@churalliya

Friday, August 3, 2012

Mengandung dan berpuasa

Salam 14 Ramadhan.. sekejap je rasa separuh perjalanan di bulan mulia ni..

Sebelum masuk bulan Ramadhan hari tu, cukup risau takut tak larat nak puasa.. sebab orang cakap kalau HB low tak digalakkan berpuasa. Tapi kuatkan semangat jugak nak puasa.. tak sanggup nak ganti puasa sorang2.. huhuhu..

Alhamdulillah, dapat berpuasa seperti biasa.. even lagi bertenaga kot berbanding tahun2 lepas.. semua pun berpunca dari niat kita kan.. kalo mmg niat nak puasa penuh, insyaAllah Tuhan akan permudahkan.. cuma sesekali tu ada la jugak rasa pedih ulu hati.. tapi ku tahan Jebat!!


Ini lah benda wajib di makan waktu sahur.. coklat tu je selalu skip.. tapi sebelum tu kena makan nasi dulu.. ya, nasi.. bukan mee atau cheese sosej roll.. hihihi..

Ada sekali terbabas sahur, memang ahkak terkulai di tengah hari.. Waktu tu baru bersetuju bahawa SAHUR itu penting.. sebab dulu2 tak sahur pun tahan.. kali ni tidak sama sekali..

Waktu puasa ni kan, terasa gerakan baby light-light aje.. kesian sebenarnya dengan dia kat dalam tu.. tapi kena bersifat kejam sikit.. orang lain boleh tak kan ngko tak boleh.. buat tatau je sebab kita tahu puasa juga mempunyai keistimewaan dia kan.. bila malam tu, kena lah cover makan segala..

Tapi itu lah, siang mmg bertenaga macam anak dara (ehh?) sampai opismate ingat mekchu tak puasa.. tapi bila malam, sendiri mau ingat... melepetttttt....

12 comments:

syawalsimpsons said...

melepet sebab dah makan banyak kan...kikiki...samo la mekchu oit...makan mesti nasi dolu...pastu sampingannyer....susu N sebagainyer....

QasehnyaRania said...

alhamdulillah..mudah2an segalanya dipermudahkan buat mekchu =)

amirah said...

chaiyok chaiyok mekchu

SURIA AMANDA said...

hehehe..xpernah ada pengalaman puasa masa mengandung..

mamyharraz said...

semoga mekchu akan terus bertahan.

Aiza Haris said...

dh lama tak sebut perkataan melepett tuu hehehehe....noghorii

kakchik@ella said...

MekCHu, KC dulu masa pregnant aiman langsung tak boleh puasa. KC muntah 5, 6 kali sehari dik .. lemah longlai badan. pehtu jenuh mengganti. hehe.

BTW Mekchu, KC pestaim dtg sini. Salam Kenal ye Mekchu.

Nad @ MamaZN said...

moga niat mekchu nak puasa penuh tercapai! jarang2 dpt kan peluang camni? saya pun niat nak puasa penuh jugak, insya-Allah..tp sangat penat lepas BF kan nayli...melepek jugak jawabnye, hhuhu!
takpe2, kuat semangat! =p

Ya ALya said...

Ya dua kali prgnant merasa dlm bulan pose....

Nini D.. said...

hahah...part melepettt tu kompem lunyai!
xpe mekchu...pelan2 kayuh.InsyaAllah..yang penting nawaitu.tak gitu? :)

Bitt (double IS) said...

syabas mekchu! :)

Mimy Hamid said...

bagusnya ko mekchu ..tak muntah belahak ke?? aku last year pregnant $ bulan..muntah belahak smpi tekak berdarah la..sudahnya skip puasa..huwaaa nak ganti masaklodeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...