@churalliya

Tuesday, May 6, 2014

Hari sukan pertama nya

Ini cerita bulan lepas... Pemalas skang ni ye nak update blog.. Kata kesayangan....

Nak abadikan kisah abam mi masa sukan sekolah dia hari tu... Dulu kat sekolah taska kemas tak de pun sukan2 ni.. Melopong je la baca hari sukan anak2 korang...

Tahun ni mak pak dia la yang paling teruja.. Itu biasa kan.. Kalau sukan anak no.2, 3, 4 dan seterusnya dah jadi biasa-biasa aje....

 abang mi yang malu-malu... entah apa la yg nak dimalu nyaaa... 

Ehhh mekchu dulu pun gini lah.. sebijik.. kalau boleh tak nak arwah abah ngan mak datang tengok.. Dah selesai nanti baru datang amek.. Rasa malu sangat nak buat persembahan, nak lumba lari depan dorang.. Takut2 kalau menghampakan.. Sekarang kan dah keturunan......

 letak kan adik wawa kat sebelah... konon nak bagi kaber nebes....

tetap masam... risau nak kena susun tin katanya... hahahaha...

 adik jugak yang sporting...

 ini semua salah papajib mekchu nampak hobbit.. sape soh amek gambar atas besar bawah kecik.. sbb ada sekeping aje, so kena masuk kan jugak laaa... 

 kejap lepas tu wawa dah mula basah peluh... 

 tak sabar nak tengok abang lari..

Tak lama lepas tu dah start... Siap ada perbarisan bagai... pembawa bendera, pembaca ikrar.. terasa hebat nya budak2 sekarang...

Masa perbarisan masuk tu kan, kita punya lah lambai2 panggil najmi.... najmi.... najmi..... Dia lagi nampak papa ngan mama dia, lagi dia toleh muka pandang sebelah sana... main jeling dengan anak mata aje...

comel2 sangat anak2 itu...

Kagum sangat dengan budak yang lead baca doa, baca ikrar tu.. Terang sangat hati dia.. ada keyakinan diri yang tinggi.. Bagus... Mula lah berharap abang mi akan jadi macam dia satu hari nanti... huhuhu....

Yang paling best ada persembahan ramai2... Sekali lagi kagum sebab abang mi tak pernah bagi tau yang dia ada buat persembahan... comel... memang comel budak2 tu... abang mi macam biasa, selagi boleh nak sorokkan muka dia dari nampak kitorang...

Banyak jugak acaranya... Dekat 10 acara jugak kot.. Mula-mula sekali acara susun tin.. Acara abang mi... dan abang mi pelari pertama... Ooooo patut lah dia nebes semacam pagi tu...

Entah apa la masalah ehh nak upload bidio tak lepas-lepas... ada bidio baru lah shiok tengok abam mi lari susun tin.. tak pe, kalau nak tgk ada kat IG mekchu @churalliya... Sana dah lama upload... 

dapat no.1.. kemain bangga dia lepas tu.. 

Kendian acara isi air dalam botol... yang ini ada rekod bidio jugak tapi papajib pulak yg nebes tak tentu arah.. dia pegi cancel nya bidio tu.. tak pe, acara tu dapat no.3..

Ehhh semua acara yang dorang masuk memang dapat hadiah tau.. sebab ada 3 kelas, so semua dapat lah hadiah... sorang budak purata masuk 3 acara... 

Dan lepas acara isi air dalam botol tu mekchu ingat dah tak de la acara abam mi.. sebab dia kata dah tak de lagi.. Sekali kelam kabut cikgu panggil dia suruh ready nak lumba lari 25meter.. Nasib dia baru habis kunyah sandwich.. Wahhhhh anak mama terpilih acara lari pecut laa... Ini acara feberet papajib dia ni.. mekchu tak boleh pecut2.. tgk keting pun dah tau.. hahahaha.. mekchu jenis long distance punya stok.. 1500meter tu feberet tawu!!

abam mi dapat no.4.. lari sukaria pandang kiri, pandang kanan... dia kat tengah tu tau.. bukan depan tu.. namun mama & papa sangat bangga... 

wawa baru bangun tido dan kelaparan... mekchu angkut wawa tgh padang nak tgk abam mi lari... 

Lama jugak menunggu semua habis.. basah dah atas bawah... tak pe, pengalaman baru untuk budak2 tu... dan pengalaman baru untuk parents macam kami jugak.. 

semua dapat hadiah.. jangan risau.. cuma psiko jugak la bila abam mi tanya "kenapa mi punya 2 aje, orang lain dapat 3?" ~ miss kat lumba lari tadi tu

nasib mama & papa terror cover bagi jawapan... 

Apa pun, bangga dan yakin bila tengok abam mi dah berani dan yakin dengan diri sendiri... 

Isnin bila sekolah cikgu puji najmi.. Cakap macam ni "wahhhhh najmi lari laju laaa hari tu.. pelari harapan sekolah ni nanti" ~ terus member kembang2 hidung menonong masuk kelas tak salam kite pun kat tepi tu... 


by mekchuN (^_^)

11 comments:

Azura Aziz said...

rindu nk bc citer blog oren ni.. sila jd rajin sikit yer hehe...

tahniah abg mie..
adik wawa pun sporting ;)

Nurzakiah Hanum said...

ala cutenya

syawalsimpsons said...

adoi bestnya...bila jemah nak merasai semua ni kan..tak lama lagi ni

GREENJADE said...

seronok tgk sukaneka bebudak ni...macam2 ragam..comei jek..hehehe

tahniah abam waolopon dpt 2 pingat jek..dh ok sgt tu..simpan sbg kenangan..

mikamusz said...

ye..ye.. memang.. rumah hijau nama ko jugak aku letak utk long distance kan... hehehe

salwana nordin @ che'wa said...

mmg best tgk sukan anak2 kan..mmg pengalaman baru kt kita..

saya dulu siap bergenang air mata bila tgk anak perbarisan..

apa yg sedih tak tau..mcm la anak tu tgh berjuang di medan peperangan kkkeeee

Bitt (double IS) said...

sukan atas padang syok rasanya rasa hangat semangat sukan tu kan...

congratulation abang mi..

QasehnyaRania said...

nape tak ghajin mekchu :)
kasik ghajin sikit.hihi

alolo suwitnya adik sporting ni.. kemain dia :)

tahniah abam mi

CaDLyNN said...

Haha..abg mi pemalu..comel je..

Mama Vogue said...

Tahniah Abam Mi..!!

Seronoknya..! Tak sabar tunggu turn nak berpeluh atas bawah jugak kat padang..hahahaha

Nad MamaZN said...

comeynya abang mi! comeynya wawa! tahniah abang mi walau malu tp dpt medal gak hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...