@churalliya

Thursday, February 10, 2011

Petua Kalau Anak Demam

Tak pasti kalau ada yang dah buat pasal petua nih.. tapi kali ni version mekchu pulak.. layan ;p

Baru-baru ni mi-cah demam sejak balik dari Tiara mandi-mandi hari tu (splash-splash bunyi nye).. lama berendam & mandi beria sangat.. turun naik gelongsor.. esok nya terus demam..
Mi-cah ni jarang demam.. kesan susu badan selama setahun agaknya.. setiap kali demam, kelam kelibut lah laki-bini tuh.... terus upload kat fesbuk dan tak sangka dapat banyak reply dari kawan-kawan yang prihatin bagi petua.. so, nak share ngan kawan2 & untuk reference mekchu jugak...

 
 
 
 
 
 
 
 

So, boleh lah cuba ye... atau ada petua lain yang korang nak share :) sangat di alu-alukan... sila-sila tambah nasik....

13 comments:

~~@lyci@~~ said...

tq for sharing.. ala, siannya mi-chah demam ekk.. lagi satu, bagi sesiapa yang guna penapis air Bio Aura, air dia memang mujarab.. bole jadi sebagai terapi.. tadahkan air dari penapis Bio Aura tu, pastu rendamkan budak yang demam tu dalam baldi dengan air Bio Aura tu.. insya allah, lepas tu panas dalam hilang dan demam cepat kebah...

-aNida OtHmaN- said...

thank's mekchu...sharing tips nie..
anak nida pn skrg sedang mengalami simptom mcm najmi......
dia plak demam malam...risau dh i buatnyaa...semalam seharian taknak tido...menangis jaa..mata pejam...huhhhuhuhu...
tgk dia demam, hati ni rasa LULUH skali.......

.::WaNiE::. said...

sian mi-cah

banyaknye petuaa haha

NeenaAnuar said...

thanks for sharing mekchu...

btw... you kene TAG dah with me.. hehe.. jom joint contest niee...

http://neenaanuar.blogspot.com/2011/02/contest-candid-terbaik.html

MAPPIAU said...

owh irfan kalau die demam saye memang tak pakaikan die baju sebab nanti lagi panas kalau badan tuh berbaju.

then terus bawak pegi klinik annur bangi nuh sebab die serasi ngan ubat demam kat klinik annur tuh :).

tapi penah cube gak petua2 tuh, bergantung pada keserasian budak hehehe

A.s.t.i.n.a said...

yang penting jgn sampai suhu tinggi sangat..

thx for info.. sharing is caring..

mamyharraz said...

tq for sharing :)

mmg kalau anak sakit diri sendiri giler kentang dibuatnya =P
ok dgn adanya petua bolehlah try buat..

Daddy Ziyyad said...

Yg penting sebenarnya:

1- kasik ubat ikut jam
2- tuam badan/sponging kerap
3-pakaikan loose clothing
4-bagi minum air byk
5- mandi kerap, basahkan rambut sekali

Softtouch [Hanim] said...

anak2 demam mmg kita ni risau..

thanx for sharing yer..ada petua yg sy 1st time dgr...

chekpid said...

kalo RAJIN boleh je cuba mana2 petua tu. yg tak rajin & rasa diri tu bz le sangat, i bw g klinik je, bagi makan ubat ikut time. yg penting pakaikan siglet or tutup je badan tu sket ngan kain napkin, cth. then ready besen kt tepi. selalu2 la basahkan kepala & celah ketiak dia. if reach 38, masuk ubat vontot, cepat kebah

Sricahaya said...

semoga micha cepat sembuh..

Nora Shahaira said...

semua nashat yg betul dan bagus..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah bagus nya petua2 nie semua...leh praktikan nanti..klu amani demam...mi-cah demam nyek..get well soon dear...sian mi-cah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...