@churalliya

Tuesday, February 1, 2011

Anak Z Kool berlakon Teater Tun Mahathir 2

Excited sangat nak tengok kakak nabila atas pentas teater.. walau pun watak dia tak besar mana, tapi tetap teruja.. umur dia baru berusia 8 tahun tau...

Teater MTM2 dah melabuhkan tirai 30 Januari lepas... nak wat review pun dah tak de orang nak baca... hahaha.. tapi mana lah tau kot2 ada musim ke-3 kan...

Disebabkan kakak nabila, maka kitowang sanggup pi turun kl (eh, turun ke naik?) nak tgk.. kalau abg.Z ngan k.eliz yang belakon, kitowang tak de la segagah tu nak gi tengok... hehehehe... dah biasa tgk dalam tibi...

Lepas balik dari Aquaria (entry belum ada), terus hantar nabila kat Istana Budaya... dia kat sana, kitowang balik rumah rehat-rehat.. masing2 kalau dah dapat rehat, memang lupa diri... lambat smpai Istana Budaya malam tu...

Duduk asing2.. k.eliz sorang2 belah kiri sana.. mekchu, deqna & erry belah kanan tengah... nenek jah, atok jah, wan & mak ngah belah depan sikit... sampai2 je adegan belon murah dah nak habis... frust!! tapi tak pe, sebelum tu kat rumah nabila dah lakonkan aksi belon murah dia tu.. so cute!

Break 15 minit.. kitowang amek keputusan tak nak gi mana2 walau pun ke toilet... sebabnya........ nak tengok Hans Isac.. hahaha.. seat kitowang sama level ngan dia.. dia lalu betul2 depan kitowang nak gi toilet.. so, nak masuk nanti konpem dia lalu situ jugak kan... penantian satu penyiksaan... ehh, KSN ngan isteri pun ada..

 
break time..

Honestly, teater ni memang best sangat.. mekchu cakap cam tu bukan sebab mekchu jarang tengok teater.. tapi memang best.. walau pun masing2 penat, tapi sesaat pun tak lelapkan mata.. punya lah nak bayangkan bila nak kelip mata pun rasa rugi...

Apa yang menarik pasal MTM2 ni adalah merupakan teater biografi bagi seorang tokoh yang masih hidup. Ini kerana kesemua teater jenis ini yang pernah dipentaskan adalah dikalangan tokoh yang telah tiada termasuklah Allahyarham Tuanku Abdul Rahman, Allahyarham Tun Dr.Ismail dan Allahyarham Tun Abdul Razak. Jadi, kenapa bila tokoh tu dah tiada baru nak buat teater kan.. Jadi, tokoh tu pun boleh lah tengok..

Antara lain adalah sebagai teater pertama di negara ini yang dipentaskan semula dalam tempoh yang singkat iaitu hanya tiga bulan selepas ianya dipentaskan pada musim pertama lalu atas permintaan yang hebat.. tahniah.. tahniah..

sempat curik sekeping untuk kenangan...

Mekchu menangis.. siap leleh2 air mata tau... memang tak boleh tahan perasaan sedih sangat dah... dari scene perlucutan jawatan Anuwar Ibrahim sampaikan perletakan jawatan Tun masa persidangan Umno 2003 tuh.. perghhh....

Patut lah k.eliz kata Tun menangis masa tgk teater nih.. apa tak nya, rakyat dia yg tengok pun dah tersedu-sedu, macam mana lah dengan tuan punya diri kan... Musim kedua ni Tun sekeluarga sempat datang untuk menyaksikan teater ni.. musim pertama dulu Tun sakit... rugi lah tak tengok malam yang sama-sama ngan Tun hari tu..

Ni kat luar lepas habis.. sambil-sambil tunggu kakak nabila tukar baju..

 

dan bila baca buku Teater Tun Mahathir 2, falsafah Tun yang ini memang terkesan di hati...


Seronok bila dengar k.eliz cerita pasal nabila... dia boleh menangis kat atas pentas masa malam Tun Mahathir datang tu.. menangis betul2 menangis tu.. sampai dalam kereta nak balik pun dia menangis lagi...

"mcm mana Bella boleh menangis tadi"
"Bella bayangkan mama mati kena tembak...."
"hahaha.... dah la tu, jangan la menangis lagi"
"Bella sedih la mama... Bella tak kenal pun sape Tun Mahathir tu... tapi Bella salam ngan dia"

hahaha.. kelakar pulak bila dengar... kecik2 dah pandai dapatkan emosi.. pas tu k.eliz cerita lagi, kalau nak suruh dia menangis, nanti dia pegi la kat tepi tingkap.. bayangkan mama dia mati kena tembak pas tu meleleh la air mata dia...

memang ke nasi tumpahnya kuah itu...
najmi & kakak nabila.. gaya menten...

ehh.. papa-jit tak ikut malam tu.. dia kat rumah jaga mi-cah.. seronok beronok-ronok jugak sesekali tinggalkan suami kat rumah menjaga anak ni kan... i laf yu lah papa....

11 comments:

CaDLyNN said...

best erk mekchu teater TM ni..lin nk tgk natrah haritu tapi tak sempat :(

Daddy Ziyyad said...

tak pernah pun tgk teater...rasanya ramai yg kata teater Tun M ni best sangat..even my mom in law pun kata best..ya..dia pergi, dan saya tak dpt pegi..huhu

chekpid said...

yg second ni ada muka baru kan? pengganti zizan nin & erra. best tak lakonan depa? eh...mi-chah pose senget bahu lagi la...tak penat ke?

eiNa said...

riindu kt kakak Bella laa... aira pun rindu kt tatakkk...

kecik2 dh pandai blakon dh..

MAPPIAU said...

alaaaa dah abis dah ker teater nih, issh tak sempat lorr nak pegi tengok huhuhu.

hahaha kelas la mi-cah gambo pale senget siap boleh menten pulak tuh tiap kali bergamba hahaha

tiefazatie said...

ala..ifa xgi pun..jauh sgt...huhu

therosputih said...

waaa...jelesnya dapat tgk teater...

rozana said...

che det mmg pintar..die ltk jwtn time org still syg die..jd kngan yg org ingt yg mns2 jek..tp die mmg superb mindanya..yg itu puan admire..
lawalah ank k.eliz tu...mcm mama die kn...nti ngandung ank pompuan rapat2 ngan bella tau..amik aura..bkn ape..mek chu dh cukup cun..tambh aura die..bertmbh2 cun!!!

Softtouch [Hanim] said...

xpernah tgk teater..teringin jgk...bangga oo anak buah blakon teater hebat tu...tahniah utk nabila...

cikceriacorner said...

akak bestnye..

saya pon xtgk lg..pdhal umah dekat aje ngan IB..heehe..
memang xpatut..:)

CikSembang said...

bila lah akk dpt gi tgk teater..sesekali kurasa teringin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...