@churalliya

Sunday, January 23, 2011

Tutorial nak besarkan gambar

Gayat noks... baru tau ni.. sib baik ada permintaan dari entri ESS, EMM ke ELL hari tu.. teruja lah jugak wat tutorial nak besarkan gambar kat sini... tutorial ni rasanya memang patut tahu.. bila dah tahu, korang patut cuba...

Memula korang kena tukar setting... pegi kat Dashboard & klik kat Setting tu..

Pilih Updated edittor pada Select Post Editor tu.. jangan lupa klik Save Setting..


bagi yang gunakan Old Editor sebelum ni, lepas tukar Updated edittor tu korang akan nampak perubahan kat bahagian posting tu.. 


ce korang upload gambar macam biasa... lepas tu, klik kat gmbr tu smpai keluar warna biru-biru cam kat bawah ni... ha, nmpk kat bawah yg dlm kotak oren tu... situ lah korang kena pilih nak kecik ke, besar ke... konpem suka yang besar kan....... besarrrr punya......


yang best kalo pakai updated edittor ni, boleh upload gmbr sekali banyak2... kalo old editor boleh sekali upload max 5 keping je kan...


okeh, hasil daripada tutorial ini, korang akan dapat macam ni..
1. mickey-mi in small size

2. mickey-mi in medium size

3. mickey-mi in large size

hari tu dah tya, ramai yg kata suka yg bersar... terang skit bijik mata kan.. lepas ni kita pakat ramai-ramai letak gmbar besarrrrrrr kat post masing2 okeh... tapi watermark jgn lupa untuk keselamatan.. jgn jadi mekchu yang kadang2 rajin, kadang2 malas nih... hehehe...

6 comments:

therosputih said...

itu gambar kat kuching kah...hehehe

~najwa~ said...

thanks mekchu, lepas ni bole upload gmbr besar2...ehe

MAPPIAU said...

yesssss saye pun gune gambar besar jugakkkk (tu pun sebab ikut tuan punyer badan okeh akekeke :P)

~~@lyci@~~ said...

ohh.. br tau.. nk tnye tp malu hikk.. tq 4 sharing..

mekchu said...

therosputih : a ahh.. kat meow meow

najwa : no more kecik2 tau.. hehe

mappiau : hahaha... alasan yg paling logik setakat ni

alycia : tak pe, malu tp masih ayu..

biruVSpink said...

tengs mek chu ;))
berguna sgt sgt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...