@churalliya

Thursday, July 14, 2011

Selepas ni turn blogspot pulak di hacked? Blog korang tersenarai tak?

Betul ke lepas hacked web hotfm, lepas tu laman web kerajaan dan lepas ni blogspot pulak? Dan jawapan nya adalah "YA".. dah dapat kepastian dari sumber-seumber yang dipercayai tadi.. beruntung sebab kenal dengan salah sorang hackers malaysia, en.hakes.. ehem ehem.. tapi bukan en.hakes yang punya kerja taw.. kawan-kawan dia.. ada la kot sikit-sikit.. ehhh?

Semalam, dapat BBM dari diana si mappiau ni.. berbunyi begini (malas nak cerita, kita main screen grabber sajork.. ala-ala print screen dari phone gitu)


terus cemas.. terus bukak link tu dari BB, tapi tak boleh find la pulak dari BB ni.. dah rasa nak hempas je BB ni (tapi hempas atas tilam laa).. laptop tinggal kat opis pulak.. terus reconfirm balik dgn diana, kot2 dia tersilap address kan..


haaa... rasakan!!!

masuk je opis tadi, terus bukak untuk kepuasan diri.. kalau korang nak check blog korang kot-kot tersenarai jugak sebagai salah satu blog yang akan di hacked, boleh klik kat http://gengblogger.com/apollo.txt. Itu sumber daripada gengblogger lah.. kat 1Malaysia-db.com ni pun ada..

ya, blog mekchu di situ.. 

Berita asal yang benar-benar usul tak dapat dikenalpasti.. dari si diana pun baca dari blogger jugak.. tapi tak kisahlah tu, yang penting kita berjaga-jaga..

So, jangan kalut.. jangan ke laut.. Dah itu kerja hackers kan.. hahaha bleh gitu?.. jahat erkk hackers ni..

Jadi, apa yang kita boleh buat sekarang, marilah kita backup dulu blogspot kita.. cara-caranya mekchu sediakan ni.. baik kan hati aiii?

TUTORIAL BACKUP BLOGSPOT
1. Pergi ke Settings, dan klik pada Export Blog

2. Kendian, pada Export your blog tu, klik pada DOWNLOAD BLOG

3. File tu adalah dalam bentuk XML

4. Lepas save kat local ke external ke (ikut suka), boleh la tengok balik untuk reconfirm
Kebesaran saiz file ikut tahap kepadatan maklumat yang ada kat blog korang.. template, entry dan gambar semua ada kat situ.. so kalauuuu lah...... kalauuuu lah terjadi apa-apa, kita dah selamat di tahap itu...

Satu lagi prevention yang korang boleh buat, tukarlah password blogspot korang sekarang.. itu memang telah tertakluk kat mana-mana dasar keselamatan pon kan.. kita je buat-buat tatau dan buat-buat lupa.. so, jgn begitu okehh..

Opssss lagi satu, jangan ingat address blog korang tak de kat dalam tu korang terselamat erkk.. katanya (katanya lah) kesemua domain blogspot akan di godam.... kalau sayang blogspot korang, pehlisss do something..

22 comments:

-oP_ida- said...

MEKASIH kakak.....sebab remember...
huhuhuhu notinya hackers nieh...=(

Hilda said...

Tq 4 d info....

bonda dadif aka akish said...

oret sis...!!!!

haram j betolla hackers nih kan...

sha a.s said...

takot!

miloais said...

thanks for de info...
jap nak gi check blog and export bagai tu

Nini D.. said...

mekchu!!... ilebiu la....
dan-dan sekarang jugak buat back-up!

fiza said...

Thanks for the tutorial mekchu. Blog saya pon tersenarai gak. Harap² hanya khabar angin saja.

Dee said...

dah lama dee baca psl ni..tp ada kemusykilan di situ..kalo hackers berjaya hack..maknanya google sendiri sudah tidak safe..sbb kita login blog guna emel kan..maknanya emel kita pun dh tak selamat..wallahualam...

amirah said...

nak hack blogger lak dah..alaa..dah ler tak reti sgt bab2 ni..kang abis kang blog yg disygi

Pepel BoNda AmaNi said...

xpenah register lagi kat c2....

MaMa CyDa said...

adusss ... juling bijik mata nak carik blog mama tuh. takpelah .. kena hack or tidak start from now dah mmg kena aware. thanx bg tips tuh. dgn segera kite buat ^_^

opis mama ek? eheheh satu jalan jek nak ke suk/roundabout istana kalo dr bandar nih. seblah bank rakyat yg baru tuh kan ader kolej yg tak brape nak glamer tuh .. haaa kat situhlah mama keje ^_^

Eye_nee said...

pernah gak baca ni..depa suh tukaq pasword bagi pnjang sikit..kita ni dah la pelupa..ari tu tetiba cuak la pulak..password tak hengat koo..tak pasai2 kita yg dok hacked bloq kita sendiri...sib baik ingat balik PW tu...

e.l.i.z.@ said...

betui ka? *mode malas nk backup sbb rasa mcm dh byk kali backup :P

MAPPIAU said...

mau tak cuak bile jumpe add blog geng sendiri kat situ. ape2 pun thanks kak for sharing care2 keselamatan utk blog nih, saaaaangatla bergune.

errr errr macam mane ek nak install utk aplikasi screen grabber tuh yek. hehe ceajar ceajar :).

Lee-Yan-Naa said...

oowhh cuak..thanks kak aja backup

Qaseh said...

menakutkan la si Hacker ni...buat suspen semua org jeee

Eri-chan said...

vah.....berguna ilmu ni..thanks for sharing meering..

CIK JATT said...

laaa pulak. baru tgh rajin berblog nih. aisehh.thanks for the info

by the way, salam kenal. saya follow k!

CIK JATT said...

laaa pulak. baru tgh rajin berblog nih. aisehh.thanks for the info

by the way, salam kenal. saya follow k!

CuTeMiUt78 said...

ooh..oh... eemmm jahat la si hacker ni kan... harap2 tak di hacked nya blogger.. apapun thanks for info mekchu

mummysyafie said...

aritu check mmg takde nama blog nor. blog tak glamer sebab tu tak tersenarai..hihi..

tapi nak back up jugak la kan..kot2 terjadi apa2.

Just Call Me Bitt said...

ok2 noted tq larling

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...