@churalliya

Instagram

Friday, April 29, 2011

Chicken Pox with bad infection.. tlg doakan nana..

Hati ini sangat tersentuh bila dapat tau kawan sendiri sedang ditimpa dugaan.. Anak kedua salah sorang kawan masa study dulu kena chicken pox with a few complications..

 nana, baru berumur 10 bulan.. sekarang masih warded di Ampang Puteri due to her infection and fever..

Telah mendapat izin untuk copy gambar nana dan publish di sini.. dengan tujuan untuk share dengan semua bahawa penyakit chicken pox itu amat bahaya ok.. ini lah pertama kali mekchu tengok kes chicken pox yang ada infection macam ni.. be carefull semua, expecially kalau kena pada anak di bawah umur 1 tahun..



Menurut my fren lagi, ini kes post chicken pox. After chicken pox dah nak abis, little girl nana kena bad infection kat kulit dia.. Sekarang luka pada nana dah mula sembuh, tapi dia masih demam around 38 - 40 degree.. Doctor continue dengan antibiotics..


 After 7 days warded, her wound seems to be better. Hope Nana don't get any fever tonite. (serius macam nak menangis bila tengok gambar ni)
Nana's today. Doc said her Luka improve well eventho fever is there. But she can open up her eyes & smile already.thank Allah.

Mekchu nak minta tolong sangat kalau kawan-kawan semua yang pernah ada pengalaman macam ni, sila lah share pengalaman, petua korang semua.. biar dapat kurangkan rasa sedih dan pilu hati my fren.. luluh hati ni bila tengok anak kecil yang terpaksa tanggung semua tu.. and please please please remember to be extra carefull.. peyakit sekarang ni dah tak macam dulu..

Ya Allah, engkau tabahkan lah hati dan kuatkanlah semangat kawanku Samsiah Abdul Latiff.. Nana, be strong like ur mummy okey.. Sorry, auntie tak sempat nak melawat nana lagi..

37 comments:

Peri PiA said...

ya Allah,sian baby tu :'(
semoga dia cpt sembuh

Shu Shinju said...

ya Allah..kesiannye baby nana...
kawan shu anak dia baru kena camni...kena operate kat mata... kesian sgt...

shu doakan baby nana cepat sembuh...:(

mummy Darin said...

sue, kesiannya dia, sedih sangat, dahlah kecik lagik, sure nangis je kan... sedih - sedih....

YONG MURNI said...

alahai sian nya nana...
moga cepat sembuh..anyway nasib baik cepat dapat rawatan...takut melarat jadik lagi teruk...

~izan~ said...

Ya Allah..kesiannya... nak menangis tengok keadaan si kecil tu.Izan takde pengalaman atau petua atau suggestion cuma dpt doakan semoga si kecil tu cepat sembuh..sabar2 byk2 buat si ibu..

syawalsimpsons said...

sedeynyer mekchu sue tengok..alamak...sedeynyer...harap2 nana sihat n aktif sediakala...

Nini D.. said...

Ya Allah...hebatnye dugaanMu untuk si kecil ini...

mummy_ayu said...

ya ampun..terus nya..sian dia..
semoga Nana cepat sembuh..takut tengoks...

aEn+aReaL=Ryan said...

Kesiannyer baby tu..:(

makdara TERdiva said...

Ya Allah..kesiannya sikecik ni..

semoga cepat sembuh..

ai takde pengalaman nak handle anak2 kena ciken pox sbb tiap kali dorang demam, opahnye yg handle..

Na Shith said...

Semoga Nana cepat sembuh... hati ibu mana yg tidak tersentuh melihat keadaan ank yg sdemikian rupa... tabahlah menghadapi dugaan dariNya..

ratusiput said...

hati ibu mana lah yg tak sedih kalau tgk anak camni kan.berat mata memandang berat lg bahu yg memikul.kite yg bukan ibu kandung pun tgk dah rase nyilu kat hati.ratu pun takde petua.sebab first time ni tgk ciken pox camni.igt biase2 je.tak pernah terpikir ade yg sampai camni.subhanallah.hrp ibu dia tabah n kuat semangat.ratu doakan semuanya selamat.

