@churalliya

Thursday, November 8, 2012

Pengalaman berpantang dengan Tanamera Postnatal Care Set

Bagaimana mekchu menggunakan semua item dalam Tanamera Postnatal Care Set semasa sedang berpantang...

Tapi sebelum tu nak bagi tahu uols, seronok gile berada di rumah di kala musim tengkujuh tiba.. hewhewhew...

Bila dah berpantang dengan nenek labu ni, semua kena ikut.. tak sanggup nak dengar dia bising.. amalan itu, pantang ini.. Ok, saya yang menurut perintah... tak salah apa pun kalo kita ikut cakap orang tua ni.. sebab dia lagi berpengalaman kan..

Celik je mata, terus susukan najwa dulu sebab pukul 8 pagi dah kena mandi.. Bibik sediakan air mandi dan air sirih buat cebok..


Baldi paling besar untuk air mandi.. walau pun ada rebusan air mandi tradisional, mekchu tetap campurkan uncang herbal bath tenamera sekali dalam baldi tu..

Baldi paling kecik untuk air cebok.. rebusan air sireh dari nenek labu.. sampai kat mekchu, terus campurkan dgn uncang feminine herbal wash tanamera.. sekali terus dlm air suam tu senang..

Dan baldi serderhana tu air sejuk.. untuk dicampurkan dengan baldi besar dan baldi kecik..

Bila time sabun, harus gunakan brown formulation body soap yang memang shiokkk... sejak mengandung dah mula pakai.. dan sekarang sabun yang ke-3... ngeeeeee...

Perasan kulit badan makin mulus gebus.. tak pasti lah penangan herbal bath atau pun air rebusan mandian tradisional tu.. suka sangat usik kulit sendiri.. makin putih melepak sejak berpantang ni.. kikikiki..

Selang 4-5 hari, masa untuk scrub kan badan dengan boreh body scrub.. tenyeh satu badan dan terasa saya lah manusia yang paling bersih dari daki... hahahaha.... Tapi kan mekchu ada masalah sikit dengan scrub dia ni... nanti tangan akan naik bijik2 kecik yang gatal tu... mungkin kena scrub menggunakan sudu.. hahahaha...

Ok, setel bab mandian..

Set tanamera memang tidak didatangkan bersama untuk kegunaan baby.. Untuk baby, mekchu gunakan lada hitam dibalut dengan kain dan dipanaskan pada iron untuk tuam pada perut, dan minyak telon sendayu tinggi tetap di hati.. yang lain2 sapu lotion sajork.. Alhamdulillah, baby tak banyak ragam..

 najwa sedang disiapkan oleh nenek tepat jam 10 pagi setiap hari.. 

Sedang najwa dimekapkan, mekchu ke bilik nenek labu bagi tujuan pelangsingan diri.. ohh penting step ni tak boleh miss...

Tiada gambar yang bagi setiap satu.. sebab malas..


Dimulakan dengan membancuh firming herbal blend paste satu mangkuk dan calming herbal blend paste satu mangkuk.. Firming herbal paste tu disapukan pada perut yang macam tilam air ni.. sapu rata2, kendian alaskan dengan sehelai kain dan balut sama bengkung.. Bengkung kena ikat ketat2, kata nak ramping kannnn... Ikat sendiri dengan berdiri depan cermin sambil rapatkan kaki..

Tapi mekchu tak boleh pakai firming herbal blend paste ni hari-hari sebab perut gatal2.. mungkin sebab dia panas dan kena balut dengan bengkung pulak kan.. so, mekchu selang selikan dengan kapur + air limau atau gel ramping.. ahaks...

Postpartum abdominal wrap a.k.a bengkung dari tanamera ni mekchu tak suka sangat sebab dia besar dan jenis yang satu tali ni.. bila dah satu tali, agak susah lah nak pakai sbb tali tu panjang giler.. pulak tu dia kan besar sampai kena lipat, jadi dia punya lobang nak masuk tali tu jarang2.. so, imaginasi mekchu kalau dah jarang susah lah nak kempiskan perut.. nasib ada simpan bengkung sendayu tinggi dulu..
 
Lepas dah siap, calming herbal blend paste tu pulak di sapukan pada dahi yang luas itu..

Herbal massage oil pulak disapukan pada bahagian bahu, tangan dan kaki... gosok-gosok lah sikit kasik darah jalan.. kendian, pakai lah stokin.. rambut tu sila sanggul tinggi2 sebelum nenek labu sanggulkan.. hambek kat atas dahi diamnya...

sanggul terpaling tinggi dari nenek labu.. masa ni mata dah sepet sangat serupa ninja hatori.. 

dan pompuan yang dah siap dibengkungkan dan dipiliskan..

