@churalliya

Wednesday, April 27, 2011

Kenapa mekchu masih menggunakan kenari

Kenari itu adalah kereta pertama mekchu.. di beli dengan duit gaji pertama pada tahun 2002.. korek duit ASB dan pinjam duit mak untuk down payment.. umur kenari sekarang telah hampir mencecah 10 tahun, tak pernah tukar kereta.. susah nak jumpa orang yg setia macam mekchu ni kan.. tak berpaling tadah.. hahaha...

Isu nak tukar kereta mmg satu isu yg on dan off.. bila teringat, mula la topik tu yg menjadi bahan bualan laki bini..selalunya kitowang akan bukak topik ni bila kenari rosak.. tp smpai situ je la.. tak de tindakan susulan..

Kenapa mekchu masih menggunakan kenari?

1. Sebab kenari tu dah 2 tahun lebih habis bayar.. tak yah pikir nak bayar duit tiap2 bulan lagi.. setahun sekali je bayar road tax & insuran.. itu pun murah je.. dalam RM300 je setahun..

2. Kenari tak kuat gunakan minyak (jalan pun tak jauh).. sebulan hanya isi 2x je.. sekali isi adalah dalam RM50.. so, sebulan peruntukan hanya RM100 je.. itu pun kadang2 papa-jit yg full kan tank dia... sukeeeee :)

3. Nak kata dia meragam, tak jugak.. sebab rosak pun benda2 kecik je.. itu pun jarang sangat la dia rosak.. sbb jarang2 pakai kot.. spare part pun senang je nak dapat..

4. Kenari sangat senang di bawa.. tinggi dan ringan.. walau pun kecik, tp itu lah kereta yang menjadi pilihan kalo nak ke pasar beli sayur, ikan, ayam.. celah2 pun boleh parking.. sap sap soi siap..

5. Belum naik 44 lagi.. perancangan nya bila dah naik 44 sok baru nak tukar keta.. pas tu naik 48 nak option pencen.. hahaha.. dgn harapan masa tu papa-jit dah dpt JUSA.. ho ho...

6. Sekarang kena bayar bibik RM600 sebulan.. kalo tukar keta baru, bayar bibik + keta dah jadi RM1,200.. apa ko nak shopping kan untuk bulan tu..

7. Kalo ujung minggu nak jalan-jalan jauh, konpem tak pakai kenari.. kenari kecik dan panas... tak menjadi pilihan.. jadi, jimat milliage.. bila jimat milliage, duit dpt dijimatkan ke arah hantar servis...


8. Kenari adalah kereta yg teramat fleksibel.. macam2 boleh angkut termasuklah mesin rumput nenek labu ni ha.. mesin rumput ni boleh dikatakan tiap2 bulan kena hantar repair.. macam2 yg rosaknya.. ko ingat bila dah pakai swift nnti, mekchu rela mesin rumput ni di angkat sebegitu rupa? altis tu ha tak rela.. bonet sikit punya besar gedabak pun tak mau bawak kan mesin rumput.. kenari tu jugak lah yg berjasa..

9. Nak beli keta baru, mahal pulak nak kena bayar installment.. nak angkat 2nd hand, geli pulak nak pakai lebihan orang.. hahaha...

10. Senang nak cam kenari ni..badan biru, kasut (rim) putih.. macam budak pegi sekolah kan..Gmbar kenari terkini tak de.. gmbr masa baru tukar rim dulu ada laa..

hahaha... amacam kenari dgn rim pink? tergoda tak...? seksi tak? 

dah lama mencari rim 'enkei' 14".. bila jumpa, kaler pink la pulak.. tak lama lepas tu, papa-jit di semburnya kaler putih dan itulah kalernya sampai lah sekarang.. dia yg tak sanggup nak pakai rim pink tu (masa tu dia ketiadaan kereta).. mekchu ok je..

Kesimpulannya, pakai lah selagi DIA boleh menyumbangkan jasa dan selagi KAU tak kaya-kaya.. dah kaya sok baru tukar keta ok. kalo ternampak org lain bawak keta beso-beso, telan je air liur tu..

