@churalliya

Sunday, February 13, 2011

Najmi Dehydrated - Part II (Cucuk lebih dari 6 kali)

Bersiaran langsung dari KPJ, Seremban.. (apa lagik xtvt yg menarik kat hospital selain update belog *wink *wink)

Sejak balik dari Tiara cuti CNY baru2 ni mi-cah demam... sambil demam sebenarnya dia berak-berak jugak.. (sorri awal-awal kalau ada yg tak selesa mekchu gunakan that word).. tapi nampak dia nak makan & aktif macam biasa, so kitowang tak de la panik sangat..

Sehingga lah semalam (Jumaat), bibik cakap mi-cah muntah 2x waktu siang.. cool jugak sebab bibik kata dia muntah sbb masukkan tangan dalam mulut... bila malam (tido rumah seremban), dia 2x muntah sebelum tido.. muntah yg banyak.. najmi tak akan muntah kalau dia tak sakit.. bila dia dah muntah, harus lah panik..

papa-jit yang ada golf pagi tu pun terpaksa cancel.. sbnarnya mmg kecik hati kalo dia pegi golf jugak dalam keadaan anak yg tak sihat.. tp buat2 relek cakap boleh handle sendiri & boleh bawak gi klinik sendiri ;p

Celik2 je mata, siap2 nak gi klinik.. tp sebelum tu gi b/fast kat ampangan... tak smpai 5 minit makan, habis mi-cah keluarkan balik semua nya... dah la orang restoran tu baru lepas sapu & mop lantai.. terpaksa lah papa-jit yg mop kali ke-2 sebab ada perasaan rasa bersalah...Smpai je klinik, baik nye mi-cah sekali lagi muntah... nasib baik la mekchu ada bawak beg plastik (mintak kat restoren tadi).. kalo tak, jadi part time cleaner pulak kat sana..

okeh, dah sejam tunggu dapat lah jumpa tuan dokter.. cek cek semua & dokter pesan jangan bagi mi-cah susu & solid food utk sehari.. kena abiskan minum 3 paket ORS dalam tempoh 8 jam. maknanya, dlm tempoh 30 minit, mi-cah kena minum 2oz air garam!!

lepas tu terus balik pilah... smpai petang tu ada lah 1 oz je air garam yg dia minum.. selain tu ada jugak bagi dia minum air kosong.. tapi pampers dia kering.. dia tak kencing smpai lah petang tuh.. ini tak bleh jadi, bincang2 & terus refer KPJ..

dah memang set mind kalo warded... memang sah kena check-in kat KPJ malam tuh... Program bicara Siti ntah ke mana.. MU vs Manchester City ntah ke mana...janji anak selamat!! (petikan dari status fesbuk)

kat admission room... masa ni dia boleh senyum2 lagi

part nak masuk kan jarum untuk water drip yang paling tragis.. masa kat bawah sebelum naik bilik sebenarnya dah jumpa urat najmi.. part last dia nak masuk kan apa ntah, najmi boleh pulak rentap.. smpai tercabut jarum tu.. 

so, naik je bilik dulu.. tggu tuan dokter yg buatkan pulak.. agaknya najmi dah trauma ke apa ntah.. punya lah payah nak cari urat dia.. urat jumpa, tapi bila tarik tak de darah yg keluar.. tuan dokter tu cuba banyak kali.. mula2 mmg mengaku mekchu takut nak tgk.. tp bila smpai dah berpeluh2, dah x de rasa takut.. rasa nak marah pulak.. mekchu tengok je apa yg dokter tu buat., nak gak tau apa yg payah benooo tuh...

end up, mmg tak berjaya... tuan dokter cakap urat dia dah collapsed sebab badan dah dehydrated..
tangan kiri.. 4 kali cubaan.. tapi darah tak keluar..

 tangan kanan.. hampir 5 kali cubaan... pun sama jugak, urat jumpa tapi tak de darah yg keluar...

