@churalliya

Thursday, February 24, 2011

Susun ABC ikut kaler

Kami memang tak ajar najmi untuk kenal ABC lagi.. walau pun kawan2 seusia dia dah mula kenal dan dah boleh sebut ABC dengan jelas.. najmi ni kalo ajar, buatkan mekchu tension.. jadi, untuk sentiasa awet muda, jangan tension2 kan diri.. hahaha..

Pada kami, biarlah dia bersedia dulu untuk kenal ABC.. budak macam najmi ni tak boleh di paksa.. kalau nak ajar dia, perlu kena pada cara.. kena sambil2 je.. tak boleh panggil dia duduk kat meja dan paksa sebut satu per satu... huuuiiiii... amukan hebat lah jawabnya...

Tak pe, mama kasi chance mi-cah enjoy dulu.. tapi masuk umur 3 tahun nnti kalo tak kenal ABC jugak, mama hantar masuk sekolah pondok.. hahaha.. gile kejam umur 3 tahun dah hantar gi sekolah.. ohhh tak sanggup...

Tiba-tiba ada satu malam tu, dia mintak sendiri magnet ABC dia.. kalau mood dia baek macam tu, mmg kena cepat2 amek peluang ajar dia mana yg sempat... tapi dia buat 'derk' je bila mama dia bersungguh nak ajar ABC.. dia tetap khusyuk menyusun magnet dgn cara tersendiri...
 gaya meniarap..

 gaya melutut..

pas tu mencangkung pulak..

dan hasilnya...
tarrraaa... walau pun dia tak kenal ABC lagi (bukan tak kenal, tp malas sebenarnya), tapi dia dah boleh kenal warna.. ini memang mi-cah yg susun sendiri.. mama dia tak tolong sikiiit pon.. tak pe dik, mama cukup bangga dgn kejayaan anak mama malam tuh.. terharu sangat.. walau pun kami jarang dedahkan dia dgn buku, pen, pensel.. tapi dia boleh belajar sendiri.. channel 613 mmg banyak membantu..

dan ini lah gaya mi-cah bila di minta posing... gaya yang tetap sama..

ini adalah najmi masa umur 15 bulan.. beli magnet dah lama.. tp dia tak nak main, simpan je kat atas peti es tu... masa tu dia nak lekat kan magnet pun tak pandai lagi..

korang, kalau anak tu lambat belajar dan malas nak belajar, jangan paksa dia.. jadi kalo nmpk anak member yang sebaya dah pandai membaca, melukis atau menulis, jangan lah rasa tertekan.. setiap perkembangan anak tu tak sama kan.. alaaaa.. macam korang kecik2 dulu laaa... darjah 1 baru pandai membaca.. ada hati nak paksa anak cepat pandai membaca pulak.. tapi dalam masa yang sama jgn biarkan anak terlalu leka okeh....


sebenarnya gelaran mi-cah tu dia yang bahasakan diri dia sendiri..

"nama adik ni siapa?"
"mi-cah"
"bukan... nama adik Najmi Syahputra.."
"tak yah... mi-cah"
"ok.. ok"

21 comments:

Illi Hzbull said...

comelnya.. :)

MAPPIAU said...

haah betul tu kak budak2 kalau tak ready lagi nak belajar jangan dipakse, memang bikin kite akan bertukar jadi reksase nanti hahaha.

hahaha mi-cah mi-cah, kemain lagi gaye bergamba die tuh, menten sesado hahaha, chumell!!.

shaza said...

ok la tu su, mi-cah dah boleh asingkan ikut warna.. takpe, budak lelaki memang camtu..

fiza said...

Pandainya ^_^

Betullah mekchu, bebudak nih tak bley di paksa. One day dia akan tau jugak bila dah ready.

~~@lyci@~~ said...

wah, nmpknya najmi dh ada improvement susun ikut color.. adam skrg dah bole sebut ajer A B C D... tu pun bc sambil2 tunjuk komputer dia.. pastu trus dia ikut.. tp dh bole kenal kokok, dog, monkey, bird, fish.. syukur dgn tahap perkembangan ank sendiri..

LyNn HaMzAh said...

nama penuh dia best...tp jadi mi-cah plak...hehehe...

Nini D.. said...

bagus mi-cah!!...
keep up...
xpe..pelan2 kayuh keh..

JIVEBUMZ said...

pandai yer kecik2 dah reti buh nama samaran untuk diri sendiri .. mi-cah ooo mi-cah :)

Sricahaya said...

pandainya dia...
budak ni mmg tak leh dipaksa..biar dia sendiri nak bt..
kalau belajar pun dia cepat boring, tak leh lelama.. :)

Hilda said...

ok la tu, dah pandai susun ikut warna. jangan susah hati, setiap anak tak sama keupayaannya. ada budak mula2 slow, bila dah sekolah, terror pulak...yang penting kita jangan bandingkan dengan anak orang lain, buat tension diri sendiri jer....

A.s.t.i.n.a said...

hahaha anak2 memang jujur.. comey dier mek..

Seri said...

gud boy mi-cah!!

MieZa said...

najmi mcm anak cina...hehe comel =)

mama_onie said...

Keep up good work Mi-Cah!

Dee said...

syabas micah..dee pun mcm tu sis..mimi dh 6 tahun..tp boleh baca sikit2 je..dee bg supportlah..ckp kalo dia pandai baca..dee akan belikan 1 set buku sailormoon or doraemon utk dia baca..so, dia agreed..and semakin bersemangat utk belajar membaca termasuk tgk vcd belajar baca di youtube..

mummy_ayu said...

wah pandai dia..Ayu puns etuju, kids nie tak leh nak paksa2...nanti takut dia lagi boring...
than terus tak nak

ct N honey said...

bila sedang memasak masa tu juga lah anak nak belajar,...kena lah layan dulu.anak saya lah tu

mummysyafie said...

mek chu, dulu my mom pernah minta nor letak nama AdiPutra kat abang sebab mak kater sempena abang lahir kat putrajya.tapi nor rejek sebab kat putrajaya nama bas nya "nadiputra". just tambah N kat depan terus nama anak bleh tukar jadi nama bas..hihihihi...

najmi ikut kaler yer susun...bijak gak tu

lieza78 said...

comel..comel.. nak ngajar budak kena banyak bersabar kan mekchu.. kang kita sendiri yg tension.. kita beriya mengajar dia bt xtau jer.. pastu pandang main ekor mata jer...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

yeah cute rrr mi-cah nie...sayang skit meh...mi-cah nanti ajar untie abc nyek...

QasehnyaRania said...

baguih micah ni ;)
baca sudah ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...