@churalliya

Thursday, September 2, 2010

Relaxer, highlight & coloring

tiap kali gunting rmbut mesti nak emo.. rasa sedih 3 hari 3 malam.. tapi kali ni kekesalan tu mmg dahsyat.. kenapa la pegi gunting??

kalo elok tak pe jugak.. mekchu soh dia wat layer, sekali mcm kena gigit tikus jadinya.. bukan 1st time gunting rmbut kat DONNAKO tu.. mmg itu lah kedai yg mekchu pegi kalo nak gunting rmbut dari sekolah lagi..

tapi hari tu tokeh tu gaduh ngan binik dia kot.. pendek kemain dia gunting.. pulak tu suka2 hati main zasssss je jambul ku.. dia ingat mekchu nak wat rmbut helmet tuh.. hadoi.. terus dah tak bleh tolak ke tepi sbb pendek sgt.. mmg main sepit je la jwb nye...

bila opismate tya 'kenapa gunting rmbut.....??' terus rasa nak nagies okeh.. baik jgn tya!!!

3 hari lepas tu gi wat relaxer & highlight skit.. kasik pampered my hair.. tak mau dah sedih-sedih..

relaxer ni adik beradik rebonding.. cuma kalo rebonding tu nnti result dia rmbut tu kepet sgt.. tp kalo relaxer ni dia nmpk mcm natural gitu.. sbb rmbut mekchu ni pun bukan lah jenis kerinting maggie.. just nak kemaskan sajorkk..

tp kena tya kedai dulu dia bleh wat relaxer ke tak.. certain2 mmg wat rebonding je.. result dia sndiri mau ingat la tahap 'kekepetan' yg melampau.. tp kelemahan relaxer ni, tak tahan lama kalo rmbut tu bukan jenis lurus..

masuk nih dah 3x wat kat joseph nih.. ekceli dia ni keje kat 'The Color Shop', Jusco Seremban 2 tu.. tp dia ada bukak kedai sndiri.. kalo wat kat kedai dia murah skit.. barang2 still pakai barang yg sama mcm kat saloon..

so step2 untuk relaxer... (hampir 2 jam)
1. bubuh ubat relaxer dan biarkan selama 20 minit.. lepas tu kasik cuci


2. keringkan rmbut guna sikat mcm iron tu..

3. iron rmbut

4. bubuh neutralizer.. eh betul ke.. lepas tu cuci & keringkan..

step untuk highlight (dalam 1 jam)
1. pakai topi

2. keluar2 rmbut untuk highlight

3. bubuh ubat highlight dan biarkan selama 15 minit

step untuk coloring (1 jam - sorry gmbr dah tak de sbb phone dah kehabisan bateri.. mekchu cerita je la ye..)

1. bubuh ubat kaler.. mekchu pilih revlon medium mahagony copper blonde 7.45. tggu dalam 30 minit


2. cuci & letak kan hair treatment

3. keringkan

wah.. gile simple punya steps.. simple tak simple sgt la.. dekat 5 jam gak duduk situ.. naik kematu vontot nih tau.. dah la x byk daging..

all in all, amat berpuas hati.. rmbut dah tak yah sepit2 dah.. cuma dia pendek skit je la.. sok sok panjang la tu kan..

hasil nya?? di sebabkan phone pun dah kong maka mekchu letak gmbr nih je la ye..


isshhh malu la..


gmbr ni bleh? hahaha.. gmbr terkejut.. x de la gmbr yg elok.. nnti kalo ada mekchu tepek kan kat sini ehhh

mmg tak nmpk sgt kaler tu.. kalo kat bawah lampu & kat luar nmpk kaler dia mcm segan-segan gitu.. gile ngko nak wat yg gempak2.. saya ni yang menurut perintah.. kang kena perintah buang daerah pulak kang..

* mekchu still hutang RM20 kat joseph.. sekali tak cukup daa... kata regular customer kan.. sesapa yg berminat nak tau harga bleh e-mel mekchu ye..

14 comments:

Iena said...

kiter lagi suka rambut lama mekchu... confrm makin mencurah air mata mekchu. hu3

MieZa said...

hehe nampak lain muka akak dengan rambut baru itu...

shaza said...

wah, ni kire rambut raye la ek..

KaLiS PeLuRu said...

syg rambut...
tp takpe..rmbut leh pnjg balek..

nway,,nice hair kak...=)

cik hani said...

pape pun pn.sue...cantik pe rambut baru niiii... :)

b.O.n.d.a said...

"naik kematu vontot nih tau.. dah la x byk daging.."

ekekeke..i yg bertilam vOnO ni pOn bleh b'kematus jugak mekchu uit
=p

kemma said...

cantik gak rmbut baru mekchu tu..nampak 10 taun muda yu..hehe

hamzah ian said...

fuhyo!!!!

seyes cun

mekchu said...

iena : jgn buatkan mekchu menetes kan air mata lagi.. ecehhh

mieza : nmpk cantik ke tak? jwb jwb

shaza : yup, rmbut raya dulu

kalis : tu la, nak pujuk hati selalu ckp cam tu "x pe, nnti rmbut leh pjg blk" tp dlm hati punah....

filza : cantik kah?? belanja laa.. heeee

bonda : hahaha.. mmg terasa dok atas tulang je tau.. kata nak bg daging..

kemma : 10 thn muda tu... ai loike..

hamzah : tak bodek kan?? tq

nuyulaisy said...

santik rambut??

nurul plk ingt nk curl kn rmbut...

tpi x thulah jdi ke x cz thu jelahkn,klu curlkn rmbut xblh sikatlah xblh nk ikat belik2lah..

mummysyafie said...

beraya ngan rambut baru..mesti semangat ni.

~~@lyci@~~ said...

yes yes.. xsabar2 esok nk gie rebonding.. patutla haritu jumpa nmpk cam rmbut br jer hehe..

mekchu said...

nuyul : rmbut sejak di bangku sekolah.. curl tu kena ada kekuatan diri.. mentenen tnggi.. susah nak jaga.. kalo selalu 5 minit je besiap, kena up jadik 15 minit bila rmbut curl.. hehe

nor : of kos semangat.. selang 5 minit tgk cermin.. hahaha

alycia : ooOOoooOoo.. tnggalkan anak & laki gi rebonding yoo.. hari tu masa jmpa lom wat lagi.. baru gunting je

QASEHNYA RANIA said...

hehehe..nasib baik berpegang pada SYMP ...kalu tak mesti lagi gempak kan mekchu... heheheee..
papepon rambut pesyen sama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...