@churalliya

Wednesday, February 9, 2011

Apa korang buat kalau jumpa wallet padat berisi uwang ringgit?

Permintaan anak demam susah nak ditolak.. malam tu mi-cah teringin nak makan roti canai.. so, keluar lah 2 beranak tu untuk menapaw..

Sampai je rumah, mekchu pelik tgk papa-jit bawak balik 2 wallet.. dah la wallet lebih kurang sama je ada sulam2 tuh.. awek mana la pulak yg prezenkan nih.. (sbb wallet papa-jit tu mekchu yg bagi prezen bebeday dia)
sekali pandang memang nak sama.. pandang sekali je.. 2 kali pandang dah x sama..

Sekali dia cakap dia jumpa wallet otw balik dari tapaw roti canai.. mi-cah yang nampak.. sebaik dia nampak & terus cakap "tu apa tu papa?".. terus papa-jit berenti & tengok2 sebuah wallet yang padat!! walllaweii...

Ini barulah dinamakan rezeki terpijak!!!!!

Mekchu pun sama-sama kepochi nak tgk berapa byk cash money dalam tu.. hehe.. bukan nak tengok ic ke, cari no.fon ke... sibuk kira duit dia.. banyak wooooo... adalah dalam RM350 cash!!!!
 

dosa.. dosa.. dosa... dosa amek duit orang.. kennot.. kennot...

cari punya cari, jumpa ic dan nasib baik lah dia ada tnggalkan business card.. mula2 konpius takut business card orang lain.. tp kitowang yakin setelah ada beberapa keping business card yang sama..

terus mintak mak yang cakap ngan budak tu.. budak lagi sebab ic start ngan '85'.. bila call sikit pun dia tak terkejut.. tatau lah nak cakap lelaki memang cool atau dia memang tak de perasaan... ehhh, bertuah taw kitowang yang jumpa.. kalau orang lain, rasanya habis licin semua... bukan senang nak jumpa orang berhati putih macam kitowang zaman sekarang ni..

tersengih-sengih... borak2 kejap.. ko cucu sape, rumah kat mana dan dia terus blah... penat tau suruh mi-cah enterprame baik punya kat depan budak tu.. dgn harapan budak tu paham hulur lah barang sekeping dua... hahahha... hampesss...
budak tu yg pakai baju putih tu... mak tengah interview..

mi-cah yang bermata helang malam tu...

ala, bukan nya nak sanggat pun duit budak tu... kalau dia bagi pun belum tentu amek.. tapi mekchu pelik dengan sikap keprihatinan budak2 zaman sekarang ni.. dah semakin pudar.. tak mustahil lama2 nanti sikap tu akan hilang... dan dari situ jugak kita dah nampak sikap seseorang tu kan... ishhhhh tak baik la mekchu... jangan mengharapkan balasan di dunia... insyaAllah Tuhan tu akan balas nanti..

last sekali, korang baca lah status papa-jit tu... boleh ke situ pulak dia kan...

21 comments:

.::WaNiE::. said...

haha ape kene mengena tau pulang wallet ngn liverpool pulak hahaha

Fadzillah Kamarudin said...

liverpool menang tak??
=)

[-suziey-] said...

lorrr mmg xde perasaan btl budak tu..ish org kaya kot..tu yg xheran wallet penuh duit hilang..haih..at least tunjukla penghargaan sket..ekekek:D

lawak la ur hubby..adeiiii

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kita buat baik...pasti akan dapat balasan yang baik2..insya-allah...
dengan buat baik adakah liverpool menang malam tue?? hahahaha :P

sue said...

alhamdulillah... dulu hasben pun pernah hilang dompet... but xde la penuh berisi duit (maklumlah belajar lagi time tu). abang posmen yang jumpa terus dia call, kitaorang siap beraya lagi kat rumah dia, nak hulur duit dia xnak, so bagi je duit raya kat anak dia (kebetulan raya time tu). dalam hati rasa ada jugak orang yang baik hati camtu...syukur sangat kalau x maunya kena ganti mykad, kad atm, etc leceh.so, mekchu ni pun golongan yang baik hati...insyaAllah bnyk ganjaran nanti.

A.s.t.i.n.a said...

Saya sokong Arsenalll

shaza said...

kiranye mi-cah hero penyelamat pada malam tu.. patut bagi la reward sikit kan.. untuk mi-cah jer..

Acik Na said...

bagus...bagus...... anak sapa nih.. hehe...

ch@ said...

rugi tak amek singgit, upah jumpa. hahaaa. budak zaman sekarang hati kering mekchu, mekchu sendiri kata dia sendiri tak gelabah. agaknya dia terlupa masa belajar dulu kalau jumpa dompet nak buat apa dgn org yg jumpa tu, hahaaa.

Nora Shahaira said...

akak nora pun pernah jumpa wallet cenggini masa belajar uitm dulu..budak tu tinggalkan kat public phone..tebal woo..mesti br amik duit ptptn..

akak rasa mesti datg lg nih. bila dia dtg akak saja tgok dia gelabah dulu..hehe..bila akak hulur, brother tu say thanks n terus blah..belanja la teh ais ke..bukan kurang duit kepok2 tu..haha

tau pun takut..nape cuai..ceh akak nora ngata org..kes akak, lagi teruk..huhuhu..

eT said...

lorrr...kalo x leh berjimba2..muahhahaha

Emy Omar said...

mujurla mekchu yang jumpe..tapi tu la segelintir budak2 zaman sekarang makin nipis nilai budi pekertinya

Nini D.. said...

hahahahha....ada sangkut paut eh?...hahahaha

littlehumblelynn said...

you'll never walk alone..hidup liverpool..hehhee

CaDLyNN said...

hahaha..bro john wat lawak..ape kene mengena pulangkan wallet org dgn liverpool menang?

Makbed said...

woo... kalau tak pulang wallet liverpool kalah laa. huahuhauhaua

mama_onie said...

Dia berterima kasih ke tak? ... kalu tak isk isk isk rasa rugi lak pulangkan wallet dia... (setan!)

mummy Darin said...

kebetulan.. Liverpool menang plak mlm tu.. aku dulu jumpa wallet, tapi 2nd wallet, cuma ada kad bank.. kad kerja dan kad point.. x tau sapa owner.. last - last call bank.. suh dia call owner tu.. and owner tu call kita org.. settle... sib baik dpt pulangkan balik...

-aNida OtHmaN- said...

tabik spring ngan mekchu..sebab AMANAH......
payahlaa nak jmpak org mcmm korang nie...dh jmpk pastu pulangkan baLik.......hari ni korang buat per.baik...insya'ALLAH aLLAH akan membalasnya kembali.....

tp si mamat tuh....takda budi bahasa...len kali sualaa skit kat micah..tanda terima kasih.....ishhh

MAPPIAU said...

hahaha motip? pulangkan wallet orang liverpool menang? akekeke

O'gosh said...

lawak plak status papa-jit tu..mungkin kat situlah balasannya..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...