@churalliya

Friday, September 17, 2010

Folder 1 Syawal lagi

Pagi 1 Syawal hujan renyai2... sejukkk je.. smpai terlupa dah hari raya..

Bagun wok.. bagun.. gi semayang raya..

mendung je pagi raya tu kan..

Punya lah penuh masjid.. mekchu semayang kat celah2 pinggan mangkuk.. sib baik badan mmg kecik.. ngam2 je.. itu pun bila sujud, kepala kena vontot kuali.. kenapa ntah kuali ada kat situ.. tak pe, yang penting dpt semayang raya sama-sama..

hanya kami di pagi raya..

Family kak long turn beraya kat rompin.. family abg ngah pulak balik kg lepas semayang raya.. tinggal lah kami.. sib baik ada kitowang tau.. kalau tak, emak beraya berdua ngan bibik.. sib baik jugak ada bibik..

mekchu ngan bro.john senang je.. kami dah sepakat.. jgn gaduh2 nak balik mana bila raya.. pegangan kami "kalau nak mlm raya kat rumah mak sendiri, bersedia untuk tnggal di rumah mertua hingga raya ke-5".. (kejam sgt ke statement tu?)

haaa.. pilih pilih nak yg mana satu.. and of kos lah mlm raya kami di labu dan beraya di pilah smpai raya ke-5.. lagi pun dapat ziarah kubur arwah abah raya pertama tu..

aim kat ayam masak merah tu..

blk semayang raya, isi perut dulu.. takut2 lak nak makan.. terasa mcm puasa je lagik.. heheh.. pekena mak nye rendang sama kuah kacang.. ada pulak ayam masak merah yang menjadi kegilaan kami adik beradik.. tp thn ni tak dpt nak rebut2.. makan la ko puas2.. sayu lak tetiba..

ok.. salam2 dulu.. walau pun tak cukup korum, bersalaman di pagi raya adalah acara wajib.. pergghhh kalau tak nangis jgn pnggil mekchu okeh..

terasa hiba sgt bila salam ngan mak.. ye la, org lain dah kawin semua dok umah sendiri.. tapi kami still dok ngan mak.. dah hari2 jumpa, konpem ada yang terkecil hati kat sana sini kan..

bila salam ngan bro.john, lagik laju air mata ni meleleh.. habis mekap aii.. uuuwuuuu, byk pesanan bro.john utk mekchu.. duit raya untuk isteri terchenta tatap ada.. ai lap yuu..

lepas salam salam gi kubur arwah abah.. terasa kejap je.. thn ni dah 3 thn kitowang beraya tanpa abah.. Alhamdulillah, dah 3 kali raya jugak bro.john bawak kan tahlil utk arwah..

siap siap nak gi kubur


najmi yg pertama kali ke kubur arwah atuk dia..


sedekahkan bacaan yassin pada arwah

semoga abah sentiasa tenang di sana.. adik terrrrlalu rindukan abah..

pastinya emak lagi rindukan abah

lepas blk dari kubur, bermula lah acara beraya kat rumah saudara mara smpai lah raya ke-30.. selagi ada bulan syawal, selagi itu lah kami akan terus beraya dan beraya..

bila raya, budak2 lah yg paling happy kan.. sejak ada anak ni mekchu pun tumpang gembira bila najmi dpt duit raya.. massyuukkkk


suasana bergelimpangan mcm ni mmg biasa..


petang raya tu, kami siap siap pulak blk pilah..

letih btol najmi.. jln pulak jem baaaik punye...


ni dah smpai pilah.. mmg dia yg soh tutupkan telinga dia.. hahaha.. takut2 berani tgk org main mercun..

cerita raya kat pilah lepas ni.. slow & steady mekchu hapdet..relek je.. org lain dah selari ngan bilangan hari raya dah.. penat sgt beraya.. mood nak hapdet datang siiikiit sgt.. mood nak beraya yg lebih.. hahaha..

8 comments:

shaza said...

hmm.. best entri kali ni.. cerita yang padat dan penuh dengan gambar..

mekchu said...

alaa.. yg sblum2 ni tak best ke?? entry raya terlalu byk.. harus padat dan sendat.. hahaha

cha said...

thn dpn kita nak pakai warna mekchu ni la, kasi meriah, takpun warna oren, fav oni.

najmi tkt mercun? tak boleh geng ngn oni la canni.

mekchu amek mekchu punya watermark kat sini http://orencantik.blogspot.com/2010/09/boleh-dimiliki.html

harap mekchu suka ;)

mekchu said...

cha, watermark tu sgt chantek..

mmg suka kaler terang benderang nih.. kasik silau mata korang.. hehe

~~@lyci@~~ said...

mmg cantik kaler merah ni.. ceria..

AKO @ retna said...

kita suka baju raya awak kaler merah gitu... perghh cantek!!! :p

cha said...

kakRet mmg berhantu dgn merah.

NeenaAnuar said...

waaaaa.. mekchu memang sangat berani pakai baju kaler garang camgitu.. but it is really nice in all of you... cantik.. sangat sesuai coz u all semua nyer cerah2... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...