@churalliya

Monday, August 29, 2011

Menjahit langsir sendiri

Tanjat boboi.. tak pernah-pernah nak menjahit langsir sendiri.. sekali tahun ni cipta sejarah.. itu semua akibat day curtain yang koyak lepas sumbat dalam washing machine hari tu.. siap spin okehh...

Pas tu lambat pegi carik ganti.. lagi 2 minggu nak raya baru hegeh-hegeh pegi beli dan jawapan dia memang kena jahit sendiri la.. semua kedai dah tak nak amek tempahan.. terus roger akak mekchu dan dia sudi dalam terpaksa nak jahitkan.. hahaha... sebaik jahit lurus je..

Siap separuh jalan sebab masih confius dengan ketinggian railling bilik tu.. dah 3 kali ukur pun masih ragu-ragu.. so akak mekchu tampalkan tape putih atas tu dengan jahitkan belah tepi.. belah bawah mekchu setelkan sendiri..

menggunting belah bawah ikut ketinggian yang ideal. kalau panjang2 meleret sapu lantai tak cantik jugak.. elok kalau dapat yang ngam-ngam je ketinggian dia..

mesin jahit pelbagai guna.. nak kena beli jugak lah mesin jahit ni satu.. senang nak amek tempahan jahit langsir tahun depan :)

korang tau, langsirnya ada 4 keping je untuk master bedroom.. tapi lambat gile mekchu menjait.. terkial-kial nak dapatkan step.. dengan benang bawah tak lekat la.. jahit terbalik la.. adoiiyai... bila dah lama skit, dah naik sheikh pulak..

tunjuk ajarku sifoo.. oyye, kami di rumah nenek labu dan sedang menjahit langsir rumah seremban :)

ubat ketika dah rasa sakit kat pinggang..

nasib baik lah sikit aje.. itu pun akak mekchu dah setelkan belah atas dan tepi.. part mekchu bawah tu aje..

Bila ukur balik yang dah siap tu, tak de satu pun yang sama panjang.. semua senget sebelah..

Pengajaran untuk diri sendiri dan harap tak akan lupa sampai bila-bila.. "Kalau tak nak pakai langsir yang senget sebelah, lenkali jangan mesin day curtain ye dik oiii..."


4 comments:

PUANSTOBERI said...

wahh...klasss...nak amik tempahan langsir thn dpn..hihi..
tkpe..nati ai dtg tempah yer utk umah baru ai.. huhu :D

Eri-chan said...

kita pun teringin nak beli mesin jahit nak jahit langsir dan macam2 lagi...
dah tua2 ni takdepulak yang bg duit raya..kenalah menyimpan untuk beli mesin jahit sendiri..hukhuk

mummy_ayu said...

wah..terror la tu siap leh jahit langsir sendiri..ayu memang tak pandai bab jahit2 nie..

CaDLyNN said...

wow...jahit curtain sendiri..kelasl mekchu ni..selamat hari raye mekchu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...