@churalliya

Wednesday, May 5, 2010

Najmi pun telah disuntik

Korang bila lagi?

Utk kanak2 bawah 18 tahun boleh dptkan vaksin vaxigrip di hospital swasta.. mcm najmi, sue bwk dia gi cucuk kat KPJ.. baby seawal umur 6 bln boleh dptkan suntikan ni..


Vaxigrip ni sbnarnya mengandungi beberapa vaksin yg lain seperti flu.. antigen H1N1 adalah sebahagian daripada vaksin ni jugak.. kira 2 in 1 la nih..

Suntikan H1N1 yg sue amek kat Klinik Kerajaan tu mmg power sehh!! patut pun rasa mau pitam.. suntikan tu mmg khas utk H1N1..

Suntikan ni akan mula bertindak balas dgn virus (kalo ada) dlm tempoh 2 mnggu.. makna nya kalo cucuk hari ni, esok tu still mudah utk dijangkiti lagi.. selepas 2 mnggu barulah vaksin ni dpt menjalankan tugas dia dlm badan kita..

Info :
Kos untuk vaxigrip + consultation + medication (mntak ubat demam) = Rm89.05 sahaja..


"apa? nak cucuk?? ala, keje senang je la mama.... "


najmi siiiiikit pun x nangis.. ekkkk ekkkkk pun x kedengaran...
pakai je pampers terus main lari2 dlm bilik doktor..

Apa lagi? luangkan lah sedikit masa utk kebaikan bersama.. chewaahh!! mama dah, najmi pun dah.. papa je yg belom..

Kalau dah ditakdirkan kena, tetap akan kena jugak kan? cuma kita sbg manusia ni jgn lah asyik berserah kpd takdir tanpa ikhtiar..

5 comments:

nina iyiana said...

selamat hanimun.. ole2 jgn lupe..

Sopi Qarl said...

waaa...
di g hanimun...
kali ke brape ni..
hehe..;p

Ainol Aris said...

ni mesti jumpa doc Francis ekkk.... bestkan bilik dia ehhehehe byk betul mainan....

Masdiana Mat Nor said...

a ye ker sue 2 minggu baru xtive akak dah cucuk semalam...hari ni terus g sabah....ala takde lak nurse tu bg tau....najmi ade kesan sampingan tak?kalau yg spital punyer sape yg tak thn leh demam.....akak ingat nak ambik utk anak2 akak....tp bile akak dgr kat klink tu ckp kesan sampingan die teruk terus tak jd ambik utk anak2....
akak pun berharap dan sentiasa berdoa semoga kami dilindungi dan dihindari dr gejala penyakit ni.....amin

churalliya said...

yana : hanimun lagi dan lagi..
sopi : kali ke 1+n.. betul ke rumus saya tu?
enol : ebseluteli rite.. dr francis yg lemah lembut org nye.. najmi sgt teruja main semua menan dlm tu
kak mas : najmi x demam.. elok je dia.. betul lah nurse tu bg tau vaxigrio tu x sekuat suntukan H1N1.. patut pun umur 18 ke atas je yg bleh dpt.. 2 mnggu kak oii baru berkesan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...