@churalliya

Monday, August 26, 2013

4 Syawal 1434H

Pagi2 dah celik. Siapkan diri. Siapkan budak2.. Bapak budak je yang tak yah siapkan..

Raya ke-4 kan hari Ahad.. Kami nak ke Melaka.. Cepat pergi boleh cepat balik.. Takut jalan jem sebab hari sebelum tu ramai cerita jalan jem.. hohoiiiiii kami ni kalau 5 bijik kereta tak bergerak pun dah declare jem dah.. orang seremban lah katakan.. mana boleh hadap jem..

Pukul 9 semua dah siap..

bergambar kejap sementara semua masih wangi.. 

Baju raya ke-4 adalah dari Jovian Mandagie yang mekchu beli kat Tesco hari tu.. shawl dari baheera Matase Sutera :D

Melaka clean & clear waktu pagi.. ada 3 bijik kereta je yang beratur kat traffic light.. sejam dah sampai Pernu..

hari tu lilit shawl dengan cara yang agak bahaya sebab penuh pin kiri kanan depan belakang.. berharap semoga wawa tak sondol mama dia lebih2 hari tu... 

elok je sampai tol ayer keroh budak kecik ni pun bangun lalu tersengih-sengih..

Ehh kampung kat melaka ni kan, betul2 kat sebelah Petron (dulu Esso) kat simpang Ikan Bakar Umbai tu.. tapi kami idok la tunggu sampai ke malam nak makan ikan bakar pon..

 kat belakang papajib tu simpang Ikan Bakar Umbai.. ok, itu baju raya dia yang terakhir.. 

Rumah kat Melaka ni dekat2 je.. jalan kaki lagi cepat dari naik kereta..

satu rumah dah setel.. menuju ke rumah ke-2 dan ke-3 pulak.. 

Kononnya nak pegi 1 rumah aje.. nanti mintak dorang calling2 yang lain datang kat rumah tu.. so dapat jumpa semua tanpa perlu pegi rumah lain-lain..

Rerupanya kena jugak pegi semua rumah jugak sebab masing2 dah masak bila tahu kami nak datang.. tak syok pulak kalau tak singgah kan..

Kat Melaka ni kampung arwah abah.. Anak2 buah arwah memang rapat ngan kitorang.. Tiap2 tahun pun pegi beraya kat sana.. Tahun lepas je tak pegi sebab mekchu membawa perut.. Dorang yang datang beraya kat rumah kitorang..

echewah,, kitew tayang bag... achummmm...

Jam 11 pagi dah ada di rumah kedua..

 dah susah nak bergambar lagi dah.. abam mi sibuk nak korek hidung..

atau pun gaya ini..

"Haaaa.. nak amek gambar kan... haaaa nak ketiak kiri.... atau kanan...... atau bontot mi....? uuuuuuuuuuuu"

Sabar je la dengan anak yang sorang ni tau..

yang si kecik ni pun dah mula melasak.. habis semua dia teroka..

Di rumah ke-4 kat belakang tu aje.. tapi naik kereta la sebab matahari dah terpacak.. kalo jalan memang basah ketiak kot..

Mereka semua adalah adik beradik.. dan rumah sebelah menyebelah aje.. seronok sangat kalau hari raya atau kenduri kendara.. dah berpantun la pulakkk....

 mee kari ok.. terbaek... tangan suap abam mi tapi mata tetap pandang camera.. multitasking mummy.. hahaha.. 

camera camera jugak.. tapi pengaruh mee kari lagik kuat kot.. panjang hoii muncung tu..

Ohhye.. ke Melaka dengan family akak.. raya ke-4 baru jumpa dia..

Selesai makan, berborak, makan lagi, solat dan mengepam baru lah gerak ke Tesco Melaka tu.. ntah apa nama dia.. Peringit kot.. ada lagi satu rumah..

Bila pakai baju Jovian ni memang mekchu tak bagi direct kat wawa.. risau susu tumpah lalu meninggalkan kesan pada baju itu.. sanggup tu masuk bilik mengepam.. hahaha..

