@churalliya

Wednesday, May 8, 2013

Pengalaman sepanjang 6 hari itu

Tu la... heboh sangat dah lama tak tido otel kan.. haaaaa hambek 6 malam tido di hospital ala-ala otel lapan bintang...

Entry untuk kenangan kami..
  • Malam pertama (30 April - Selasa)

Campak je bag dari training, terus bawak wawa ke emergency.. lepas x-ray doctor explain ada jangkitan kuman di paru-paru sebelah kanan wawa..

Buat influenza test semua dan alhamdulillah negative..

Terus warded kat wad orang dewasa (8 orang sebilik) sebab pediatric ward fullla fullaaaa... tak pe la, yang penting wawa dapat dipantau..

  • Hari Pertama (1st May - Rabu)
 wawa bermata bengkak.. lemah btol dia masa ni.. 

 tido aje.. susu memang tak nak masa ni.. risau sampai kena pam dan simpan EBM kat hospital..

Kena amek neb 4 jam sekali, antibiotic 6 jam sekali.. makan ubat pun 6 jam sekali.. dah bleh hafal..

lepak sama-sama.. ruangan yang kecil tetap dikongsi bersama.. 

Menjelang petang tu, dah boleh pindah ke wad kanak-kanak 2 beded untuk 2 malam.. senang la nak doktor n nurse nak monitor..

turn mereka pulak melepak..

Ehhh dok spital ni asyik nak tidoooo aje kije nya kan... celik je mata tengok makanan dah sampai.. yang tadi pun blom sempat proses lagi.. 

Hari pertama ni wawa memang lemah.. merengek je.. suara pun dah hilang.. 

  • Hari Kedua (2nd May - Khamis)
baru lah nampak ceria bila abam mi datang melawat lepas balik sekolah..

doktor gelak bila dia datang tengok wawa tido gaya ni.. saya dah tak sanggup mama.... 

Kesian anak mama.. kita yang tengok pun alahaiiiiii... macam kita pulak yang nak demam..

Tapi bila tiba part makan, kembali segar.. hahaha dasar..

sedappppp... part makanan mmg best.. paling excited bila dapat menu nak pilih untuk hari esok..

  • Hari Ketiga (3rd May - Jumaat)
Masih menyedut gas setiap 4 jam.. 

Wawa dah mula kena buat suction.. kena puasa 2 jam sebelum wat suction.. Nurse kata kahak wawa masih pekat..

Papajib sehari sampai 3 x ulang alik hospital.. paling happy bila dia datang bawak mangkuk tingkat :)

perut tersenyum riang... menu hospital disebat, masakan nenek labu disumbat.. 

Dan lewat malam tu kami dapat tukar ke single room.. ohhhh malam tu lena btol mekchu tido.. dan wawa pulak dah kurang meragam.. mungkin sebab dia dah mula nak minum susu.. perut dah tak lapar.. kahak pun dah disedut.. dah mula lega agaknya..

  • Hari keempat (4th May - Sabtu)
berasa hairan dan sedih.. roti? jerrrr? kenapa roti? bukan dah order mee hailam ke semalam?

Siap jumpa dengan nurse minta dia tengok semula menu.. mungkin mee hailam itu sedang berada di bilik lama kami.. perut sedikit kecewa...

Hahahahaha...

wawa nampak dah mula ceria.. dia dah mula nak senyum.. dah mula minum susu.. 

 pelawat setia.. bergelimpangan masing-masing atas katil tu.. 

tapi mekchu lagi suka lepak atas sofa ni.. 

abang yang tak tak muak-muak bagi semangat pada adik.. 

"alaa sayang sayang abang...."
"jangan nangis.. jangan nangis.."
"abang ada.. abang ada.."

"A...DIIKKKKKKK!!!!" abang jerit kalau adik terus menangis.. hahaha

Memang urat stress menjadi longgar bila mereka datang melawat.. rasa macam tak mo bagi dorang balik rumah..

petang tu papajib paksa mekchu turun bawah minum teh tarik..

Hahahaha... Masuk 5 hari tak jumpa matahari dah mula terasa sengal2 badan.. Amek kesempatan kejap gi cap teh kat mapley bawah tu.. ohhhh nekmatnyaaaa teh tarikkkk...

bila tinggal berdua dgn wawa, camwhore aje lah kejenya... 

Suka sbb dia excited bila tengok muka sendiri..

Malam tu papajib tido hospital.. sebab pagi2 lepas subuh nanti nak balik pilah mengundi.. cepat skit kalo gerak dari hospital..

Yeyyy suka sebab ada rumet.. Malam tu rumet datang bawak megi sup.. tapi......

tak de bekas nak makan.. mintak ngan nurse pun tak de jugak.. sudahnya besen lap wawa jadi penyelesaian.. gulppppp!!

Selamat pun dalam perut.. bila nurse masuk check wawa pandai pulak masing2 malu.. hahahaha..

