@churalliya

Wednesday, July 6, 2011

Terkoyak hatinya ibarat langsir yang rabak

Hati mana yang tak terkoyak bila tgk langsir kesayangan rabak.. pendek kata dah wajib buang tong sampah.. apa pun tak boleh.. apa pon tak boleh..

Kengkonon nak sambut raya kan.. nak la basuh langsir yang dah tergantung sejak 3 tahun tak pernah basuh-basuh tu.. dah naik berhabuk dah.. mekchu dengan habuk adalah musuh ketat.. dengan rambut atas lantai jugak.. ohhhhh, elergi okeh kalo ternampak rambut atas lantai.. mesti nak kutip.. itu belum campur kutip barang menan anak lagi.. nenek nenek si bongkok tiga... ohh tidak!!

ok, sambung..

Nak cabut langsir pun kena aga gaya.. se-perlahan yang boleh supaya habuk tidak beterbangan.. sebelum tu of kos lah kena tutup kipas.. sendiri angkat tangga, sendiri cabut, sendiri campak dalam washing machine.. kira semua sendiri (nak bg tau pap-jit terdampar tgk tibi sebab seharian subuh2 dah keluar pegi 'menebas')

Angkat langsir dari mesin basuh terus jadi pelik sbb day curtain (kaler putih) bila tarik bunyik 'kraaakkk' (koyak).. tarik lagi, makin 'kraaaaaaakkk' pulak dia.. ini tak boleh jadi.. hancur... memang sah dah hancur..

Menjerit kat situ jugak tapi tiada siapa yang ambil tahu (sedih wok masa ni...)

fasa pertama nak basuh langsir kat tingkap master bed ni dulu..


 haaaa... gitu lah rupe dia.. dah jadi macam angel hair pasta.. hahaha..

see.. see.. now u can see tibi through the curtain..


ok, sebenarnya begitu lah rupa day curtain sebelum ke'rabak'kan.. itu single window yang masih terselamat.. nabis baik tak sumbat semua sekali.. kalo tak, semua rabak...

bukti mekchu yang kesedihan.. ini mi-cah yang snap.. manakala papa-jit masih terdampar di sebelah..

"papa, tgk la langsir mama ni.. habis koyak dah ni"
"dah tu dah koyak nak buat mcm mana lagi"
sungguh tidak pandai memujuk..

"esok bawak mama pegi Fiona"
"nak buat apa?"
tak paham-paham.. satu seremban tau fiona itu adalah kedai langsir

"nak beli langsir baru laaaa"
"mmmmmm"
dengan hati membengkak terus cari plastik sampah dan campak kan langsir tu.. humban kan saja...

Tak pasal-pasal raya ni akan ada day curtain yang baru.. day curtain je.. night curtain masih elok.. lari lagi bajet.. kalo tau, tak de la sakan shopping kat sogo hari tu.. ecehhh...

Uols, len kali tak yah la buat2 rajin pegi basuh langsir.. exp day curtain.. mmg jenis pakai buang agaknya..

Ada jugak kawan2 kat FB bg tau, len kali kena tya dulu day curtain tu boleh basuh atau tak.. dan kalau langsir yang terdedah banyak dgn cahaya matahari pun senang menjadi rabak..

Sharing tandanya caring *wink

16 comments:

.::WaNiE::. said...

okay day curtain da setahun tak basuh ni kak ...abislaaaaa lapan belas hinggit semeter uwaaaaa

fiza said...

Ekekekeke...rabak habis. Beli baru lah nampaknya yer mekchu ☺☺☺

CaDLyNN said...

hololoh...pandai day curtain tu pilih time...just nice utk tuka for raye :p

Gieyana said...

alahaii..sayangnya..tp nk buat mcm mn kan..langsir tue dh tau2 jer nk raya..hihi..

ur day curtain yg rabak tue lebeyy kurang mcm me punya..:)

CT @ Acik Na said...

huhu..telah ku alaminya suatu ketika dulu... langsirku koyak.. hati ni terpk..nak sentap atau nak murka.. tp pilih ATAU je..sbb salah sendiri.. huhu....last2 pakai langsir lama smentara nak dpt baru.. padan ngan muka ku.. huhu

Nini D.. said...

uwwaaaa.....sanagt sedih tengok langsir tuh

illafira said...

day curtain slalunya mmg tak leh masuk mesin... kena rendam dan jemr.. tak yah berus2.

Just Call Me Bitt said...

alahai langsirrr...kesian tuan kamu...haihh kena tunggu sale la gamaknya..tapi tak silap i nagoya hari2 sale hehe

mrs puex said...

comey jek ayat :

can see tibi thru the curtain..hehehe...saba yekk:D

sha a.s said...

ahaha..lawakla mekchu ni...haishh...langsir lama merajuk, so kena beli langsir baru la...langsir raya kata ngko.... :p

ratusiput said...

3 tahun seh mmgla reput tanpa belain.eheheh..langsir ratu sliding tu dh nak bertemu raya ni lom basuh..2 mggu lg nk raya baru nk anto dobi...jgn koyak sudah..hihihi...

eB ezrin said...

kaminyer x tau dh braper taun ;p

littlehumblelynn said...

mekchu

kita tiap 2 tahun ganti langsir satu rumah..beli kain murah2 kat nilai..then en papa tolong jahit..dia sgt suka jahit lgsir..so far x pernah tempah lagik..save bajet disitu!!hehee

MAPPIAU said...

haah la day curtain jenis nipis cenggitu memang senang rabak tau kalau masuk mesin basuh. Yang saye pulak lagi haru day curtain tu owner rumah yang punya. Konon2 nak berniat baek mau basuhkan sebab dah berabuk sekali hamik ko rabak!!

sampai la nih owner tak tau lagi tsk tsk tsk.

Pepel BoNda AmaNi said...

hahahaha pandai langsir tue pilih time nak koyak...hahahaha...

amirah said...

memang rezeki nak dpt yg baru nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...