Lepas tu, ke dapur untuk sarapan.. tak kira lah apa yang ada.. kadang2 kuih kodok, kadang2 biskut cicah air milo.. roti sedap gardinea pun layan.. atau pun quaker oats ni.. yang penting kena ada air milo kaw yang panas... nyamannnn...

 haaa... selain milo kena lah ada herbal tea di situ.. buat minum pagi dan petang.. rasanya agak pedas dan badan akan jadi panas... 

 ini? sekadar gambar hiasan sahaja... 1st time minum terus muntah terbelahak.. lagi dahsyat muntah masa mabuk mengandung.. simpan sahaja angan2 nak minum pati ikan haruan nih.. 

Virgin Coconut Oil tak pakai lagi setakat dalam pantang ni.. tapi yakin lah VCO itu tersangat hebat.. mekchu guna sejak mengandung untuk sapu kat perut.. bila dah masuk 36 minggu, buat minum satu sudu pagi dan satu sudu petang.. lepas tu buat sapu jugak kat ehem ehem supaya tak koyak banyak masa beranak.. 

Patutnya kena sapu jugak masa dalam labour room.. VCO mmg bawak, tapi tak sempat nak sapu pon.. uhuk uhuk.. Baby keluar memang bersih.. kenyataan.... kulit najwa jauh lagi bersih dari najmi.. tak de ruam atau bijik2 putih tu langsung.. 

Ok, habis iklan.. sambung cerita... Masuk-masuk je bilik tengok anak mama dah wangi-wangi.. aduhaiiiiii, sedap nye bau dia...

tu dia gambar saya bukak mata :)

Makan tengah hari tepat jam 12.30 t/hari.. kalo lambat dikatanya takut masuk angin.. Jenguk dapur lauk sedap2 lah pulak.. kalo makan bubur pun siap ada lauk ikan merah stim halia, ikan bilis + halia...

Kalo korang tengok mekchu tak kurus2 kan, masakan nenek labu lah penyebabnya..

Lepas makan golek2 dengan anak-anak.. Kadang2 mereka tidur dan mekchu pun tidur seadanya.. .time2 hujan pulak tu kan..

Petang, jam 5 nenek labu dah bising2 nak mandikan najwa.. kadang2 hujan lebat najwa tak mandi, mama dia pun 2x5.. hewhewhew.. shejukkkkk.... tapi najmi kena paksa mandi jugak sbb dia memang berpeluh walau pun dalam hujan..

Jam 5 jugak kena minum petang.. makan lah roti atau biskut.. selama ni tak kisah pun tak minum petang.. alaaaa.. achaner nak kurus nii...

Jam 7 masa untuk Julia... Jam 8 makan malam..

Dan jam 9 siap2 tidurkan najwa.. kadang2 senang nak tidur, kadang2 susah.. alhamdulillah, najwa tak banyak ragamnya.. cuma dia kuat mengamuk kalo nak menyusu.. kena pastikan susu cukup terkumpul di dada sebelum dia mengamuk..

Jam 10 atau 11 masa untuk minum susu anmum atau horlick atau milo..

Ok lah, meleret lah pulak.. kata entry pasal guna tanamera.. termerepek di situ..

Jadi kesimpulan 18 hari menggunakan Tanamera Postnatal Care Set ni adalah, best pada certain item dan tidak best certain item yang lain.. Boleh refer bebelan di atas.. Harus ingat ye kawan2, kalau mak/mak mertua yang jaga korang dalam pantang tu particular dalam bab makanan untuk kesihatan dalaman ni, baik lah korang eksplen awal2.. mcm mekchu, kena beli air akar kayu dengan bidan kampung sbb nenek labu terlalu pentingkan kesihatan dalaman..

Panjang sangat dah ni.. ok, nak sambung golek2 dengan anak-anak.. daaaaaa....

10 comments:

amirah said...

jepunnya najwa...macam muka abam long

Siti Shuhadah said...

NAJWA SEPET !!!

Nad @ MamaZN said...

Comeynye.najwa..!!

Suliana said...

Najwa rupa ayahnya :-)

therosputih said...

time kasih mekchu kongsi pengalaman nih...tgh berkira2 nak pakai set bersalin apa ni...

amaniammar said...

amboi..lengkap post hari ni
cer nnti minta papa jit cr pix ms bb..
utk tgk muka najwa ad iras dia ms bb x
ihihih..

yana said...

Jgn bimbang..mak jaga insyaAllah boleh kurus..org masa Adelia Acong jaga..ya Allah dia msk sedap2 hari2..makan jek..gemuk org..

Dee said...

yelah..najwa dah mcm jopun haaa...mekchu pun serupa..tinggal nak sarung baju hitam ninja je..hahaha..selamat berpantang mekchu..

QasehnyaRania said...

selamat berpantang mekchu..
completed

Bilal Ahmad said...

looks wonderful products, thanks for sahring...www.sahelwa.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...