@churalliya

Tuesday, February 8, 2011

Hidang tetamu dgn kuih kodok cicah sardin je?

Kuih kodok adalah makanan kegemaran papa-jit... tiba2 mekchu dpt dengar ayat nih keluar dari mulut korang kan "untung lah.... senang je makanan kegemaran dia"... welllllllllll... habis mekchu masak lamb chop ala tapioca dia tak suka.. nak jugak kuih kodok... cane????

Dah lama tak buat makan-makan kat rumah seremban tu.. asal balik sana je makan luar... tong gas tu dah dekat 2 tahun tak habis2 lagik gas nya... huhuhu... teringin sangat nak beli gas baru tau...gerammmm je bila tengok lori gas lalu depan rumah... hahahaha...

Kalau tidak dulu-dulu selalu jugak gi breakfast kat rumah member.. tak pun makan malam kat rumah dorang.. tapi hari tu, papa-jit tergerak hati nak ajak member2 dia minum petang kat rumah seremban..

so, menu petang tu adalah kuih kodok cicah sambal sardin...

1 kilo tepung berjaya dihabiskan pada petang tu... kuih kodok ni kalau nak lembut, gaulkan sekali ngan sebijik telur... nnti dia jadi cantik dan tak de la liat sangat.. even kalau dah sejuk pun still lembut.. ada separuh orang campur dengan baking powder kan.. tapi papa-jit tak suka..
 

ada rekues lagi.. kuih kodok tu kalau boleh nak garing-garing.. kaler tu biar mcm hangus sikit.. pas tu banyak kan kerak... kerak ni nak wat senang je... letak kan tepung tu kat tepi2 kuali.. buat nipis2.. percaya lah, memang kerak tu yang habis dulu..

hujan pulak petang tu.. apa lagik, memang terbaek ahhh pekena kuih kodok cicah sambal sardin nih...

uncle mus & family... tapi uncle botak datang solo... tak bawak family.. najmi dah rindukan qaisara tu... 

seronok pulak bila rumah tu ada baby... mi-cah & baby mia..

najmi jarang dapat berkawan... mula2 dulu dia memang tak pandai berkawan.. maklum la, tinggal ngan bibik kan.. tapi kitowang biarkan jugak.. lama-lama nampak dia dah boleh terima.. cuma kena pantau selalu sebab dia spesis budak yang garang...

walau pun menu mekchu tak segempak korang... tapi ketahuilah mekchu happy sangat sesekali dapat jamu tetamu.. dan ketahuilah bahawa tinggal di 2 rumah dalam masa yang sama ni agak mengelirukan.. nak beli bawang dan simpan pun ragu-ragu sebab takut tumbuh daun bawang... hehehe...

24 comments:

shaza said...

kodok ikan bilis memang best.. selalu jadi menu sarapan.. tapi kita pernah letak telur.. nnt nak try.. mesti gebu kan..

mamyharraz said...

ohh mekchu walau hanya cekodok itu sudah buattt sy tergodaaa..

ada 2 rmh mmg begini kannn hurmm nnt turn sy pulak begitu..:P

JIVEBUMZ said...

kitorang pon suke buat cekodok tapi tambah kentang potong dadu.. besttt

aah taruk telor baru sedap kuih kodok tu rase gebus jer kan

mummy_ayu said...

memang terbaik layan cekodak ngan sardin..hubby ayu pun suka..

Lee-Yan-Naa said...

sodappppp

CaDLyNN said...

macam sedap je mekchu..meh tapau ke kajang skit~

CaDLyNN said...

macam sedap je mekchu..meh tapau ke kajang skit~

mama_onie said...

Sardin tu mengiurkan.... ohhhhhh...
Nanti masak memasak kat umah I lak ye...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

pehhh sedapnya.....sambal sadin...dah berzaman xmakan..huhuhuh...

pssttt cantik la baju mi-cah...

Softtouch [Hanim] said...

sedap tu mekchu godok ngan sardin...mkn rmaai2 kan lagilah syok...

bujal X said...

wee~~akhirnya saya dapat komen kat blog makcik~~haha~

mummy Darin said...

buatkan aku cekodok pisang boleh???

nuyin2u said...

byknya umah mekchu..syiokkk..

Chik Att said...

sedap2.... masa hujan... semua sedap....

Nini D.. said...

cik abg saya pon suke bebeno makan cekodok ikan bilis....samalah tu cicah dgn sambal sardin...

apa sumer org n9 mmg suka menu nih eh?...
sbb setiap kali adik-adik ipar dtg tepen..kompem reques menu ni utk bekpes...

~~@lyci@~~ said...

nnt den dtg umah kau pun masak cekodok camtu gak taw.. lebihkan yg garing2 tu haha..

Capo Grande said...

tak jemput pun anta la sket ke 3629F...kecik perut aku tau...huhu

Just Call Me Bitt said...

cekodok...kegemaran..hehe nak sikit..

MAPPIAU said...

wau sedap tuh tengah2 hujan makan cekodok memang heaven la. tak payah gempak2 pun mekchu, janji cekodok tuh dibuat dengan penuh kasih dan sayang (cewahhhhh) hahaha.

~najwa~ said...

mmg best giler makan time hujan.

hari raya yg lepas gi rmh member, bagi makan cekodok je..sampai licin kami bedal!!

MieZa said...

sedap nya kak =)
teringin pulak =P

AKO @ retna said...

perghhh memangs edap arr cekodok cicah sardin, nak2 klu sardin tu letak cili lagi perghh terangkat wokkk!!!

cikceriacorner said...

pehhh mak..bestnye kak..makan cekodok panas2 ngan kuah sardin..best2

A.s.t.i.n.a said...

wahh sodappp tu Mek...

cecoh samba gore pong sedaakkk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...