@churalliya

Tuesday, February 15, 2011

Najmi Dehydrated - Part IV (Budak sakit yg lasak)

Tak sangka plak bleh sampai ke part IV.. ingatkan pendek je nak cerita.. ter lama pulak tinggal kat hospital nih... nasib baik jugak rajin upload dari atas katil wad ni kan..

Malam ni adalah malam ke-3 mekchu di hospital temankan anak bujang tersayang.. papa-jit dia tak boleh, nnti pening kepala katanya.. x pe lah, selagi mekchu ada & selagi mekchu sihat biarlah mekchu yang temankan mi-cah.. ke arah gelaran isteri besi gitu..

okeh, kenapa lama sangat mi-cah di tahan wad untuk kes dehydrated? mebbe anak, anak sedara, adik beradik korang pun pernah alami masalah dehydrated & cepat je boleh discharge..

cenggini... ce cite.. ce cite..

selalu kalo tak cukup air dalam badan, dokter akan buat water drip untuk gantikan balik air dalam badan yang hilang tu di samping dlm beg air tu lengkap segala glukose semua.. nak water drip kena lah cucuk jarum kat tangan kan..

so. kes mi-cah ni, dokter tak jumpa urat dia (dah cucuk lebih 7 kali).. kalo jumpa pun tapi tak de kluar darah.. mebbe masa tu mi-cah terlalu lemah.. jadinya, kami diberi pilihan untuk still mencari urat (tapi kali ni kat bahagian lengan which is jarum adalah lebih besar dan kena cucuk lebih dalam) atau amek injection untuk antibiotik... dah tentu lah kitowang pilih injection tuh.. tak sanggup rasanya nak seksa anak..

di sebabkan antibiotik tu perlu dihabiskan dalam masa 5 hari, maka oleh sebab itu lah kami masih tak keluar-keluar lagi.. menjaga anak sakit yang lasak di hospital adalah sangat mencabar.. sekali dia jerit, semua pesakit bangun...
jadi, tiap2 hari mi-cah akan di cucuk.. rasanya lebih elok macam ni, sebab kalo water drip dah tentu dia tak bleh main2 dan dah tentu jugak dia akan lebih boringgggg....

maka, hari-hari mendatang adalah sangat membosankan..tapi nasib baik mi-cah selera nak makan.. hilang stress bila anak ada selera nak makan nih.. 
celik-celik mata je dia mintak roti.. tapi x de la celik sgt sbnarnya.. sepet je... hehehe..
 pas tu nak makan nasi pulak...tgk gaya dia bersimpuh tggu suap makan pun dah membuatkan mekchu happy :) happy sangat tau..

petang, makan roti pulak.. 

nugget, bubur ayam mcd pun dia bedal jugak.. kita risau dia berak-berak balik.. nak halang anak makan terasa sangat kejam!!

so, antara aktiviti orang sakit yang dah sihat adalah...
golek-golek atas kati.. 3 orang pun tak jadi masalah.. elok je lena masing-masing..

layan 'hantu durian' sambil orang belakang take over jadi orang sakit..

baca buku cerita.. nurse tu yg kasi pinjam.. di paksa ulang bercerita byk-byk kali..

dan rasanya antara kenangan yg paling kami x dapat dilupakan adalah saat nak bagi mi-cah makan ubat.. 3 org pegang pun belum tentu berjaya tau.. tadi siiikiiiit lagi mekchu nak tertonggeng akibat lejakan hebat anak bujang tuh... kuat wooo dia... 
setiap kali dia dengar bunyi orang bukak pintu, mesti dia panik.. hehehe.. masa tu best sangat sakat dia..

mama-mi doakan mi-cah sihat macam biasa dan kita boleh main khemah-khemah pakai selimut kat rumah nenek labu *sad

SALAM MAULIDUR RASUL buat semua..

19 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Ya Allah tak sanggup tgk dier ken cucuk.. hari yang baik ni, moga si comel cepat sembuh...


Mek nanti biasanya dier minum 100plus k..

Nini D.. said...

moga cpt sehat mi-chah....

AyuMi said...

memang xbest masuk wad!kena rotavirus kot ni...macam irqin penah kena 2 kali...sejak lahir dah 3 kali masuk wad & sangat serik!boring kan....huhu...semoga najmi cepat sembuh... =)

CaDLyNN said...

mekchu..sorry..bz keje smpi tak sempat nk letak comment dari 1st siri mi-chah dehydrated ni... hopefully mi-chah cepat sembuh..sian budak2 kalo sakit..kite yg besar ni pon kekadang tak tahan sakit..inikan pulak diorang..mekchu saba ek..

Anisa Hang Tuah said...

get well soon so comel
(:

Farra Dhelina said...

alahai kesian nya..lama gak ye smpai 3 mlm..smga lekas sembuh tauuu

Noreen Syafira said...

kesiannyer....micah smoga cpt smbuh yea syg..

lady XOXO said...

LADY XOXO jengok d sini.. cantek blog kamu.. sangat penuh dengan semangat FAMILY.. lovely family indeed.. naper anak kamo ? sakit erk.. comei la dia... ikot mama dia ... comei

s.y.a.r.q said...

alahai..ciannye najmi. get well soon najmi

munna said...

semoga najmi cepat sembuh ye...

Faizaharis2 said...

mi-cah....semoga cepat sembuh ye sayang..... AMIN.....

berkat kesabaran seorang ibu ada hikmah disebaliknya....

chekpid said...

baca criter ko teringat plak kisah masa aku jaga si sulong dulu....operate tonsil..anyway, tgk mi-chah nampak dah segar dah tu, harap cepat discaj. dok hospital memang mengantuk kan :)

MAPPIAU said...

adoiiii siannyer mi-cah, teringat mase irfan kene tahan wad sebab jangkitan kuman kat paru2 dulu, memang tiap mase kene cucuk jer.

saye doakan mudahan mi-cah cepat sembuh :)

tapi kan kalau duduk spital lame2 kan memang kite yang sihat nih boleh sakit dibuatnye jugak hehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sian Najmi kena inject tiap ari..
kalo alya harus satu sepital tu dgr dia raung, jgnkn inject.. mkn ubat pun stok satu kampung dgr die teriak!haah, abis satu kuarga ai kerah suh pegang kaki tangan, cam nk wat ape lak..
pepon, moga Najmi cpt sembuh!
eh, ade patient baru ker yg berselimut tu, heheheheeh.. :P

mama_onie said...

Tak tahan tengok budak2 sakit ni....
cepat baik ye Mi-Cah

Seri said...

Mi-cah, cepat sembuh ok..

syawalsimpsons said...

semoga mi-cah sihat

makdara TERdiva said...

uishhh! sampai cenggini sekali..semoga mi-cah cpt2 shat..nak join main khemah2 leh tak? :P

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

perangai adalah sebijik amani yang kecik tue..sangat takut n xsuka makan ubat..huhuhuhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...