Ok rumah last sakan bergambar... paksa semua bergambar.. kemon!! ini kan hari raya...

 dengan anak buah.. ferra & ameer.. dulu kan masa dorang kecik mekchu lah yang cebok kan yak dorang.. sekarang masing2 dah tinggi melampaui batas... 

Kakak F5 & ameer F4.. 2-2 dok asrama penuh. Jarang dapat jumpa.. malam2 tinggal lah abah & mama dorang.. cenggitu lah mekchu satu hari nanti kalau ada anak 2 orang aje.. nak menambah macam nak tutup buku.. bila nak tutup buku takut sunyi pulak di hari tua kelak..

 dengan cikgu suhaida.. jarang2 kan ada gambar cikgu kat blog ni.. 

dan kami ber-4.. budak2 tu memang tinggi melunjai.. lepas tu halussss aje.. ikut baka orang labu...

Lepas tu....

 alo lo lo.... perasan mak iti sangat bila tengok gambar ni.. achaner nihhhhhh?

Siap bertarik ok nak soh amek gambar... eeeaiiiiiii raya2 pun sibuk main talipon...

haaa... jadik la dapat sekeping.. dah pergi lah main talipon tu balik.. grrrrrrrrrrr...

Wawa ketiduran.. abam mi pulak sibuk menjala ikan..

si pengembala ikan.. lepas tu kan sibuk suruh papa dia beli ikan.. nak bela ikan.. ada la papa dia belikan ikan emas.. tak sampai 2 jam dah mati.. apa tak nya, kejap2 kena sodok dengan tapis.. kejap lagi sodok lagi.. maun nya tak mati kelemasan di udara ikan tu.. 

Kat sana makan nasi impit dengan kuah asam tetel.. pergghhh rasa dia terbaek la... orang melaka masak kuah asam pedas memang lain.. sedap dia lain macam lah... berpinggan2 ku bedal..

Dan begini lah gambar selepas perut senang hati..

Sebenarnya kain tu labuh kemain.. gulung gulung dan gulung tu yang tersembul kat perut.. tu la, mekchu bagi tau tak nak percaya itu bukan perut.. tapi gegelung kain... hahahaha..

melangkah yakin dengan orked dari Jovian Mandagie..

dan yang ini pura2 pandang tepi.. 

Yang ini pulak yang dah edit guna photogrid..


Haaaaa... tu yang malas nak amek banyak gambar tu.. kemain panjang entry...

Fuhhh selesai...

by mekchuN (^_^)

11 comments:

Mama Vogue said...

Adoi la jaki nyer tgk badan mekchu..! Makin beranak dua makin gorjes..!! Kalau beranak 3/4 tak tau camne bertambah cunnyer..!!

mama_onie said...

Jelesnyaaaaa..... jauh mekchu beraya. Meriah. Ku nak beraya sakan tahun depan.
Mekchu cantiknya pakai warna pastel cenggini...

syawalsimpsons said...

gamba berdua tak menahan ...mmg gayo dato k n CT ni

.::WaNiE::. said...

mekchu masa tgk baju tu kat model, takde pun nampak cantik sgt
sekali tgk kat mekchu amboi kemain lawa lagi baju tersebut !

try2 jgk tp labuh hihihihi

Nini D.. said...

fuhh..puas hati baca dari mula sampai abesss

yana said...

Amir & Ila..nama yg sentiasa meniti di bibir suraya zaman2 dekat UUM dulu..baju cantik!

dilla nazri said...

Mekchu sesuai warna cenggini lah..terserlah keayuan mu!!

CaDLyNN said...

cantik baju jovian tu...mekchu bertambah cun!

eynda said...

Lawonyer mekchu..Selamat hari raya :-)

QasehnyaRania said...

ok per sekali sekala perasan jadi mak iti..hihi


mekchu, just nak share je k.
mekchu tarik sikit shawl tu
kemdian pinkan disebelah yg ada pin tu.

supaya tak nampak leher mekchu ",

mama maman aka yana said...

lawa la baju.. oh terbekenan lak.. hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...