@churalliya

Friday, September 7, 2012

Saya bakal bersalin minggu depan?

Sekarang 33 minggu.. maknanya bakal bersalin pada minggu ke-34? nehi nehi kabi nehi.. barang2 baby blom ready.. mental pun belum ready.. baby, relek dulu ok.. kasik habis musim hari raya dulu :)

Baru balik dari berurut tadi.. mekchu tak pernah cerita pasal urut mengurut kat sini kan.. malas nak cerita sebab nanti panjang berjela-jela.. Ok, ringkasnya sejak keguguran 2 kali tahun 2007 dulu mekchu dah start jumpa dengan sorang akak ni untuk berurut dan sengkak.. Dan dia jugak yang urutkan mekchu masa dalam pantang.. Kali ni pun dah chop dia untuk urut dalam pantang nanti..

Patut setiap kali lepas kering period kena jumpa dia untuk sengkak.. tapi biasa lah, pemalas kan..

Dah pregnen pun patut sebulan sekali atau dua bulan sekali kena pegi urut.. urutan masa mengandung mmg tak sama lah.. tujuan dia nak lancarkan peredaran darah, peredaran susu dan macam2 peredaran lagi.. nak nak bila dah hujung2 ni kan, macam2 sakit sebab urat-urat semua dah mengembang..

Bila dia gosok perut comel mekchu tadi (perut mmg main usap2 aje), terus cakap kepala baby dah ready kat laluan bawah.. kat atas pulak, perut dah turun 4 jari.. memang betul lah apa dia cakap dengan apa yang mekchu rasa masa dia usap-usap tu..

Cemas... cemas...

Terus singkap balik gambar2 lama..

 sakit-sakit, terus masuk labour room.. masa ni bleh sengih sambil buat peace lagi.. 

 beberapa jam selepas tu.. sendiri mau ingat.. tak sanggup nak lalui detik ni owhhhh... 

Terlupa potong kuku.. panjang jugak laaa.. bila sakit je mmg cengkam tangan papa-jit kat tepi tu.. sakit hati pun iye jugak sebab dia boleh layan movie john travolta dengan staff nurse masa tu..

Bila dah kena cengkam dengan kuku panjang, terus dia cakap kuat2 "nurse, ada pengetip kuku tak?" ~ psyco betul laki mekchu.. nak marahkan mekchu tak sampai hati.. hahahaha.. kali ni ingat kena potong kuku :D

syukur ya Allah.. comel sangat mi-cah selepas dilahirkan.. pipi gembol, dagu tajam membolat.. siap ada buih2 air liur kat tepi bibir tu yg geram tu.. 

Mekchu doa agar kali ni dipermudahkan proses bersalin macam bersalinkan mi-cah dulu.. akak urut tadi tu ada jugak remind semula cara2 push, apa yg patut buat dan tak patut buat masa sakit bersalin.. sekarang memang lah ingat kan.. tiba masa nanti, nak baca doa apa pun blur..

Tak sabar nak check-up dengan doktor pulak minggu depan..


15 comments:

InaAchik said...

EH MOK, DAH NAK BERSALIN KAMMO??? aku plak yg ber dag dig dug nih. mok, aku doakan yg terbaik utk kammo n baby. semoga dimudahkan urusan bersalin nanti...

#kammo org pertama aku dgr laki nk potong kuku dlm labour room. hahahahaaaa...

amirah said...

sakit bersalin...huhu...memang takleh lupa. tp bila tgk anak terus hilangggg

QasehnyaRania said...

sabar yer bby..mamachu nk beraya lagi tu..nak mkn puas2 sebelom kena pantang..

insyaAllah, mudah2an dipermudahkan oleh-Nya

SURIA AMANDA said...

yahuuu...dapat anak buah lagi...

yana said...

Sebelum naik kereta nak pergi labour room..makanlah kurma sebiji dua..n air..dan mintalah dipermudahkan urusan bersalin..moga kita jd setabah Maryam as,.org buat mcm tu..Alhamdulillah..Adelia lahir dlm masa seminit setengah..dengan izin-Nya

::EIDA:: said...

Kak, akak urut tu boleh urut perempuan nak preggy takkk? email ida : iedand23@gmail.com

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

InsyaAllah.. semoga semuanya dipermudahkan..

eda_ej said...

same la.. mase tengah nak push hasnaa dulu dokto soh istifar ngucap sume.. tp bile buat sakitnye same juge.. sian dokto kene ngomel..

harap senang la mekchu nak besalin nanti ye.. cayok2!!

Anonymous said...

biasanya pengalaman bersalin yg 1st dgn yg seterusnya tak sama tau mekchu. mcm sy yg 1st dulu kontraksi dia mmg fuhh mcm nk putus smua urat dlm perut. tp yg ke2 biasa2 je, masalahnya bila kontraksi x kuat nak push pulak susah. tp mmg kenangan yg sgt manis. jgn risau ye insyaallah mekchu & baby selamat :)

Siti Shuhadah said...

semoga dipermudahkan..amin...

etiey.com said...

jangan bersalin lg mek chu.. bagi can yg 38 minggu ni dulu g labour room... ekkekeke... serius, tak larat dah ...

moga semua dipermudahkanNya... amuin

Bitt (double IS) said...

semoga dipermudahkan mekchu...rasanya yg perlu ingat cara nafas tu kot...supaya tak panik ;)

Mimy Hamid said...

Amin semoga dipermudahkan...comel tul micah baru lahir smpi bawak ke besar kecomelan dia

nina mazda said...

Salam mekchu,
Boleh tak nak nombor dan nama akak tukang urut akak tu? Saya ada possibility uri bawah, masa 17 weeks aritu ada bleeding. Dok mencari orang urut, tapi tak jumpa2 sampai sekarang. Terima kasih daun keladi andai sudi share...
Nina, muar..

Anonymous said...

hmmm leh x mintak no col mokcik tukang urut tu...coz nak bersalin juge disember ni..tengah mencari tukang urut ms pantang nnt..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...