tu kat kedai.. mekchu memang kreatif..

littlehumblelynn said...

menarik tp x sesuwei utk umah yg ada anak2 macam ku ini......habis jatuh nanti digegarnya..

mummysyafie said...

dear..tinggalkan add kat komen yer..ur pic dah terpilih jadi pemenang. taniah..

Anonymous said...

Genial dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

CaDLyNN said...

suke balang2 itu..mmg dah lama berangan nnti ada umah sendiri macam2 nak hias..ehehe..

err..mekchu..sure ke nak membesar lagi??? haha

Ila Ramli said...

dah lama carik bijik2 gel yg colorful nih tau.... balang dah ada kt umah... skit punya cantek beli. Itu yg warna hijau tersengih tuh hape?? haha, tak sangka ada gak org minat keroppi si katak hijau tuh,,, sbb sy pn suka :D

lily lotus said...

baik punya tips..thanks :)

mekchu said...

yana : jgn lupa untuk mencuba :)

CS : of kos yang yusof taiyoob punya

eli : kalo pasan, mekchu tak pernah buat lagi menu bulan puasa ni.. kalo pikir makan, nnti terus laparrrr

nik : ko jahat..

shaza : ada jual la kat kedai.. ckp je nak kaler ape...

mekchu said...

lynn : kekadang omak ehh teringin nak umah cantik.. susah kan.. hehe..

mummysyafie : x sangka sgt menang.. thanks to the jurries.... tq mummysyafie

cadlynn : balang mcm2 design ada.. murah je.. ingatkan mahal

ila : gi kedai 2 hengget.. mekchu suka tau benda2 pelik cam tuh.. hehe

lily : tips yg ntahapaapa.. haha

ch@ said...

kreatip la mekChu, tunggu la Oni jadi anak dara sunti, time ni dia agak jakn sikit, ada kesemua jeli itu masuk dlm mulutnya, muahaha...

MieZa said...

wah...tantik-tantik...suka =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...