@churalliya

Tuesday, November 19, 2013

Mini konvo Najmi

Lepas family day opis mekchu hari tu, terus kena gerak gi mini konvokesyen abam mi pulak.. Tak boleh bagi dia mandi lama-lama.. Dapat layankan 1 jam aje dia main gelongsor air.. Selebihnya tak boleh anak oiii...

Memang tak boleh nak ikut perasaan abam mi nak mandi kolam lama-lama.. nak soh mama sewa pelampung bagai, memang la mama tak layan.. Itu yang asyik mama jahat.. mama jahat tu.. Nasib la tak de papajib dia, kalau ada lagi la meragam.. Pasti!! Mama yang garang ni pun dekat setengah jam jugak nak memujuk..

Sudahnya berdengkur kat dalam kereta.. penat sangat main dengan kakak nisa (anak k.jeng).. Member baru nak panas, mama dah ajak balik.. memang la menimbulkan kemarahan kan... dah tu, siapa suruh lambat sangat nak panas...

Terasa diri menjadi mak supir yang super sangat hari tu.. Drive sendiri ke Melaka dan drive balik mencari tempat konvo abam mi..

Sampai je kat Kompleks Penyiaran RTM, Sg. Gadut, terus kejutkan dia.. time tu dia ok lagi.. masih boleh bawak berbincang lagi...

Dah janji jumpa papajib kat sana terus.. Dia baru habis kursus kat Bukit Tinggi..

Yang mekchu ni memang tak tahu dan tak de pengalaman pasal konvo budak2 ni semua.. Ingatkan cikgu bagi surat suruh datang tengok budak2 lain buat persembahan.. jadi terus lah masuk dalam dewan tengok persembahan dan ucapan.. Sementara papajib pegi parking kereta.. Dewan full house.. Dapat diri tegak kat dinding tak bleh bergerak..

Sekali dapat wassap dari papajib kata dia ada kat bawah dengan kawan2 abam mi.. Kena pegi amek jubah.. wahhhhhhhh... ada pakai jubah rupanya.. merasa la anak haku naik pentas macam ni..

Ye la, anak setakat tadika KEMAS aje kan.. memang meckhu tak berharap anak dapat naik pentas macam anak korang.. Bayar yuran pun RM20 sebulan, tak perlu la nak menaruh harapan yang besar... Lagi pun abam mi kan baru 5 tahun.. Kalo nak naik pentas pun mestilah untuk 6 tahun.. memang tak bajet lebih..

Taska abam mi ni bawah Parlimen Rasah. Memang banyak la taska yang terlibat petang tu..

Bila sampai kat tempat budak2 berkumpul tu, wooowwwweee kemain meriah.. ramai sangat budak2 kumpul ikut tadika masing2.. time ni abam mi dah mula meragam bila tengok orang ramai2 macam tu.. dah start menangis tak nak join kawan2 dia...

cobaan memujuk abam mi.. gelang water world pun tak sempat tanggal lagi.. 

cembeng sokmo anak kita ni pa...

Abam mi ni jenis tak boleh kena paksa.. dan tak boleh laju2.. kena slow2.. lambat panas katanyaaa...

Let go kat papajib.. dia gi pujuk anak kat luar..

menung panjang member... 

Dekat 20 minit macam tu, dah nampak abam mi senyum2... yeyyyy berjaya..

alahai... comel nya abam mi berjubah gini.. 

tak sangka anak dah besooo weiii...

tak putus2 pandang budak2 ni.. comel sangat kot..

dah start beratur.. depan najmi tu adib, bff dia.. belakang najmi tu afiq, member sama2 menangis kat depan pintu kelas..

 masa dorang dah start jalan sikit2 ni kan, kami dah siap2 buat plan...

Papajib pegi tengok pentas dan suruh mekchu masuk dalam amek port nak amek gambar.. Ye tak ye jugak.. bukan ada hire photographer pon.. Kalo tak amek gambar, memang rugi sangat2 oii... Camera tak bawak, so guna NoteII aje dengan harapan dapat capture momment penting tu..

Debor gile mekchu kat dpn pentas.. sanggup himpit2 ngan mak bapak yang lain.. Amek port paling strategik.. abang jangan risau, mama abg ni kan mamarazi..

Nampak je kelibat abam mi kat belakang2 tu, terus tak tentu arah.. sampai ter restart talipon... homaiiii sangat lah kan.. ngko gelabah sangat kenapa? Nasib lah time MC umum nama Taska abam mi talipon dah boleh on.. phewwwwwww....

dah bergenang-genang air mata masa ni... touching sangat rasanya...

 tak tentu arah nak amek gambar ke nak amek video.. tak mampu buat 2-2 sekali..

adeh abang... kembang kuncup hati mama masa ni.. terus teringat hari pertama hantar dia masuk sekolah dulu... 

ibu bapa mama yang tak bangga bila tengok anak naik pentas kan.. tak kira lah untuk acara apa sekali pun.. mesti bangga punya kan.. Dan begitu lah kami seadanya.. 

