@churalliya

Tuesday, August 2, 2011

Mi-cah selepas 2 minggu tanpa bibik

Mi-cah kan, dia sikit pun tak tanya mana kakak dia.. tak heran langsung.. walhal, dia dan kakak ita dia saaaaangat rapat... tak boleh langsung kakak ita dia hilang dari pandangan, nnti sibuk lah dia cari kakak dia keliling rumah sampai jumpa..

mi-cah posing dgn beg kakak ita dia.. malam sebelum bibik balik..

Sebelum bibik nak balik hari tu, kitowang dah risau dan tanya dia mcm mana kalo mi-cah demam sebab rindukan dia.. dan dia minta kami jangan risau.. mungkin dia ada baca something utk mi-cah supaya mi-cah lupakan dia.. tapi on the other side, bibik pulak yang teramat rindukan mi-cah.. setiap kali talipon, mesti dia tanyakan khabar mi-cah terlebih dahulu, baru lah khabar kami semua.. dan diikuti dengan suara tangisan di hujung sana...

suka tgk dorang.. dulu tengok tak de perasaan apa pon.. skang bila tengok, jadi sedih.....

Sekarang mi-cah dijaga oleh nenek labu dan kami masih tinggal di kampung.. hati ni risau sangat nak biarkan nenek labu tinggal sorang2 kat kampung tu.. pengganti bibik tak sampai-sampai lagi.. 2 bulan punya urusan pun tak setel lagi.. malas nak ckp, nnti mekchu pressure... tolong doakan pengganti bibik nanti baik dan setia macam kakak ita.. supaya senang hati kami untuk berpindah dan tinggal di rumah sendiri..

baju biru tu baju nenek.. baju bibik jadi banyak sbb semua baju nenek dia boleh pakai..


Sehabis boleh nak balik keje awal.. mmg berbeza lah dari hidup yang dulu.. sampai je rumah layan anak teruna dulu dan mandikan.. nak mandikan kena bergaduh dan bertukar oren dulu baru dia nak mandi.. pas tu suapkan makan dan kemas rumah.. OMG!! part kemas rumah tu mmg penat.. dah 3 thn okeh tak basuh pinggan dan sapu kat rumah nenek labu.. (of kos tidak rumah sendiri)

Kalau balik keje tu, nampak lah mi-cah tengah main kat laman nenek dia.. kadang-kadang tgh sapu daun bawah pokok, kadang-kadang main kat reban ayam, kadang-kadang petik buah rambutan.. oh, dia mmg anak orang kampung...

sibuk betul masing-masing sapu daun.. ada byk lagi gmbr sbnarnya, tp ke mana ntah..

dak kecik tu mmg sibuk.. sama mcm nenek, tak boleh tengok daun bersepah..

ok, siap 1 longgok sampah..

sbnarnya dia ada buat 3 longgok.. mama-chu sangat kagum.. tapi gambar dah kena delete kot..

lepas tu amek buah rambutan pulak..

Tiap2 hari call rumah, risaukan mi-cah dan nenek.. nenek tu bukannya kuat sangat.. nak pulak mi-cah skang sikit punya hebat perangai dia.. selagi tipon tu tak berangkat, selagi tu lah risau je hati ni.. kalo bibik ada dulu, tak heran langsung nak call rumah hari-hari..  

Malam tadi mekchu mimpikan bibik.. terasa rindu sangat kat dia.. papa, cancel lah pegi NY.. kita pegi surabaya je lah tengok-tengok bibik.. ehhh?

15 comments:

syawalsimpsons said...

alamak mekchu nak g NY...bestnyer..takpe g surabaya still oversea...hehehe....mi-cah ok kot...mama chu yang runsing....cian mekchu...sabar ye....syawal pon maktok dier dah x jaga...anto taska...

ratusiput said...

amboi nk ke nuyok ke mekchu...jauh tu...ehehe...budak2 ni sebenarnya byk mende yg kite takble duga.dorang akan lebih berdikari sebenarnya bila takde yg manjakan dia disisi.anak ratu pun cmtu.kalau kat umah nenek dia mak oi...makan berteman...nak nenek masak.nak tido sbelah nenek.kalau kat umah tau plak kemas tmpt tido sndiri.basuh pinggan sndiri.tak kisah pun takde nenek.cam ibu dia gak.kat umah nenek mengada2.pemalas lipas.ehehe...

PUANSTOBERI said...

nak ikot gi NY. teehee.

Wah..rajin oh micah menyapu laman seme. gud boy..gud boy.. ley cop wt menantu nih. Ngeee :D

lydzar said...

wah wah nk g NY yer? seronoknya..

MAPPIAU said...

waaaa mi-cah heybat oh. Ni kalau dah ade adek ni sangat la sajak nih hihihihi. Boleh jadi abang yang perkasa gitewwww akekekeke

Nini D.. said...

tak tau nak komen apa...sbb memahami apa yg mekchu rasa..

~~@lyci@~~ said...

alalala.. mmg kampung boy lah mi-chah.. bangga anty tgk.. bukan mcm adam.. town boy.. pijak pasir skitt, nangis nk dukung.. sapu smpah skit ckp nak naik rmh huhuhu..

sha a.s said...

syoknye tgk kaw kg cmtu! rajin mi-chah yer....dah comel...

amirah said...

nak pi NY? waa..nak itot..bagusla mi cah tak meragam..steady je sebab ada nenek la tu..

mummysyafie said...

ok gak kalau nak jenguk bibik..tapi trip to NY tu toksah la cancel. hihihi..

NeenaAnuar said...

wahh.. micah leh harap lah lepas nie tolong mama dia!

mekchuu jgn lah cancel NY! rugii woo.. patot cover dua2 sekali! ehehehe...

InaAchik said...

oh giler anak jati kg mi-cah. lg2 kait buah mok-tan. x sangka u...

see, syg tu x kira pertalian... kalo org dh baik, smp bila kite kenang. pas gi surabaya, sambung ke jakarta dan bandung nok. shopping. NY ttp pergi jugak. tetiap mlm ko seru la kat cuping telinga papajit... hehehheee

-oP_ida- said...

syokk tgk halaman rumah nenek labu...tenang jiwa.......

mekchu nak p NY..beshnyaaa....

Bitt (double IS) said...

iskandar said : tak sangka abg tengok, anak kawan mama pandai kumpul daun tu..

ahahhaahhahaha seriuss kami kagum...

QASEHNYA RANIA said...

coneynya mi-cah menyapu laman nenek labu...good boy =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...