@churalliya

Friday, July 22, 2011

Ada tak pertemuan tanpa perpisahan?

Itu yang mekchu tak sanggup.. baik dari zaman sekolah dulu sampai lah sekarang.. kalau zaman sekolah dulu, habis je UPSR, tak sanggup nak berpisah dengan cikgu dan kawan-kawan.. bila dah keje, tak sanggup pulak nak berpisah dengan kawan-kawan dan boss untuk mula bekerja di tempat baru..

Ok, itu biasa di dengar.. tapi kesedihan yang terlampau bila berpisah dengan pembantu rumah amat jarang di dengar... ranking dia mengalahkan kesedihan berpisah dengan cikgu di sekolah dan menewaskan kesedihan berpisah dengan boss di tempat kerja.. feeling dia susah lah nak cakap.. dan kesan dia, air mata ni boleh tiba-tiba mengalir bila teringat dan mengalir lagi laju bila tengok mi-cah..

Dari umur mi-cah 3 bulan hingga lah 3 tahun.. ermmm.. bagi mekchu tempoh tu cukup lama.. tatau lah korang..

Ok, tamo felling lebih2 skang... sila tukar struktur ayat untuk mengembalikan mood ceria.. kiki baahhhh (trade mark Nera AF) kelakar ooo kalo tgk mi-cah buat... kali ni mekchu nak memorikan saat2 hantar bibik pulang ke pangkuan keluarga dia.. bercerita dalam bentuk paling happy yang boleh.. eden toraiii...

suka kemain.. sebab berdua je.. mi-cah naik keta mama-woom dia (byk btol mama dia kan)

dorang semua kat belakang.. dari jauh nampak bulat kemain budak kecik tu.. 

tuh diaaaa.. kemain posing bila nampak camera.. tak sia-sia selama 3 tahun bermajikan mekchu (:

yang 2 banak ni lain pulak keje nya.. itu kalo lah staff papa-jit nampak tu, kompen tak sanggup nak tegur..

mi-cah bosan.. mama-chu asyik2 suruh jadi good boy.. lepas tu paksa amek gambar..

tgh pujuk mak.. mak dah start rasa sedih sbnarnya.. tp dia tak nak tunjuk.. 

ok, dah sampai turn check-in.. luggage dia ngam2 hooo 15.7kilo... kemain tak sabar bibik.. siap nak overtake turn org depan..

dan budak kecik ni masih tak faham apa-apa.. main.. main.. main..

mi-cah dengan benda yang bertayar mmg taksub lain macam.. kasik lah dia apa-apa yg bertayar, mesti khusyuk dan tawaduk..

sambil tu dapat tackle awek yg muka iras-iras.. hahaha...

bibik, kak long & abg long.. abg long mmg sesuai dgn nama dia sbb dia mmg longgggg (tinggi)... hahaha...

nenek labu bersama bibik

Tuhan telah ketemukan mekchu dengan seorang pembantu yang sangat baik.. syukur ya Allah..

mereka..

gambar terakhir mi-cah dengan bibik.. tgk lah dia, tak nak langsung dengan bibik.. sampai penyet-penyet muka bibik..

kami.. 

alamak.. babak ini yang tak tahan..

bibik dah macam kembar nenek labu kat rumah tu.. ke mana nenek labu pergi, mesti bibik ada.. mmg kamcing lah dorang berdua..

dengan akak mekchu.. bibik pun panggil mama-long.. argghhh... lepas ni turn mekchu.. cemana niiii.. masa amek gambar ni pun dah air mata dah meleleh sampai basah lengan baju....

dan....

tak boleh nak explain.. nnti mekchu nangis lagi...

kenapa kami terlalu sayangkan bibik?.. kenapa bibik tak sambung bekerja dengan kami lagi? dan kenapa itu? dan kenapa ini? mekchu akan explain later-later.. now kenot bekos i'm too too saddey.. (kan ke ini entry happy.. apa kes pulak nak sedih..)

"apa la diorang tu... macam itu pun nak nangis ke?"

"ma, relek la ma.."

Elehhh... budak kecik ni taw.. mentang2 lah dia punya part sedih mama-chu dah publish sebelum ni.. boleh lah nak kerek-kerek (ada kaitan ke?)

