@churalliya

Friday, June 29, 2012

Jom ambil tahu pasal Darah Tali Pusat

Atau dalam bahasa omputih dipanggil Stem Cells..

Kat Malaysia ni hanya ada 3 je tempat penyimpanan Darah Tali Pusat ni iaitu Stemlife,Cyrocord dan Cellsafe.. Masa awal-awal pengenalan Stem Cells ni lebih kurang tahun 2008 (masa pegnen mi-cah), bukan main mahal lagi.. ada dekat 7-8K rasanya.. Sekarang, siap ada ada pakej yang boleh dipilih-pilih lagi.. lepas tu dapat stroller free.. hihihi.. Pakej yang paling mahal dlm 5K (jerrr) #TDDMKA

Tahu kan penyakit sekarang ni dah advanced?

Darah Tali Pusat diambil daripada tali pusat dan plasenta selepas kelahiran seorang bayi. Dahulunya, darah tali pusat biasanya dibuang bersama plasenta dan tali pusat. Darah tali pusat amat kaya dengan sel stem, sel-sel badan yang boleh berkembang menjadi pelbagai jenis sel dalam badan (seperti sel darah, sel sistem pertahanan badan, sel jantung, sel saraf, tulang dan sel otot)

Percentage ahli keluarga yang boleh gunakan Darah Tali Pusat tu macam dalam gambar ni..

 
Fikir-fikir jugak sama ada nak amek ke tak sebab nak tunggu mengandung bukan selalu kan.. Dah habis study kat website, mekchu cuba tanya kawan2 yang ada pengalaman mengenai Darah Tali Pusat ni kat fb.. Kalau testimoni dari kawan yang kita kenal lagi best kan..

Antara jawapan yang sempat mekchu letak kat sini untuk rujukan sendiri dan kawan2 jugak.. sebab kat fb kalo dah banyak2 macam susah pulak nak carik dengan kadar yang pantas...

 
 
 
 
 
 
ya betul, apa2 pun pilihan di tangan anda.. 

Esok last day promotion kata sales dari CellSafe.. katanya promotion lah kan.. sekali sampai tahun depan pun tetap ada promotion.. hahahaha.. 

Dan kami hanya ada 24 jam lagi untuk membuat pilihan..

Sekarang sangat rajin study pasal benda2 macam ni untuk masa depan anak.. study barang2 baby online laaaagi lah rajin.. 

Harap dapat share info yang tidak lapuk dek hujan ni pada kawan2 yang lain..  yg tak mengandung pun kena amek tahu sikit2.. sok-sok sonang :)


9 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

rasa terkilan sebab tahu benda2 ni bila anak dah besar & tak boleh buat apa dah..

syawalsimpsons said...

sue pon dah lama dok PK@ benda alah ni...entah la...kn bincang mata ke mata..ke hati ke bibir bicara janji ngan en asbeen...mokk...nyanyi lagu fabluos at pulok..

Bitt (doubleIS) said...

hehehe btul btul btul...get ready mekchu ;)

Alycia said...

aku xpernah terfikir pun benda ni.. hmm, nk kena study ni..

therosputih said...

bagus ah kongsi benda gini...terbuka minda pepagi...

watyz said...

kakak saya keje ngan kampeni wat menda ni. tp x tau nama kempeni apa.

eda_ej said...

teringin juge nak buat tp dah telambat.. tunggu la untuk baby akan datang.. hehheh..

alon fadzlun said...

Ths month pama ade ckp psl ni. Trs teringat kat hang.. X pasal2. ;)

alon fadzlun said...

Pama ths month ade tls pasal ni.. Terus x psl2 igt kat hang.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...