@churalliya

Tuesday, December 31, 2013

Jalan2 Penang tengok balik tempat deting 15 tahun dulu

Ada kenduri kawin saudara sebelah papajib kat sana.. Kenduri nya di Kulim, tapi kami lajak sampai Penang. Dah alang-alang sampai sana kan... Bila ntah mekchu last masuk Penang..

Gambar kenduri kawin tak de.. Yang belambak gambar kat Penang.. Jadi tepek gambar kat Penang aje la yee...

ni gambar masa bertolak dari seremban ke kulim.. 

ni pulak gambar tengah beratur nak naik feri.. 

Tak banyak beza... anak2 tetap nak berhimpit duduk kat mama dia..

"Seorang mama memang ada kuasa magnet kepada anak-anak"

Tetappppp nak selit kat celah mama dia.. Wahai anak-anak, kita sekadar naik AL-tis aje.. bukan AL-phard yee... aisehhhh pantun baek nak mintak papajib tukar keta besooo ni...

Pegi sekali dengan nenek jah, kakak bella & kak eliz.. mula2 mekchu tak nak ikut sebab risau wawa tak selesa dalam kereta.. tapi papajib dah beli hati mekchu kata nak bawak jalan2 kat batu ferringhi, naik feri, makan kat padang kota, tengok2 balik tempat deting dulu.. terus la member cair nak ikut..

hahhh.. ni ada sekeping buat 'wakil' gambar pengantin.. kuikuikui.. 

Lepas abis kenduri kawin dalam jam 4.00 ptg macam tu kami gerak ke Penang..

Lebih 15 tahun dah tak naik feri ni.. tempat deting dulu :)



 lemas2 wawa kena tiup angin.. suka sangat dia.. 



alolololo... mau feeling lebih sikit tak pe kan... 

Sampai je Penang, terus mintak isi perut kat Padang Kota.. mekchu dah terbayang sotong kangkung, pasembor huiiiii sodap ehhhhh... tapi......................... tak de parking la pulak.. haishhhhhh ini memang tak best tentang Penang.. Jem sepanjang jalan. Org seremban 5 bijik kereta tak bergerak atas jalan pun dah declare jem. Ini kan pulak berderet2 kannn..

Bawak anak kecik nak parking jauh2 memang lebih baik tak payah turun.. haaa begitu... Sudahnya makan kat mana ntah.. otw ke ferringhi..

Tak pe la, janji makan kan.. sedap gak char kue teow dia..

Jalan2 sekitar ferringhi sampai lebam..



mekchu suka seluar biru kitorang tu.. suka.. suka.... 18x suka... 



Malam di ferringhi.

Jalan2 kat kedai sepanjang jalan kat sana cari menan abam mi.. kat mana2 pegi pun tetap nak menan..

Mekchu sebenarnya tercari-cari tempat papajib main gitar sambil nyanyi lagu 'chenta batu ferringhi' kitorang dulu.. tapi tak dapat bayangkan tempat tu sebab dah banyak sangat bangunan baru kat situ.. dah tak nampak tepi laut yang ada batu2 lagi.. Kenangan weii masa tu.. lepas je abis nyanyi satu lagu, terus kena sound ngan pak imam (kot) suruh beredar dari situ.. Dia ingat kitorang buat benda yg tak senonoh agaknya...

Maaf la pak imam (kot).. Kami tak buat apa-apa yg tak senonoh pun.. Ni boipren saya tgh dendangkan lagu 'chenta batu ferringhi' ciptaan dia sendiri pada saya.. Cipta sendiri tau pak imam (kot)..

Malam tu teragak nak suruh papajib nyanyi balik lagu 'chenta batu ferringhi' tu.. tapi memandangkan keadaan anak2 yang macam2 hal, sorang nak makan, sorang nak terberak, terus cancel kan hajat tu.. alaaaaaa papa, nanti kita pegi sana semula ehhh.. Pergi berdua aje.. jangan lupa bawak gitar.

anak-anak kelaparan.. 

lepas penat menapak, nak patah semula ke parking dah tak larat.. naik beca sambil menyedut angin malam.. 

Sepotet aje RM40.. aiishh mahal betul..



Dah itu aje.. Percutian ringkas lagi di hujung tahun.. (sebenarnya gambar dah tak ada.. makanya malas nak cerita lagi)

Ramai kesayangan yang bagi tau nak jumpa.. Alahaiiiii sorry sangat tak sempat nak jumpa uols.. Len kali ceq mai utara ceq habaq mai kat hangpa naaaa...

Mekchu malas nak buat entry lain.. kat selit je kat sini.. SELAMAT TAHUN BARU 2014 kepada semua.. Muahhhhhh..


by mekchuN (^_^)

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

happy

syawalsimpsons said...

seronok noo jalan ke sana...best3

mama_onie said...

Rindu serindunya kat kenangan di utara... next year nak makan sotong kangkung Penang lah..

Seluar tu ceria betul.. beli kan Bandung aritu kan?

Nad MamaZN said...

Dah ada blogger lain komen, bru bleh komen :)

saya plak dekat 10thn kot tak masuk area pulau
Eh ke lebih? Lupa sudaa

Azura Aziz said...

Yeah. Penang wish list dlm thn 2014 ;)

amirah said...

feeling2 rumaja la ni..isunya skrng sedap la tu lagu ciptaan papa jib smp mekchu tertawan khen..hehe..selamt thn baru mekchu dn family...semoga tahun baru membawa segala yg baik2 untuk mekchu dn family

QasehnyaRania said...

mmg syok p penang. jem x menahan tu.

selMat tahun baru jugak mekchu

Eda Ejai said...

sonoknye jalan2 penang.. dah lame tak gi penang..

GREENJADE said...

hehe meriah fotoshoot ni...suke suke

ferringghi best kan..jalan pun dh cantik nowdays.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...