T/hari tadi dapat call dari bibik.. dia dah selamat sampai surabaya malam tadi.. belum sempat mekchu nak cakap apa-apa dia terus tanya khabar mi-cah.. dia cakap malam tadi tak boleh tido sebab rindukan mi-cah dan terdengar-dengar suara mi-cah panggil dia.. adoiiiiii, menangis lagi mekchu ni....

Korang, thanks sangat sebab sangat memahami situasi mekchu sekarang.. sekarang, i laf you more than i laf bibik (:

20 comments:

PUANSTOBERI said...

Alhamdulilah sgt2 dpt pembantu cam ni kan?

psstt.. glam dah blog Mekchu ni. Jadi blog pilihan bulan ni kat InTrend. Yay!! :D
Dari saya : peminat setia InTrend

::NureeN:: said...

sedihnyerr tgk mek chu nangis masa peluk bibik.. bkn sng nk dpt bibik yg ok.. sllau jerr dgr mcm2 kan.. moga bibik slamat smpi..

-oP_ida- said...

=(

turut merasai kesedihan yg mekchu rasakan.....

sambil nc n3 ni begenang ayaq mata =(

CaDLyNN said...

sabar ek mekchu...
biasala setiap pertemuan ade perpisahan..lumrah kehidupan..
:)

yana2605 said...

sedeyyy nya ...uwaaaaa terasa di ati tgok gmbr mekchu sedey...hurmmm

ratusiput said...

phm perasaan mekchu.. :(

sha a.s said...

honestly kalau ade pembatu rumah yg sgt baik, mmg akan rs sedih mcm tu...sbb kite da anngap dia sebahagian kluarga kita kn mekchu...

Nini D.. said...

den undersetand....dun cry2...if u cry..i cry oso meh baca entry nih..

Nini D.. said...

den undersetand....dun cry2...if u cry..i cry oso meh baca entry nih..

♥MAMASYAZA♥ said...

akak tengok gambar tu pun dah rasa sedih. kalo dapat yg baik rasa bersyukur sgtkan. ada sowang member akak kat ofis pun camtula, siap seminggu mata bengkak menangis pasal bibik dah balik indon

MaMa CyDa said...

Salam mekchu. Nak tanyalah, hubby mekchu nih keje kat wisma negeri ker? sbb hubby mama kata muka dia cam some1 yg dia kenal jek kat wisma negeri ^_^ kotlah salah org pulak ke kan hikhikhik

~izan~ said...

sedih baca entry ni,tp kejap2 sedih kejap2 hepi tp kalau izan jd mekchu,izan pun sedih...

harap mekchu tak demam windu bibik la pulak yer lps ni...keep smiling yer mekchu..bila windu,bley calling2 bibik de best tu =D

marinahunny said...

waaa x psl2 meleleh ayer mata..

mekchu, blog mekchu masuk intrend eh? glamer la pas ni..huhuhu

eda_ej said...

maseh dalam mood sedey.. harap tak sedey lame2 ye..

Kakibuku said...

suraya..hrp sedia utk membaca semuaku ini ya..yg pasti setiap perkara ada pasangannya...hitam-putih,baik-jahat,malam-siang,lelaki-perempuan,dan pertemuan-perpisahan...ikhlaskan diri...insyaAllah Tuhan akn bg yg lbh baik buat Mc Sue n keluarga lps ni...:)

MAPPIAU said...

macam mane akak nak buat2 cerita happy pun saye tetap dapat feel akan kesedihan tuh kak :(.

NeenaAnuar said...

*sebak lalu mengalir air mataku*

mummy_ayu said...

cedihnya...... :-(

QASEHNYA RANIA said...

boleh tahan juga papa-jit ngn mi-cah..kah....kah..kelakar j 2 banak tu

Nad @ MamaZN said...

mekchu, sedar taks edar esok dah genap setahun dah entry ni!
(22/7/2011-22/7/2012)

dr awal mekchu amik bibik
dpt nampak beza bibik tu
makin berisi
seronok dpt majikan macam famili mekchu

p/s: jujur saya ckp, 1st time saya jumpe org cam mekchu n famili yg dgt rapat dgn bibik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...