@churalliya

Instagram

Wednesday, March 6, 2013

Majlis Aqiqah :: Versi Berendoi, Berzanji dan Marhaban

Ini adalah kambing wawa..

dengan lafaz "sahaja wakilkan aqiqahku ini untuk anakku Najwa Syahira kerana Allah Ta'ala"

2 ekor kambing yang besar dan sihat telah disembelih.. Kalau gegirl sekor je kan.. tapi memang niat nak sembelih 2 ekor.. Proses sembelih adalah sehari sebelum majlis di rumah tuan catering.. Lepas tu catering terus masak gulai kambing dan hasil nya sangat lah sedap.. Mekchu tak suka kambing, tapi boleh makan kambing.. hah?

Pada hari kejadian...

sebelum apa-apa, tayang gambar papajib posing ala-ala test kekuatan dinding rumah ni dulu..

 dengan nenek jah.. alaaa... tak pandang camera pulak.. 

tak lama lepas tu nenek labu pun sampai.. awal betul nenek labu sampai.. wawa pun baru nak mandi masa tu.. 

mereka yang dah wangi-wangi.. masa ni mekchu hegeh2 kat dalam siapkan wawa lagi.. 

kumpulan berzanji (geng nenek jah) pun dah mengambil tempat.. ada majlis berendoi sekejap pagi tu.. 

Berendoi ni dorang ramai-ramai akan nyanyikan 'lagu berendoi' untuk baby.. Senikata lagu tu amat touching dan melodi pun mendayu-dayu aje.. Sayu je dengar.. terus teringat masa mengandung dan sekali toleh dalam buai nampak wawa.. dah besar pun.. rasa sekejap je masa tu berlalu..

Adat berendoi sebagai tanda kesyukuran dikurniakan bayi.. ok, ayat formal..

hohoiiii... siapa yang gantung ayam kat tepi buai tu? boleh pulak tak perasan.. terus terpandang ayam aje sebab kaler blocking sangat.. hahaha.. 

ok.. berdiri sikit tunjuk skirt mermaid cantik tu.. panggggggg.. 

Tengok wawa kat dalam tu.. dia dah mamai.. dah mengantuk sangat la tu.. sejak buai tu dipasang, banyak kali jugak dia dah lena dalam tu.. macam hint suruh papa belikan buai je ni...

lakonan sangat.. nampak je camera mula lah pompuan tu berlakon baik..

Masa ni lagu berendoi dah habis.. Mereka berzanji pulak dan diikuti dengan marhaban.

keluarga dan saudara mara.. 

suasana di luar.. 

deqna-mek, papajib & mekchu.. sempat pulak berjalan-jalan amek gambar.. 

kambing yang sedang digolekkan... sedap sangat niiiiii... 

budak baik dalam buai... 

tahu.... nampak tembam kannn.. tapi tetap nak tepek jugak.... 

Selepas doa dibacakan, maka bermula lah majlis cukur jambul..

Bersambung... (hahahaha.. serupa macam tak cerita.. intro je dah berjelaaaaaa.. penuh dengan muka sendiri pulak tu..)


by mekchuN (^_^)

14 comments:

mama_onie said...

Apa apa pun mekchu nampak gojes... berseri cam nak naik pelamin lak...hehe

syawalsimpsons said...

giler cun mekchu ni..terbaik la...suke3...

Nory Zoulkefle said...

bila lah giliran nory plak nak buat majlis berendoii ni...huhu

KhaiZa said...

dua2 comel.. sweet.. gabungan pink putih

Ya ALya said...

najwa dgn mekchu siapa paling lawa........................?

shark said...

vouge kain ko mekchu :P

Mama Vogue said...

Takpe intro berjela..
Gamba banyak pun takpe.. Sbb baby ngan mama gorjes sangat..!
Janji cite secara details..hihihi

-cinta soFiaSafiya- said...

mama wawa segakkk wehhhh.....mcm anak darew :)

alhamduLillah majlis bejalan lancar....

akak pakai PINK...memang sweet lah <3

Alycia said...

adoiii, xsbr nya nk dpt baby gegirl.. nk buat berendoi jgk... ms adam dulu marhaban terus meraung sakan dia..

Nad MamaZN said...

Suka suka suka!
Cantek lawa cun anggun vogue de vass dan sewaktu dengannya :)

shaza said...

comelnyeee wawa dan mama wawa..

Dee said...

wawa comel..mekchu gojes..suwit sgt ngan baju warna putih kain pink tu..

yana said...

Alhamdulillah..dah tertunai hasrat suraya n bapak akhirnya..sepasang jua anaknya..moga bertambah lagi rezekinya..

p/s..Suraya gemuk sikit dah!

QasehnyaRania said...

alhamdulillah..

so sweet la mekchu..byk pic pon tak.. tak jemu memandang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...