Selesai amek gambar abam mi, mekchu pun blah.. lemas kena kerumun orang ramai depan pentas tu.. kasi ruang dan peluang untuk parents lain pulak...

  dengan shahin dan adib.. 2-2 nama tu yang paling selalu disebut abam mi... 

graduan muda..

haaaa.. ini lah Ain Zulaikha.. anak acik maria yang hari2 tolong amek abam mi bawak balik rumah nenek labu tu.. 

Abam mi pernah tanya "mama, ain zulaikha tu comel kan...."

Memang betul comel budak nyaa... pa, kita tak perlu risau.. Anak kita ada good taste... hahahahaha....

Amek gambar sekejap sebelum pulangkan jubah... aiseyyyy ingatkan boleh bawak balik tadi..

hahaha comel gambar ni.. apak ehh dah buat perangai pakai jubah anak.. hahaha.. muka abam mi yang tak sanggup tengok orang yang asyik pandang papajib dia... 

tahniah abang najmi.. kejap mama nak selongkar entry awal2 abang gi sekolah dulu.. macma tak percaya sekarang dah konvo gitu...

Sesi pembelajaran dah tamat... Konvo pun dah selesai.. Maka........

pinjam ayat papajib "mano la halo tuju den lopeh ni..." kahkahkah... 

Nanti mama bawak pegi interview carik kerja ok...

Tahun depan nak masuk kan dia kat sekolah lain.. Tatau la macam mana penerimaan abam mi nanti..


by mekchuN (^_^)

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tahniah

Mya said...

heee memang omey2 semuanya..
tahniah abam mi, dah tamat 5 tahun :)

Azura Aziz said...

yeye.. abam mie dah besar..
anty pun sebak bila baca entry mama mie ni.. Insya Allah, anty doakan yg terbaik buat abam mie..

Rizziela said...

samalah kita..rasa sebak tengok anak naik pentas kan

salwana nordin @ che'wa said...

saya pun bergenang2 air mata kalo tgk anak2 utk apa acara sekali pun..

pembarisan sukan sek tadika pun kemain menahan sebak hhhuuuuuuu

tahniah abam mi dah konvo..lepas ni 6 tahun jgn cembeng2 lagi ye..abam mi dah besar :)

MamaFarah said...

alolo..encemnya...seronok kan mekchu dpt tgk anak naik pentas..x kisahlah pasal apa pun.. rasa cam alahai..x terungkap seronoknya..heheheh

Mimy Hamid said...

ai is teruja ada konvo mcm ni..abam mi tadika mana eh...ada konvo songkok ni...rasa macam budak U pulak...abam mi pasni keje mana heheheh

mama_onie said...

Kejapan je masa berlalu... congrats abam mi

Nad MamaZN said...

Mekchu!!! Lawak sgt tgk papajib pakai jubah tu
Hahahhahaha..! Mengalir air mato den ni ha!

Tahniah abam mi!
Zakwan pun skool lain thn dpn
Camno la depa nnt kannnn

amirah said...

hahaha..gambor last tak menahannn...comelll sgt..bestnya abam mi yer.dah konvo dah

Nini D.. said...

well done Abam Mi..umie bangga dengan abam!! drama tu biasa.kalo xde drama,tak dramatikla kan..kira hensem sgt gmbr konvo abam mi berbanding gambar abam mat..ohhh abam mat!

kayyana said...

tahniah abang mi.. takde ke sesi baling topi ? hahaha.. mcm comel je tgk papa jib pakai jubah..da serupa pakai kot dah.. hahahah

syawalsimpsons said...

sebelom besan bergenang air mato..meh besan bergonang air mato sebab paapjib ni..adoi buat perangai betoi pakai jubah anak..nasib la muat..kakakakkka....tp pose last abam mi..mmg terbaik..giler hensem..mmmm..mmg touching kan bila anak naik stage kan..mmm..si syawal pon insyallah nak anta taska jugak 2015 nnt..mmmm...6tahun nnt pra sekolah kaa....

QasehnyaRania said...

mekchu hantar mana pula?
apply prasekolah ke

aLyNnZ said...

erm..sama lar dgn anak alynn, menangis tak nak join kawan2..tp anak alynn naik pentas bukan utk terima scroll dia buat show..br 4 thn kan..

abam mi buat persembahan apa? its ok next year sure abam mi akan ok..

ermm..mekchu plan nak tukar skolah yer..hopefully abam mi cepat serasi ditempat baru..chaiyok2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...