@churalliya

Wednesday, October 27, 2010

Innit by nuffnang

Discover life. read awesome blog.

Pernah dgr atau guna gengblogger? sekarang dah tak bleh masuk dah kan.. kalo bleh pun, dah mcm marajuk tak tentu pasal.. kejap ok, kejap tak..


Kalau sape yg tau apa benefit guna gengblogger, dia pasti terkenyam nak guna Innit by nuffnang nih.. serius tak tipu..

Tujuan yang satu.. satu Malaysia!! tak lain dan tak bukan, nak mencari kawan2 baru di alam maya nih.. dan juga tak ketinggalan nak baca cerita2 menarik yang di post oleh kawan2 blogger yang lain..

Maka, facilities baru yang ada kat nuffnang ni bleh la di pakai bermula sekarang.. tp jgn la sekarang.. kot iye pun habiskan lah baca dulu.. korang ni rakus tau...

Semua dah ada akaun nuffnang kan? kalo dah ada, itu senang nak cerita.. kalo belum, sila la register dulu kat sini..


Langkah 1 :

Bila dah bukak akaun nuffnang korang, mesti nmpk benda kuning ni kat belah2 bawah tu.. ha, klik la kat situ.. kalo tak de bleh klik terus ke url dia http://www.innit.nuffnang.com



Langkah 2 :

Pas tu klik sign in dan masukkan e-mel & password nuffnang korang..



Langkah 3 :

Dah bleh masuk? ok, skang cemana nak post entry korang kat innit ni supaya blogger lain pun bleh nmpk dan klik dan baca dan seterusnya up kan hits korang.. kannnn...

Klik kat add new post utk masukkan entry yang korang nak.. nak masuk kan entry2 lepas pun buleh.. yg baru2 pun buleh.. tak kisah..



Langkah 4 :

Kena la isi sikit maklumat sebelum bleh submit..
1 : Title - Masukkan tajuk entry korang
2 : URL - Masukkan url entry korang.. entry tau, bukan address blog korang ye..
3 : Description - Masukkan serba sikit intro pasal entry korang tu
4 : Category : Ada byk kategori kat situ.. bleh pilih.. contoh : food, humour, event, gossip, travel, etc
5 : Blog Entry Language : If in english, select english dan kalo dlm bahasa, pilih la Malay
6 : Tags : Ni sama mcm korang letak tag kat entry korang.. contoh : family, sports, holoday, etc
7 : Type in the letters as shown below : ini mcm biasa, atas tujuan keselamatan
8 : Submit : Setel semua, baru lah klik submit



Langkah 5 :

Tadaa.. tu dia entry HK Disneyland mekchu dah sedia untuk dipilih oleh pembaca.. hihihi..

see... baru je kejap publish entry kat innit tu, dah ada kawan baru :)


begitu lah menarik nya dunia blogging.. kepada kawan2 mekchu yg belum ada blog tu, jom lah join.. makin lama, makin terkenyam.. hahahaha.. ayat tu kena ingat smpai bila2..

ada banyak lagik function lain dalam innit nih.. tapi tak sempat nak review semua.. soon okeh.. insyaAllah...
kalau kawan2 lain ada nak tegur step mekchu ni salah ke, ada yg tertnggal ke sila lah komen..

sharing is caring.. aii laff yuu olls.. Selamat mencuba...


11 comments:

nuyin2u said...

pjgnya step..tp tk ye..pas ni nak buat gak..tk

Softtouch [Hanim] said...

thanx mekchu...nnti sy cube ok...

LyNn HaMzAh said...

dah lama dah x buka innit...huhuhu...

mummysyafie said...

nak try jugak la..thanks mekchu

~~@lyci@~~ said...

oh, ada innit ni ekk.. slalu kalo bukak nuffnang tgk current erning ajer hehe..

Dee said...

thx mekcu..good info..

salam kenal sis yg comel lote..suka tgk umah ni..ceria..

mekchu said...

nuyin : nmpk je pkg tu, tp simple dimple je :)

hanim : cuba cuba cuba

lynn :nnti bukak blk tau

alycia : hahaha.. itu satu kewajipan.. hahaha

dee : tq.. kenal thru innit kah?? hihi

JIVEBUMZ said...

harus cobaaa nie! thanxs ur sharing

Zyash said...

best gune innit dari nufffnang ne...

NeenaAnuar said...

thanks for sharing mekchuuu...

ken said...

saya pun guna innit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...