@churalliya

Tuesday, November 15, 2011

Sebelum balik, kita sapu semua..

Hari last bengkel baik-baik saja.. Tambahan hati masing-masing yang dah tak sabar nak balik rumah..

Sebelum betul2 balik tu, kitorang langsaikan acara-acara wajib kalo orang pegi Sarawak..

Ke Pasar Tamu Satok mencari terubok masin dengan sayur midin dan juga buah dabai.. haaaaaa, terror kan kitorang baru 3 hari dah tahu nama-nama makanan orang Sarawak..

  sesi tawar menawar terubok masin.. kemain tokeh tu, main kira2 atas tapak tangan je..

cukup lah sorang sekor.. nanti senget pulak kapal terbang (alasan)

panas okeh masa nih.. dah habis besar bukak mata dah..

Sayur midin ntah ke mana.. buah dabai pun ntah mana.. seploh minit je kitorang kat situ.. patut pun abang teksi offer diri kata nak tunggu.. dia pun dah faham orang memang tak akan lama kat pasar tu..

So, ada masa lagi.. nak ke mana pulak tu?

Tiba-tiba nampak mekchu sedang tekun membuat pasu sarawak.. kat mana entah ni.. abang teksi tu yang bawak kan...

JK pun ada bergambar ngan pasu nih.. tp dorang khusyuk pandang pasu.. betul lah tu.. sampai turn mekchu, sibuk nak pandang camera..

leka tengok orang sana mengukir pasu..

Sedang leka dok amek gambar dan sempat berangan kejap, tiba-tiba terdengar ada orang jerit nama mekchu.. tapi dia tak de la panggil mekchu..

what a surprise terjumpa ilynnsi virgo biru kat kedai pasu sarawak.. dia baru balik dari feeding orang utan..

Ok, ilynn ni lah yang jadi photographer masa birthday mi-cah 2 tahun dulu yang disponser tu (ehem-ehem).. dia baru lepas deliver baby girl :) Masa tu dia tak de la bawak baby dia.. gile ape nak bawak baby gi tengok orang utan..Tak sangka ok boleh jumpa kat sana..

Masa tu dah berpeluh-peluh sangat dah.. masuk kedai pasu dulu buat-buat pilih barang.. tp sebenarnya nak kasik sejuk badan :)

 a ahhh.. pakai selipor sajork.. ate katanya nak ke pasar kannn... 

Idak ler teman nak membeli pasu sarawak tu.. kurang minat sebenarnya.. tapi kagum dengan hasil tangan yang cantik dan kemas..

Lepas tengok-tengok dan agak-agak peluh dah kering, kitorang balik ke hotel dan start packing dan siap-siap check-out.. dah kawtimmmmmm dengan orang hotel check-out lambat sikit :)

Bila dah check-out tu, laju-laju tinggalkan beg kat hotel dan teruskan misi yang lagi siiikit nak habis.. siap tanya ngan orang hotel kat mana nasi ayam penyet selain dari seberang sungai.. tak kuasa pulak nak naik sampan tu lagik.. tapi sebelum tu harus lah jalan-jalan cari souviner kan... 

tak de lah sakan sangat.. cukup lah t-shirt orang utan sorang selai, FM, keychain, pemukul lalat daripada rotan, seluar quick silver mi-cah 2 helai, dan senduk nasik.. hihihihi...

Lepas tu misi cari nasi ayam penyet tu.. masa ni dah penatttt sangat.. harusssssss makan nasi ayam penyet jugak sebab dah lapar tahap bleh bertukar kaler hijau masa tu..
penat ibarat tinggal kulit dan tulang :)

"U jalan terussssssss sampai jumpa tugu kucing.. depan sikit jumpa mcdonalds, depan lagi ada pizza.. haaa.. depan tu restoran ayam penyet.." berapa banyak depan daaaa... tapi serius penatttt..  jauh okehh kena menapak..

Nasib lah tidak menghampakan.. baru tau orang tu soh kitorang ke Raja Ayam Bakar - yang ada ayam penyet jugak.. dan pun baru tau rupanya kedai tu sangat dicari-cari oleh orang ramai kalau ke Kuching :) 

sedappppppppppp.....

Perut ceria bukan main dapat makan nasi ayam bakar hari tu.. kenyang sampai malam (kot). Lepas tu kami terus ke airport untuk tengok #sofiyya dan seterusnya pulang ke pangkuan keluarga..

Mi-cah demam masa tu akibat kerinduan sama mama-chu dia.. kami jarang pisah lama-lama..

Sekian, tamat entry bengkel Sarawak.. mekchu klasifikasikan sebagai happy ending sebab dapat makan nasi ayam bakar.. ngeh ngeh...

18 comments:

shaza said...

Mekchu, boleh explain dgn lebih detail camane rase ayam penyet ni?? Seriously, tak pernah makan lg..

~diAhOntHeblOg~ said...

wahh..bestnyee...jenjalan je keje mekchu.. :P

CaDLyNN said...

mekchu..tak de souviner ke utk lyn..ehehe

PUANSTOBERI said...

dap nyer. kalo ka srwak, harus nerai neh. hihi

QASEHNYA RANIA said...

selamat kembali kesisi mi-cah

ratusiput said...

kat sarawak pun ade ns aym penyet ek...sabah sarawak..bilala ratu lak nak pegi...teringin.

MaMa CyDa said...

alahai cian micah demam rindu yek ... balik umah tuh mesti dok berkepit jeklah ngan mama-chu dia kan?? ehehehehe

::NureeN:: said...

jelesnya kat mek chu.. bila la nureen bleh smpi sana yerr... mmg teringin dh lama tp belum ada rezqi.. ;)
ayam penyet mmg sedap tp nureen pernah mkn kat png ni lain cikit warna dia ;)

Softtouch [Hanim] said...

bestnya pg sarawak..smbil berbengkel smbil jln2....nk sikit terubuk ikan masin tu..

therosputih said...

yang membacanya pun hepi ending...suke2...

Eri-chan said...

nice. sambil keje sambil cuci mata..hehehehe

Arizakiah said...

akak g kucing ari tuh beli terubok masin berkotak-kotak. kek lapis berbungkus-bungkus, pua kumbu berbelas helai....pasu je yang tak beli.....susah pulak kalau kena bayar tambang bagasi....

Dee said...

dee kalo gi pasar satok..mesti lama..heran ni mekchu gi sekejap je..hehehe..

Mimy Hamid said...

memang sapu habes ni mekchu oiii...sakan ..terubok masin wajibbbbbbbbbbb

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ said...

wahhhh bestnya ayam penyet...

Nini D.. said...

entry meow-meow mekchu tamat dah..entry langkawi den blom watammat lagik!

Bitt (double IS) said...

saya masih belum pernah jejak kaki lagi disitu..heheheowh ayam penyet pon ada kat situ yer..

ILynn Virgobiru said...

eh eh...ade gmbr kite laa =)
mmg terkejut sgt bole terjmpe kan..of all places, jmpe kt seberang jugak. heheheh
bile la nk jmpe micah lg niii heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...