@churalliya

Thursday, July 5, 2012

Muktamad utk memilih Tanamera Postnatal Care Set

Laju je jejari runcing update status "Terleka sekejap bila baca review pasal set bersalin ni.. rasa2nya dah tahu nak pilih yang mana.. bagus betul teknologi sekarang ni kan.. mak sukeeeee...." dan terus berdas-das yang bertanya set apa yang menjadi pilihan kalbu.. 

Mekchu memang jawab kat inbox dorang aje.. risau lah kan, member fb ramai yang menjual produk/set bersalin tapi tak nak beli pon.. alahai, bab tu memang akhak lemah.. tapi bila fikir secara rasional, apa pulak nak sorok2.. kan lebih baik share dengan kawan-kawan supaya masing2 boleh buat pilihan.. 

Ok, mengandung kali ni mekchu memilih Tanamera Postnatal Care Set. Muktamad. Itu pun selepas hampir seminggu dok survey, baca review dan baca forum.. 

Kenapa? Why? Why?

Dalam jawapan yang mudah, sebab dia tak de jamu.. So, amat sesuai dengan perempuan pelupa nak makan ubat.. Pulak tu kalo anak kuning dah tak bleh nak berjamu.. agak tak praktikal jugak kot jamu zaman sekarang nih kan.. Semua set dia adalah main sapu2-an dan ada pun teh untuk minum.. 

Ya, walau pun ada set bersalin yang tak efect pada baby, tapi hati dah memilih tanamera.. what to do..  

Tatt taraaaa... 


Dah beli pun semalam. Bestnya sebab ada 4 item yang dah bleh guna seawal kandungan 24 minggu :
1. VCO
2. Brown soap
3. Lavendar spray
4. Herbal Massage Oil

Bila dah baca review, antara item yang memang bagus dan sangat bagus adalah sabun mandi dengan Virgin Coconut Oil (VCO) dia.. dan mekchu terus tambah 4 ketul brown soap dan 1 botol VCO sebabnya kalau nak tambah kendian, kena buat pembelian RM100 ke atas.. 

4 ketul sabun tu 2 daripadanya opismate yang order untuk isteri.. hai #beruntunglahhhh... 

Total set RM360. Additional item for brown soaps (RM15) dan VCO (RM34).


A combination of herbs and grains produce a grainy surface that gently removes dead skin . Herbs such as turmeric, wild ginger and cinnamon are known to improve one's overall skin condition. The exotic, earthy scent of patchouli oil is added for an aromatherapy effect.

A key benefit of VCO is that it's high in antioxidants which protect your skin from free radical damage. It can be used prenatally for stretch mark prevention as well as postnatally for fading of existing stretch marks, apply 2x per day. For best results apply after bathing and massage into wet skin.


Mekchu bukan duta tanamera... so, lagi 9 item bleh baca kat Tanamera Tropical Spa Products

Harap dapat menjawab persoalan Aerin, Naddie, Wnuuyuul, Suraya N Syawal, Diana, Iem, Ummu, Sha Chip, Siti Fairuz, Ita & Ouha :D

Supaya tak rasa bersalah sangat, mekchu flash back sikit bleh tak? Alaaaaa, jangan lah katup dulu :)

Dulu mekchu gadai duit syiling sebab nak beli set bersalin Sendayu Tinggi.. dah alami keadaan kena telan pil jamu nih.. agak serik jugak.. lepas habis pantang pun kena continue makan sbb sayang nak buang..

4 tahun dulu.. nasib ada entry kat fotopages :)

dan 3 bulan selepas beranak... dah muat jeans yg menjadi bench mark sepanjang mengandung..

Sebenarnya, bergantung kepada badan orang tu jugak.. tak bleh la nak samakan dengan kita kan.. set murah ke, mahal ke, jamu ke, tak jamu ke... semua berhak untuk memilih.. di samping tu pantang, urut, tungku dan bengkung kena lah buat..

#fuhhhhh berjaya buat ayat penyelamat disitu :)

UPDATE : Untuk mengetahui pengalaman berpantang menggunakan Tanamera Postnatal Care Set, sila klik disini --> http://churalliya.blogspot.com/2012/11/pengalaman-berpantang-dengan-tanamera.html

10 comments:

Nad @ MamaZN said...

semoga pilihan mekchu tepat :)
saya dulu makan jamu jugak
ori dr kampung
nk wat cane
mak mertua suruh, huhu ;(

Anonymous said...

sama mcm serina anak chef wan.anak ke-2,dia pun makan set ni masa pantang..

therosputih said...

sama2 preggy nih, best singgah sini...ada kakak untuk bercerita tentang semua nih...=)

Suliana said...

masa anak first su pakai sendayu juga.. tapi mcm biasa jela. pastu anak kedua pki nona roguy, rasa serasi dgn badan sebab proses pembuangan sgt lancar :- igt klu ada duit lebih nak continue mkn post natal punya. tapi anak ketiga (klu ada. hehe) nnti leh la try tanamera plak.. rege pun lbh kurang je. su plak tak berapa suka minum2, telan pil ok plak :-)

MaMa CyDa said...

Ehmm ... dot tak pernah pakai set lepas bersalin nih. Sebabnya dr start preggy smpi lepas bersalin mkn produk homopati SALINDAH. So salindah nih pantang larang dia ms dlm pantang takleh mkn jamu2 or produk lain sbb takut tak jalanlah produk dorg tuh. So biasanya, lepas abis pantang barulah terhegeh2 carik set lepas bersalin hahahah cam lawak jek plak kan? ^_^

fiza said...

Masa aak ke 3 baru nih, saya pakai set confinement shaklee. Memang best. Badan tak rasa letih...rasa cergas sentiasa. Pantang plak sendiri jer. Mungkin ubat tu serasi ngan saya ☺☺

Betul tu mekchu, bergantung pada badan gak. Ada yg serasi & ada yg tak. Mahal atau murah...tu pilihan kita.

syawalsimpsons said...

geng la kiter mekchu...sue pon kalo pil2 ni mmg lambat tahap cipan pnyer nak telan...kena en asbeen depan mata buat muka paksa baru makan...adoi...susah tu...tp yg sue beli tu ok jugak la..sebab tarak pil...kikikiki...juz kacip untuk minum..yang best siap ada perasa strawberry bagai..almaklum la mak jemah pahit mahit ni mmg tak pandang dah..kakkaka...tp yang mekchu beli ni pon ok jugak...sue ada servey..N ada hati nak beli...tp bila mengenangkan yang sue beli tu packing mcm beg nurse N ada perasa bagai...terus amik yang tu...boleh kaa

Bitt (doubleIS) said...

perghhh mekchu saya pon terasa suka set yg nih...mak dah tak kosa nak telan2 lagi syok sapu2...akekekekke kalau ada pembantu yg datang sapu2 sepanjang pantang lagi syokk...huhuhu

RoSuRaInI SiRoN said...

salam...

Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa....

Kesudian anda melawat dan LIKE di page sy, sy dahului dgn ucapan ribuan terima kasih....

Dapatkan promosi2 menarik set bersalin termasuk set bersalin Tanamera dari kami semperna bln Ramadhan ini...

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.424753634234100.94967.421797114529752&type=1&l=ad9750f983

QasehnyaRania said...

boleh diguna pakai jika diizinkan nanti...amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...