23 comments:

biruVSpink said...

wow bahagianya takyah bayar instalment kereta tetiap bulan... lega tau :)

~~@lyci@~~ said...

sama mcm kancilku.. dh 9 tahun dh umur dia huhu... sentimental value kan ;)

littlehumblelynn said...

mekchu

sama ler kenari kita :)
tp kita punya warna silver..hehhe..banyak jasa tuh!!

etiey.com© said...

hahahah betul! sgt setuju.. dulu masa pakai kenari pun beginilah. belia almari tak payah guna lori... hahaha

ratusiput said...

takpe mekchu...kete baru tu sme KEHENDAK.slagi leh pakai..pakai je kenari ni.lgpun bukan dia meragam.sok dah lapang2 lehla tuko.takyah tergesa2.planning kena bijak n selamat.org lain pi lantakla nk tuko kete bpe kali pun jnji sok kite tidur diulit intan bukan tido diulit mimpi ngeri...ehehe...mmg seksi kenari tu...ream pink.lain dr yg lain.ahahaha...

Farra Dhelina said...

sebulan 2x je isi?? bestnyaa

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ekekek.. ai love my kenari too..
mmg takde mslh yg beso so far..
jimat minyak sbb ai ulangalik kije 26km per way, kira la kalo seminggu.. huhuhu..
tp skrg, kena tuko ngan asben plak.. die pakai kenari ai.. huuhuhu, hrp2 die jage leklok cm ai jaga gak r.. ;p

~aSFaLiZa~ said...

hehehhe... kita pun pakai kenari. sgt best sbb jimat minyak dan tak byk ragam. mmg betul apa yg mekcu tulis. hehehe. cuma kita lum habis bayar lor

♥MiZz-siHa♥ said...

same la wira kite..dh 11thn hehe..tpmketa hsbnd kena byr lg...kekeke..

nahal nye byr bibik...

Dee said...

seronok bila keta dah habis byr ni mekchu..pakai jelah mekchu selagi boleh..pada dee lah..baik beli rumah dari keta..rumah untung ma..keta susut nilai..hihihi..

Nini D.. said...

sama la kita mekchu....Nini tetap setia dengan TAH!!

Daddy Ziyyad said...

sebenarnya, nak ikut puas hati, sampai bila pun tak akan puas. Tukar model ni, dah pakai 2-3 tahun, nak pulak model tu..

tapi saya mmg suka kenari, pernah try bawak dulu..tinggi..sesuai utk wanita..dan betul, mmg versatile...tu yg boleh bawak mesin rumput tu..;P

CaDLyNN said...

wah...senangla dah abes bayar...takyah pk nk byr bulan2...selagi leh pakai ok la tu mekchu..tp kalau bro john nk kasi adiah tu amek je la kan :p

mama ADAMAN said...

samer laa ngan KANCIL ku dah 10 tahun..dulu sempat rasanya naik KENARI Mekcu..:)... family2 suruh ambik MPV coz anak dah ramai tetapi bila pikir2 balik bukan MASAnya lagi..so still guna kancil...lai pun tunggu anak2 besar laa..

~najwa~ said...

keta kecik ke beso, yg penting mampu tanggung bulan2, paling best kalo dah habis byr, kan.... lega dah 1 hutang besor ;)

~sentimental value itu penting - nak-naknya, kita beli dan bayar hasil titik peluh sendiri ;)

♥MAMASYAZA♥ said...

samale cam akak pun, syg sgt kat sikancil maroon tu, sbb mmg jimat minyak memandangkan akak tpt keje akak jauh, tp en. abah dok plan nak tukar yg besar ckit, memandangkan anak2 pun dah makin membesar, bulat2 lak tu, so tgh dlm perancangan nak tukar, tp hati masih syg sgttt kat sikancil tu

therosputih said...

cantik lagi kenari tu...kekgi da beli kete lain, jangan lupakan kenari...

eB ezrin said...

gen2 eB tuh baru 5 taun tapi adeiii... kena msk bengkel la lagi hu2

CuTeMiUt78 said...

wah... lama berjasa kenari tu ya mekchu... betul tu.. gunakan la perkhidmatannya.. selagi boleh kan

eda said...

sama laa ngan kancil ku..beli thn 2002 gak,kale biru pon sama cam mekchu heheheheh....

kojah said...

kete pape pn boleh kan kak...asalkan ada kereta daripada org yg xda kete...hihi

MAPPIAU said...

kalau spot rim eh stil warne merah jambu tu lagi konpem kalo esei poe soromban sonang konal neh hahahahaa

rozana said...

pertama kali bersua mata dgn nbg ni dkt subang..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...