Suliana said...

kesian.. anak sedara kawan sy pun pernah kena. camni la keadaan dia.. sedih sgt. tapi dah baik dah..

@e_da said...

walaupun tak kenal.. meleleh air mata sy tgk baby ni... semoga allah sembuhkan penyakit dia dengan segera... kuatkan semangat nana.. cepat sembuh syg...

~aSFaLiZa~ said...

ok hati i mmg tersentuh tgk gambar nana. actly my son pn kena masa umur dia setahun 2 bulan. alhamdulilah tak seteruk ni. nak kata petua mcm takde sbb byk gantung pada ubat je. then ibu nana pun kena tabah setabah2 nya. aunty doa kan nana cepat sembuh ye syg. amin

lydzar said...

kesiannya bby ni..hope she get well very soon

my hubby's fren punya dotter, kena gak chicken pox, sampai masuk ICU dan akhirnya allah lebih sayangkan dia.. sedih

Ilhamny.com said...

aduhhh, linda baru kena dugaan mcmnih puuunn dah x tentu arah dah...

ya allah permudahkanlah urusan anak ini..sedih sungguh daku rasa..mcm nak nangis tgk....

InaAchik said...

ya Allah ya tuhanku...
semoga nana cepat sembuh...
aku yg bukan siapa2 baginya pon bisa menangis melihat keadaanya...
bagaimana sang ibunya?
dan kite yg memandang rasa sakitnya, bagaimana pula dgn si anak kecil yang menanggungnya?
sungguh pilu melihat keadaanya...

*mekchu, sumpah sedih sgt2 lihat keadaan nana ni...

Dee said...

sis..kesiannya dee tengok..teruk betul infection dia ye..masyaallah..

YA ALLAH, KAU sembuhkanlah adik nana ni..moga dia terus riang seperti dulu..amin2..

sebak ;(

fiza said...

Mekchu, menangis saya tengok gambar baby nana nih. Ya allah...siannya dia.

Doa saya semoga beby nana cpt2 sembuh, semoga baby nana di beri kekuatan dan semangat yg tinggi untuk melawan penyakit dan semoga parents baby nana tabah menghadapi dugaan nih.

Latest: ahniah SAZZY FALAK, dah selamat melahirkan ANAK KEMBAR

MAPPIAU said...

ya allah siannyer kat nana, bergenang air mate nih tengok keadaan die. ape yang mampu saye lakukan hanye lah menyusun sepuluh jari memohon doa mudahan adik nana sembuh hendaknyer..

mudahan ibu nana dan keluarga tabah hendaknyer

Ya Allah sembuhkan adik nana, lindungilah die dari segala keburukan, sihatkan lah die seperti sediakala amin..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ya Allah..siannya..kita tak taula petua yg camne nak bagi mek cu..sbb 1st time tgk bb kene chickon pox kene infection camni..
maybe kwn2 lain lehmembantu..

semoga Allah sentiasa rahmati nana..aminn

illafira said...

ciannya.. Semoga cepat sembuh.. sedihnye tgk keadaan baby nie.. semoga parent dia tabah

Seri said...

Ya Allah, kesian nye kak su.. mcm kudis api pun ye. besar2 lak tu.. siannye nana.. klau lah dia boleh bercakap kan.. rase nak ngis tgk..

Faizaharis2 said...

Ya Allah kesiannnya...tak sampai hati nak tgk gamba2 sampai habis....

Semoga Allah sembuhkan beliau Amin...

sedih

CaDLyNN said...

Ya Allah..kesiannye...lin kene chicken pox masa dh keje pon seksa..ni kan nana yang masih kecik ni..sian die..semoga nana cepat sembuh seperti sediakala...

Aimi Mukhlis said...