so maintain bagi dia minum air kosong ngan 100plus.. no susu allowed.. try jugak bagi susu Isomil Plus tu... dia tak nak minum.. 

najmi beruntung... sebelum sempat dokter pakar sampai, dia dah terima ramai pelawat dah..

gaya mi-cah yg kelaparan sedang mengunyah roti.. nak bg dia makan risau takut dia muntah.. siap merayu mintak nak makan roti canai.. pas tu tak jadi, nak makan ayam nugget pulak.. pas tu tukar fikiran mintak nak makan fries pulak.. terharu dengar dia merayu nak makan...

dehydrated bagi budak-budak jgn buat main-main taw.. hati parents mana lah yang boleh tenang kalo anak sakit kan...

doakan najmi cepat sembuh & sihat seperti sedia kala... amin...

bersambung..

19 comments:

marinahunny said...

semoga mi-cah cpt sembuh ye..sian nye ;)

Emy Omar said...

alahai..siannya..moga mi-cah cepat sembuh ye

shaza said...

papa-jit pun landing skali atas katil yer.. tapi cantik cadar die.. kat kpj ampang paed ward cadar putih biase jer..

Farra Dhelina said...

kesian nya..byk nya nak cucuk..kesian lah..smga lekas sembuh ye

A.s.t.i.n.a said...

Saya doakan kesihatan si kecil.. sian dier..

syawalsimpsons said...

ala cianyer..mmm...so mi-cah msh kat KPJ lagi ke...semogo mi-cah cpt2 sembuh...x pe mi-cah kuat...

ieda said...

salam...akak cukup susah hati kalau dapat patient yg tangan macam ni..tak nampak urat.memang susah nak set line.
hopefully najmi cepat sembuh.takyah pasang2 drip.

kojah said...

najmi comel, get well soon ya :)

Softtouch [Hanim] said...

alahai smpai amsuk ward ke...sory sy lmbat taulah mekchu najmi warded...semoga najmi cpt sihat yer..mmg amik amsa utk pulih tu...xpe najmi kuatkan

Darissa pun sama ni ha tp xmasuk wardlah..dag bwk p klinik kana2 dia kata selagi dia nk mnyusu xpyh masuk wad..skrg dah bertambah ok sbb cirit pun dah krg..

cik puan akish said...

cepat baek yah anak2 kuh...

mekchu...dadif pon tak sehat...
=(

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

semoga cepat sembuh ye najmi..
mekchu, jgn stress² yer..
be cool beb, InsyaAllah.. ur cheeky tade pepe..

mzhany said...

ishhh kesiannya smpai 5kali cucuk...

semoga cepat sembuh ye najmi

Acik Na said...

Penah alami masa anak sulung umur stahun lebih....4 hari berkampung kat spital... seb bek anak still bf lagi time tu.. so continue bf je... time tu Tuhan je tau camna perasaan sy sbg ibu....

mekchu bersabar ye... InsyaAllah mi-cah akan cepat sihat.....

KizZ said...

Eh entah2 dia nak pizza tak??Hihi...
Semoga Si comel cepat sembuh yah...
Mari berdoa ramai-ramai ya..

CikSembang said...

semoga cepat sembuh Su.. update blog masa najmi tidor ke?..

Xana Razak said...

self treatment bila anak dehydrate...
cara saya lah, bg minum air + glucose..kesian kak tgk anak dehydrate...nanti bibir kering, muka jd merah tu yg boleh naik panas badan dia

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

get well soon mi-cah..memang kan..anak xsihat parents yang paling susah hati...

Seri said...

sian najmi..kena slalu sponging bdn n especially kepala.. takut fit lak nti.. get well soon syg..

mummy_ayu said...

memang betul..dehydrate bebudak tak leh bawak main..Iris ari tu pun, nasib cepat ok...biasanya kalu masuk wad, kena masuk air...cepatok tu..
harap mi-cah cepat sihat yer!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...