@churalliya

Friday, January 28, 2011

Mi-cah tercekik gula-gula

Balik dari party bueh anak mona hari tu, bro.john ajak singgah mapley kat area dengkil... dah gatal2 badan la tu tak dapat cap teh dari pagi..

Hujan kemain lebat masa tu... tp kepingin jugak nak pekena teh tarik, berpayung lah kami ke dalam mapley... 1st time okeh pakai payung 2 layer dari 3Com... ohhh....

Bila bro.john angkat tangan panggil anney, mi-cah pun sama angkat tangan pnggil anney... bro.john suit feewiit feewiit panggil anney, dia pun sama feewiit... agaknya anney tu geram tgk mi-cah, dia bagi lah gula-gula 2 ketul...

bukti. papa-jit sedang bukak kan wrapper gula-gula dan mi-cah yg sangat teruja..

dapat je, terus ngap... mekchu pun tak perasan gula-gula tu dah belah 2 ke belum..

Akibat terlalu asyik meneguk teh tarik, papa-jit terlupa kot dia dah bagi anak dia seketul gula-gula tanpa di belah 2.. tiba2 je nampak muka mi-cah dah kemerah-merahan macam sesak napas... apa lagi.... terus memetir la kat kat situ.. kalah bunyik petir yang tgh sabung menyabung kat luar sana..

Tak perasan la tu.. selalu kalo bagi mi-cah gula-gula mesti belah kan 2.. lagi pun mi-cah ni bukan suka sangat makan benda-benda manis ni.. selalu dia rasa2 cam tu je, pas tu dia campak..

Risau bukan main-main punye risau masa tuh... tepuk2 belakang dia, sambil pikir kalau setakat tepuk bukan boleh keluar pun gula-gula tu... terus bagi dia minum air... air teh O tu sedang elok suam2.. kasik cairkan gula-gula yang dia telan tu.. tersekat kat dada dia kot..



perasaan seorang ibu yang penyayang... risau kalau2 dia muntah, risau jugak kalau dia tiba2 tak boleh bernafas... macam2 yg mekchu pikir masa tu... dan sambil tu berharap teh O suam tadi dah mencair kan gula2 yang dia dah telan tu..


Finally, mi-cah tertido dalam dakapan seorang ibu... terubat rindu.. bukan apa, mi-cah sejak kebelakangan ni dah tamo tido ngan mekchu taw.... uuu cedih...

Tiba-tiba terus teringat ngan anak kak mas yang tertelan duit syiling 20 sen...

25 comments:

-aNida OtHmaN- said...

adoii suspen...alhamdulillah takda apa-apa....
tudia lena sampai camtuh skali laa...empukk erk dada mummy..ehehehhhe

shaza said...

ala, kesian mi-cah.. su, anak kecik ni memang kena extra careful kan.. ashraf pun same pernah tercekik gula2 mentos dulu.. mase tu dah menggigil-gigil tgk die terbatuk-batuk.. pastu kita try jolok tekak die.. alhamdulilah takde ape-ape..

therosputih said...

alahai...comel je tido dalam dakapan ibu...nasib tak tercekik mi-cah...huih...petir je kak kalu dah kes emergency nih...huh...risau2...

CikSembang said...

bahaya betul ni Su. Dulu anak akk masukkan biji tasbih dlm lubang telinga.Ingatkan telinga dia menanah sbb tasbih tu warna hijau.Phuh letih besarkan anak ni. Tapi pahala BESAR

fiza said...

Kesian mi-cah, alhamdulillah tak der apa².

Memang gabra kalau jadi mcm nih sbb my son pon pernah kena, merah² muka.

mama_onie said...

Saspen baca tittle, sib baik xde pape.. pengajaran utk ku supaya exra careful..
Akeem pantang jumpa apa2 mesti nak masuk mulut..

Nini D.. said...

mekchu...sila amik kejadian ini sebagai peringatan...

* jgn kata bro john...laki den pon selalu lupa nk belah 2 gula-gula bila kasik pada Afif..HARUSLAH house manager bukak ceramah kesihatan!!

LyNn HaMzAh said...

aduhai...memang menakutkan bila tgk anak tercekik nie...moga x jadi lagi yer...

Daddy Ziyyad said...

gula gula/syiling/pin/guli/brooch tudung/anak kunci --ni semua antara benda2 yang dipanggil potential hazardous material kdp kanak2...

Syukur anak you tak apa apa

MieZa said...

nasib baik tak apa-apa...

Dee said...

mujur xde apa2..saspen gak..

cikceriacorner said...

nasib baik xde ape2 akak..:)

MAPPIAU said...

issshhhh bahayenyer nasib baik mi-cah takde ape2 syukurrrr.

saye pun kene take note untuk diri sendiri jugak nih, takuitttt. uissshh jauhkanlah kan. budak2 ni sume bende die nak test masuk mulut kan. huhuhu bahayenyer.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

last picca very d touching uuu..
siyes, my alya penah kena gak sikit masa dlu..time makpaknya sibuk melantak ketam nipah blackpepper kat cherating.. Alya men menan yg masukkn syiling 50sen tu smbl cakap², sekali terbeliak mata. cuak ai ni toksah kata la, try bg air kossong pn x jln gak..mujur cina meja sblh tlg bantu, tepuk blkg.. mmg cemas r, pastu salu beringat time bg makan gula²..

lily lotus said...

ishk2..next time careful kay

@in said...

siannyer kat dia ek.... mujur tak de pape..

chekpid said...

ala ciannyer dia...syukur slamat.

.::WaNiE::. said...

eeiii menakutkan

nasib baik perasan

s.y.a.r.q said...

naseb baik Ok....bahaya betol

Acik Na said...

Perghhh... alhamdulillah...seb bek tak pa per.... bahaya sungguh... wajib kena rotan mama ngan papa mi-cah ni... hehehe...

rozana said...

berhati2 k..:)

Softtouch [Hanim] said...

fuh.....takut mekchu bila sy bc n3 nie..nasib xde apa2..syahdunya tgk dia tido dlm dakapan mekchu tu..touching...

CaDLyNN said...

ala siannye mi-chah...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eeeeeeeeeeeee takut..syukur xda apa2..huhuhuhu

QasehnyaRania said...

suspen...

mekchu tak da entri baru ke?
nak membaca ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...