@churalliya

Tuesday, November 29, 2011

All by myself

3 tahun 4 bulan.

Mi-cah dah boleh mandi, sabun, yak-yak (tapi cebok tak bagi buat lagi), kencing, pakai spenda, pakai seluar, pakai baju, sikat rambut dan pakai bedak sendiri..

Mula-mula hari tu kan, rasa macam gerammmm sangat sebab semua pun dia nak buat sendiri.. kita nak cepat jadi bertambah lambat... kalo mandi pulak main kecebor-kecebor nak buat bunyi macam papa dia mandi.. hahahaha... sudahnya air semua pegi belakang.. badan dia kering lagi.. sekarang dah pandai, mandi pelan-pelan.. tang rambut pun dah rata airnya..

Sabun pun dah pandai.. dulu perut je wangi.. sekarang ketiak, bebird, montot semua dia sapu..

Paling best apa tau.. bila dia nak kencing.. tak payah tolong apa-apa dah.. dia rasa je nak kencing, pandai2 lah pegi toilet, keluarkan bebird dia dan kencing.. pas tu cebok tang bebird tu aje.. ohhh lucky to be a boy :)

Part nak pakai baju pun satu hal jugak... Ni sempat amek gambar petang balik keje minggu lepas.. kebetulan nenek labu tak sempat mandikan dia.. 

Kalau tiba2 dia lupa dan kita pun lupa dah terpakai spenda, sanggup dia bukak balik spenda tu sebab nak pakai sendiri punya pasal.. sukati ko lahhhhhhh...

Sikat rambut ada style sendiri.. mekchu selalu sikatkan semua rambut dia kebelakang.. sebab bila kering rambut dia memang akan turun sendiri.. tapi dia tak suka okehhh... nak sikat siap-siap ke bawah tutup dahi lapang dia tuhhh... 

Ada jugak mintak nak pakai minyak rambut. Tapi kitorang tak bagi sebab takut rosak rambut.. dah mula pandai melaram nanti mesti pegi beli minyak rambut sendiri kat kedai..

Bedak pun nak pakai sendiri.. berkepuh macam tepung gomak.. tak pe, mekchu suka.. masih setia dengan bedak anakku sebab bau dia sangat bau baby.. 
 
mama-chu enterpreme.. setiap kali lepas siap mandi memang kena bayar tol kat mama dulu.. hehehe..

Dah nampak banyak perubahan pada mi-cah ni.. dari nakal yang sukar dibendung, sekarang dah behave sangat.. syukur ya Allah...

Rupanya anak umur 3 tahun ke atas baru akan lebih mendengar kata.. dan perubahan itu akan jadi tanpa kita perasan sebenarnya..

Kalau zaman mi-cah tengah melasak dulu selalu merungut kenapa dia nakal, kenapa tak nak dengar nasihat, kenapa suka baling barang, kenapa suka pukul, kenapa itu, kenapa ini... tak baik kan.. sekarang bila fikirkan balik saat2 itu, terasa rindu...

23 comments:

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

wahhhh pandai la dye

mama tisya said...

micah sexy...hehehe..bgs bila ank dh bole wt smua sendiri

InaAchik said...

ntah knape kan... tetiba aku emo dan terharu... seb baik ade gambar bodel micah pengubat hati... hahahhaaa

mummy_ayu said...

sweet.....dah besar dah, semua leh buat sendiri..leh la kasi adik... he he he

syawalsimpsons said...

sy membaca sambil tersinyummm sendirik..kikikikiki...mi cah dah besar je...kikikikiki....tak sabar nak tunggu syawal besar macam mi cah ni

makdara TERdiva said...

bila anak dah besar2..rasa rindu nak beranak kecik..eh!

tu sebabnya masa dorang kecik2 kena beri perhatian lebih..bila dah besar ni..mula terindu2 sambil lap air mata..huhu

@e_da said...

so sweet la micah.. pandai buat semua sendiri.. kagumla untie..

amirah said...

dah besar dah mi-cah.sume boleh wat sendiri ek..pandai dia

shaza said...

mekchu, mi-cah bagi hint tu.. die dah boleh jadi abang dah..

mamyharraz said...

mek-chu..sy pun selalu merungut bila kakal melasak (campak-campak brg) ni part palinggg geram. tp tulah tak lama (angin meroyan depa nih) sbb makin lama tabiat baling2 tu hilang camtu je..

dannn

mula rasa rindu :(

Dee said...

dah boleh harap tu..mekchu apa lagi..kasi adiklah sorang..hahaha..

Alycia said...

nmpaknya dh bole ada adik dh ni ;)

sue said...

su, aku suka baca cerite pasal si micah nih...sama cam diana, pantang semua benda nak buat sendiri...layan je la...sekarang ni sibuk nak pakaikan baju adik dia... kalau adik dia bangun cepat, tak sempat nak pakaikan (for sure la mana dia sempat, adik dia lasak benor)... siap cekak pinggang "adikni...tak sabar sabar"... huhu... lebih garang dari mami dia...

♥MAMASYAZA♥ said...

anak akak pun sama camtu, kalo buang air besar, dah tak kasi akak cuci, dia nak cuci sendirik, siap letak sabun biar wangi vontot katanya

Mimy Hamid said...

sgt behave...micah sudah besar berdikari...ini bermakna mekchu kena ada satu lg penambahan..amin

littlehumblelynn said...

yeahhh!!

micah nak adik ler tuh..heheheheh

chekpid said...

hoyehhh...michah dh bigboy..jd mak ni mmg byk KENAPA :)

NeenaAnuar said...

dah anak teruna dah mi-cha skg nie! senang lah mama dia kan.. :D

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cayalah mi-cah!
bravo... untung mekchu..

haah, mekchu blh tambah la.. hikhikhik..

ratusiput said...

yela kan mekchu.zaman2 tu sme skali je dan takkan berulang2 kali utk jd tatapan kite.rase nyesal pun ade kdg2.jd mulai saat ini hargai masa bersma anak2...walaupun seminit.cayalah mi-cah.dah beso...nak tackle ble..? :)

Nini D.. said...

tengah tunggu turn CikMat jadi macam nih...kompem heaven!

Bitt (double IS) said...

owhhhh dia dah besoooo...hehehhee nanti kite semakin sunyi dengan jeritannnnnyaaa....sob sob sob

SURIA AMANDA said...

ingat micah ni gegel..boboi ghupernya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...