Kak Sue, siannya baby tu...
Hari tu anak saya pun kena chicken pox masa umur dia 7 bulan, tak sempat nak amik injection dah tersampuk dengan pak su dia. Mujurlah ada produk Herbalife, saya bagi kat dia shake banyak2 sebab yang saya belajar kalau baby dapat nutrisi yang cukup sistem imun dia akan meningkat. Pastu Herbalife ada Aloe Gel, kalau org terbakar pun boleh cepat baik tempat terbakar tu. Alhamdulillah, Aimar kena chicken pox tu dalam masa seminggu dia dah baik. Parut pun tak lekat.

Secara tradisional biasalah, alas tido dia saya lapik dengan daun mambu, pastu masa dah last2 tu bedakkan dia dengan beras+daun cermai.

Kalau kawan Kak Su tu nak bagi anak dia produk Herbalife juga, minta dia contact saya ye.

Jasfyra said...

sayu hati tgk baby tu.sedih sgt.harap2 dia cpt sembuh

~najwa~ said...

kesian adik ni kena superimposed infection.

dulu masa saya kecik-kecik,dpt chicken pox + komplikasi teruk mcm ni dekat bahagian kaki. sampai ke tua parutnya tak hilang.
memang berulang ke hospital - ingat lagi ayah selalu dok sapu ubat waktu tu.

moga adik nana cepat sembuh.

@in said...

kesiannyerrrr.... tak tahu pun chicken pox leh ajdi gitu ek... nanti mek chu update progress baby nana tu lagi yer... semoga cepat sembuh...

therosputih said...

kena guna prodeuk cepatkan okay luka dia tu kan...kesian nana...sakit tu...hope nana cepat2 sembuh....

rozana said...

puan dh ckp dgn asoy..
jgn bimbang..nti dia baik..
ank sedara puan kena mcm ni jgk..
lg trk kot..dh jd mcm kudis buta,
tp spital bg antibiotik..
parut pun hilang..bdk kecik kulit cpt recover..doakan yg terbaik..kalo kna mcm tu..lps baik..sapu vit E bnyk..parut insyaAllah hilang..
bila jd camni..ingt kt org tua2 punya pantang larang time c.pox..
1. Kalo dlm keluarga ada c.pox..x dibenar sbrg xtvt goreng-menggoreng..mula2 fikir x logik,tp lama2 fikir..mmglah..bila goreng..bukanke wap2 dr minyk..ayam n ikan to tersebar..org2 yg luka c.pox ni dh la dmm..luka lg..antibodi x kuat..mmg la sng infection itu mari..terer kan org dulu2!
2.KAlo hujan...tolonglah sapa2 yg ada c.pox kuar umh ya...ni mmg logik sgt2..udara kita kn dh tercemar..hari2 berjuta2 kenderaan lpskan k.monoksida..jadi bygkan bila hjn yg tercemar kna ats kulit yg dh sakit tu..aisshhh.
3.Mak puan mmg sgt2 x bagi sape2 ade c.pox mkn kicap..nti parut jd hitam..haa...yg ni org x kaji lg..sb masa org kena dulu mmg org x mkn kicap pon..tkt hitamla konon2

ch@ said...

menangis kita tengok gambar ni mekchu, terbayang kita sendiri berada kat tempat baby tu, aduhhh.

kita doakan dia cepat sembuh. alangkan kakakOni naik bintat-bintat pun kita dah risau.

mummysyafie said...

ya Allah mekchu, tersentuh hati tengok anak kecil ni. first time nor tengok chicken pox seterus ini.

harap Samsiah sabar dan tabah menghadapi ujian Allah.

Farra Dhelina said...

ya allh mkchuuu...terukny nana smpai mcm tu?? ya allh..ksian sgt tgok..smpai melecur mcm tu?? ya allh..

mkchu nnti update lagi la ye..nk tau pkmbgan nana..

Just Call Me Bitt said...

semoga dipermudahkan semuanya kan...

QasehnyaRania said...

mudah2an adik nana ni dah sembuh yer mekchu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...