  • Hari ke-lima (5th May- Ahad) = Hari PRU13
wawa yg kelegaan selepas suction.. 

Nurse bg tau kahak dah mula cair dan kuantiti pun dah kurang dari hari sebelum.. Doktor pulak bg tau bila kahak dah cair dan kuantiti kurang adalah tanda2 boleh balik rumah.. 

Kuman yang dah mati akan menghasilkan kahak.. baby akan batuk untuk keluarkan kahak dari paru-paru.. dia akan telan semula sebab tak pandai buang. kahak yang ditelan akan keluar melalui najis dia.. suction adalah salah satu alternatif untuk mengeluarkan kahak dengan lebih cepat.. bukan untuk menyeksa anak.. please think the positive way dear.. 

Pagi tu mintak permission doktor untuk balik mengundi sekejap.. Doktor pesan soh balik mengundi sahaja.. jangan balik rumah :D

selesai tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia.. 



Singgah tapaw makanan aje.. lepas tu balik semula ke hospital.. doktor tak bagi wawa keluar jumpa orang ramai lagi sbb baru nak baik kan..

Dan aktiviti petang macam biasa...

 mau naik ke bulan..

dah boleh harap bagi nep kat adik.. sebab dah selalu sangat nampak kami buat macam tu kat adik dia.. 



Bila malam je mesti bosan.. bila bosan mesti layan keek.. hahaha.. ntah berapa banyak keek sejak dok spital..



lepak kat lobi lif sementara nak tunggu wawa betul2 mengantuk..

Bila budak tu elok tido dikejutkan sebab penakut tak de kawan nak borak.. bila budak tu ajak main tak larat pulak nak melayan.. 

  • Hari ke-6 (6th May - Isnin)
Pagi-pagi buat suction lagi dan kahak semakin cair.. hati mama semakin riang..

Masuk hari ke-5 macam tu, nurse datang letak ubat je dalam bekas nep tu.. pas tu nnti kita sendiri lah yang bagi nep pada wawa.. ubat makan pun mekchu bg sendiri.. dah sonang kojo nurse.. antibiotics pun dah tak yah masuk kat tangan lagi sebab jarum wawa dah leaking.. cont ubat makan je..

kakak-kakak wawa yang menjalankan tugas.. 

Jam 2.30 ptg doktor datang dan mengesahkan yang wawa dah boleh balik.. yahooooo... seronok sangat.. Walau pun excited, kami tak terus packing barang sebab dah dinasihatkan begitu.. kalau terus packing nanti jadi tension sebab nak tunggu bill adalah tersangat lama....

last day baru teringat nak tayang gambar menu.. ohh rugi pulak tak dapat menjeleskan korang dari awal.. 

last menu adalah fish n chip.. nasib sempat tunggu dinner...

Menjelang magrib, baru lah bill setel dan boleh balik.. Alhamdulillah wawa ada insurans sejak dari dalam perut lagi.. kalo nak bayar biil 6 hari tu memang kami tak mampu..

Dan entry kenangan 6 hari ini diakhiri dengan keek khas ini.. hahahaha.. lagi banyak kali tengok lagi nak tergelak...



Mama & papa sentiasa doakan wawa (dan abam mi jugak) akan dilimpahi kesihatan yang baik selamanya.. Amin...


by mekchuN (^_^)

9 comments:

Nad MamaZN said...

Hahahaha.. Lawak la papajib ni
Punya lama nak balut pampers tu
Kekekekekek..
Bergegar video sbb mekchu gelak
Alhamdulillah najwa dah beransur sembuh...

Sedap suara mekchu ^_^

syawalsimpsons said...

mcm2 kan pengalaman bila anak tak sihat kan,...teringat bila syawal masuk wad dolu

syawalsimpsons said...

mcm2 kan pengalaman bila anak tak sihat kan,...teringat bila syawal masuk wad dolu

Iyiana said...

lemah jantung dan lutut kalo anak sakit. Moga kita dilimpahi kurnia dan bahagia di dunia dan di akhirat. Sakit itu merupakan ujian dari Allah. Kita yang diuji haruslah bersabar. Sesungguhnya ada hikmah di sebaliknya. Sekian komen dari Aunty Nina yang panjang. Haha..

amirah said...

yeayyy...wawa dah sihat dah. pasni boleh dah merangkak ye..

watyz said...

alhamdulillah... wawa dh sihat...

MAPPIAU said...

HAHAHAHAHA ape2 hal nak gelak besar dulu tengok keek papajib dok ulit pampers kotor si wawa tuh. Tu kalu boleh sempat wawa kencing dulu okeh. hahaha.

ok ok aduiiyaii sakit porut den golak. Alhamdulillah wawa dah sihat dah syukur...

Ya ALya said...

Adakah maggi asam laksa dalam besen tu....

QasehnyaRania said...

in shaa ALLAH semoga dua beradik ini sentiasa sihat..aamiin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...