@churalliya

Tuesday, August 20, 2013

2 Syawal 1434H

Dah katanya mood raya.. haruslah bukak mana-mana blog pun penuh dengan al-kisah raya masing-masing. kalerful. suka mak hencik nengok..

Siapa ada blog, kalau tak buat entry raya rugi woooo.. sekarang memang tak nampak kenapa rugi.. esok esok. Bila anak2 dah besar. Bila ngko sendiri dah lupa gambar tu kat mana, sebelah ko tu siapa.. haaaa nak nak pulak macam mekchu yang jenis memori susah nak mencerap sekarang ni kan...

Ok, raya kedua di rumah saudara mara kat area Kuala Pilah..

Dimulakan dengan gambar dari Instagram lagi.. ehh gambar2 kat IG tu memang yang dipilih antara terpilih.. semua stok cun2 aje kat sana... Id mekchu @churalliya

berenti tepi kedai penyapu beli air ribena.. kemain pulak wawa jelir lidah.. 

4 rumah je beraya di hari kedua.. 3 rumah kat Pilah. Dan 1 rumah kat Tampin..

Gambar raya kedua tak banyak.. tapi tetap nak buat folder 2 syawal kat dalam laptop.. senang kalau nak carik gambar nanti.. so far gambar anak2 memang letak dlm folder siap dengan umur dorang.. suka tengok perubahan dorang ikut bulan. Tp bila dan masuk umur 2 tahun macam abam mi mekchu pudatkan dalam 1 folder je 6 bulan sekali... 3 tahun, 3 tahun setengah, 4 tahun, 4 tahun setengah.. ngehngehngeh..

Jauh melencong nampak! Disebabkan gambar tak banyak maka tatau nak cerita apa.. tu yang membebel aje kijenya tu..

 sibuk kira duit raya budak2.. punggah bag tiba2 jumpa envelope sogo.. hahaha entah sejak bila dia ada dalam bag tu.. 

Nak tanya sikit laaaa.. korang yang ada anak2 kecik kan macam mana korang simpan duit raya anak2? maksud mekchu budak bawah 5 tahun yang tak reti simpan sendiri... kalau dulu abam mi sorang memang mudah sangat la.. semua dalam bag tu duit dia.. 

Raya pertama je mekchu mampu nak asing2 kan duit dorang. Ada siapkan 2 bag kecik. Biru utk abam mi. Pink untu wawa.. Masuk raya ke-2 sampai semalam ku campurkan aje semua. Pas tu bahagi 2.. Korang macam tu jugak atau ada tips lain?

Tolong share...

Setel rumah pertama.. Perut gembira dapat makan nasik.. Moh gerak ke rumah kedua kat bawah tu aje.. 

 Raya kedua ni baju macam tak kena.. tudung pun tak berapa nak mecing.. baju tu memang tak de kain.. kain tu beli lain.. ohh bukan kain tapi skirt.

 kalau perasan abam mi suka soh posing belakang dia macam tu.. raya pertama pun gitu jugak.. tak pe, janji dia nak bergambar.. 

ni pasangan bawah pokok klapak.. x bersungguh langsung nak mecingkan baju makpak dengan anak tahun ni.. papajib tu lagi parah.. ada 2 helai je baju raya dia.. 

Lepas tu masuk raya ketiga dah pakai baju golp.. pedihhhh je mata ni nengok laki beraya pakai baju main golp.. dah tak tahan sangat nak jejak padang golp agaknya.. 

Dirumah kedua ada sekeping gambar wawa ngan mama-wom dia.. bateri fon masa tu pulak nak kong... 


Siapa tengok kak eliz kat dalam kias ramadhan hari tu? Ada mekchu record guna instagram video. Tapi tatau pulak cane nak copy link nak letak kat blog.. 

Rumah ke-3 makan mee soto terbaek di Kuala Pilah.. tapi gambar sekeping pun tak de sebab fon tumpang charge.. hahaha..

Lepas dorang semua solat Jumaat, kitorang pun gerak dah ke Tampin.. Satu rumah je.. tapi lepaknya kemain lama.. Lepas tu terus balik Labu. Nasib dah mandikan wawa siap2 sebelum balik.. Dalam keta tido baekkkkk punya.. 


Entah berapa kali betulkan tudung.. wawa suka tarik2.. selang seminit dia toleh pandang mama dia.. kejap lagi toleh lagi.. pelik sangat kot.. dia suka sondol2 kepala kat mekchu kalo mengantuk.. kat dalam keta tu meraung menangis sebab pipi terkena brooch.. Brooch pulak tak nak kalah.. beli yang tersembul aje.. lebammmm pipi gebu wawa.. papajib tanya kenapa bagi tau wawa terhantuk kat pintu :D

Dik, kasik chance mama nak vougue sikit ehhh.. alaaaaa sikit aje..


by mekchuN (^_^)

12 comments:

syawalsimpsons said...

boleh vogue, wawa kasi...makin melecun ni...mekchu jgn lupa terjah umah jemah ahad ni tau..jemah tunggu

amirah said...

sepah2 betul la duit raya dorang tahun ni..skrng ni ikat getah je dulu. raya pertama masuk beg ke laut gak. abam punya satu getah. 2 getah adik punya. pastu ada satu lagi taktau sape punya memang akan bahagi sama rata jela. sebab sampul pun dh tak nampak bayang dah..seriusli memang bersepah merata2 duit raya depa ni. tambah lagi sejak abam dh reti nilai duit, dia amik duit je sampul dia buang cenggitu je, buang kat depan mata orang yg bg duet raya tu..uhukkk uhukk..

anakomak said...

ala mekcu, tahun ni memang xde feel sangat beraya... makanya gambar pun takde la sangat....

btw, sakan mekcu beraya ek :p

Emmy said...

Emmy prepare 2 sampul surat siap tulis nama ..... Raya 1 - 4 masih terkawal. Masuk Raya kelima, aikk nape duit abang lagi banyak dari adik? Gitu ler kekdahnyer... hahaha ...

salwana nordin @ che'wa said...

hhhheeeeee...sama la dgn aku..tak sempat nk bergambar pun bila time makan :P

lepas tu menyesal sbb nk share pun tak bole hhhuuuuuu

pasal duit raya tu aku pun lebih kurang mcm ko jugak..campur semua bahagi 3..kecuali yg depa kutip sendiri..semua masuk dlm beg masing2...

dah 3 org ni lg la triple kucar kacir hhhheeeee

eh cantik la design rumah2 kt n9 kan :)



mama_onie said...

1 Syawal warna lagi kalerful mama... tapi raya kedua nampak sweet je...

mama tisya said...

anak baru sorg ..biasa tisya bw handbag ltk duit ry lps tu cukup syawal mamanye msk tabung haji

Lynn Hamzah said...

lynn campurkan jer duit raya anak2...then bila nak masukkan dlm bank bahagi jer 3...senang kerja...

mama adaman said...

mekchu... kitaorg campur semua duit raya bagi tiga then masuk akaun masing2x..adil dan saksama gitu PAPA ADAMAN yg cakap... heheheh

yana said...

kak eliz ni cantik jek..suraya pun sama..:)

watyz said...

cun mekchu pakai tudung. sama je cara nye. kumpul sume duit raya then bahagi 2. senang keje... hehehhe

QasehnyaRania said...

hihi..sian wawa.. cun la kak eliz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...