@churalliya

Monday, July 18, 2011

Tutorial Screen Grabber di Blackberry

Kalau nak menjadi sempoi, korang amat digalakkan untuk install application Screen Grabber ini ke dalam BB korang.. ramai reader yang pakai BB kan.. sebab tu mekchu nak share ni..

1. Mula-mula, pergi ke main menu dan klik pada App World


2. Selepas itu, search Screen Grabber dan terus download. eja betul-betul :) Pastikan application yang free taw..


3. Lepas dah habis download tu, klik Run..
 

4. Dan tadaaaa.. dia dah sedia untuk digunakan.. 
 
Tapi nak guna Screen Grabber tu, tak perlu klik kat icon tu.. Nak guna dia macam ni...

1. Pergi ke mana-mana skrin yang korang nak.. contoh nak print screen kat BBM ni..
Sila abaikan topik laki bini pasal towel tu.. hahaha... malas pulak nak wat yang baru.. nnti nak transfer lagi.. pakai je lah yang dah ada..

2. Bila dah adjust baek nak grab yang mana, sila klik butang BB yang ada kat henfon korang tu dan pilih Screen Grabber (atas sekali rasanya)
3. Bila dia keluar pop up Email/Setting tu, cancel aje.. itu kalo nak terus send thru email.. 

4. Kalau nak tengok semula, pergi ke Picture media korang dan ada folder Screen_Grabs di situ..

Simple but nice tak? hohohoho..

Nor dan Diana... mekchu dah menjawab soalan pasal Screen Grabber ini okehhh.. Sila belanja sebelum puasa :)

9 comments:

Nini D.. said...

mekchu,..henpone den takdo menatang sumer nih.. :)

kalo dah pakai SE,..manolah nak ado sumer ni kan..

MAPPIAU said...

mase tengok tajuk entri ni saye dah lompat2 terkinja2 tak nak sabar nak bace dah sebab sangat sooooka.

sekali bile part bawah terus kaki terpeleot hahahaha :p

anyway mekacih sesangat mekchu akan tutorial ini amaat la soooka hihihi.

sarah-najwan said...

bila la akak k bule pkai henpon ni..huhu

illafira said...

btl2.. mmg sng bila pakai screen grabber ni.. tambhan lak bila nak wat entri kat blog..

~izan~ said...

salam mekchu,

izan ada install jugak ari tu tp mcm sama je dgn shoot n share kan.

nnt bg bbpin kat izan boleh? hehe...

::NureeN:: said...

lama x terjah cini.. nureen belum mampu beli henpon nih.. nanti beli dpt kat elly ja buat main game hehehe

nak mintak tolong komen cini yerr

http://nureenasirellesya.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

tqvm

mummysyafie said...

mekchu..tima kasih banyak2. hihihi..siap buatkan tutorial lagi tu. mesti penin nak xplain kat BBM kan.

tapi update blog thru BB tak reti lagi lar. hahahaha

@Z said...

waaa tq Mekchu..dah lama nak buat mende ni tapi tak reti..sekali try ikut panduan tu terus jadik..suka! suka! suka! ^__^

bOnda said...

tenkiu mekcu!
;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...