@churalliya

Thursday, February 17, 2011

Najmi Dehydrated - Part VI (Hospital Bills)

Janji, Part VI ini adalah episod yang terakhir dalam siri anak masuk hospital ni.. mekchu kalau boleh nak letak kan SEMUA kenangan dalam blog ni.. tak nak tertinggal satu pun..

Okeh, kami telah dilindungi oleh Prudential sejak lebih 2 tahun yg lalu.. masa najmi dalam pantang lagi, amek insurans utk 3-3 orang terus.. maka sebab itu lah kami pilih KPJ..

masa kat admission room tu, kad Prudential najmi tak bawak.. simpan sekali ngan myKid dia.. 2-2 tertinggal kat rumah nenek labu.. cemas jugak kot2 dorang mntak.. tp dalam hati yakin, dunia IT sekarang x perlu benda2 remeh mcm tu.. lagi pun najmi dah pernah register kat KPJ dulu.. kalo dia mintak, nak je mekchu sound.. sebaik semua berjalan lancar.. tp lepas ni kena alert bawak myKid & kad insurans najmi bila kemana-mana..

Total hospital bills selama 4 hari 3 malam adalah RM2,086.80... rasa nak terkentut ke tercirit bila dengar? memang boleh lepas pegi hong kong sekali lagi tau... yang terpaling mahal adalah bayaran untuk doctor ward review.. (doubleyu tee eff?) nak jadi doktor jugak la macam nih.. So, insurans cover sebanyak RM1,626.37 dan kami hanya perlu tambah RM460.43 sahaja... fuhhh.. lega...

tak pe, duit kan boleh dicari... kesihatan anak lagi penting kan..
korang kalo belum ada sebarang insurans, better apply sekarang.. macam2 insurans ada sekarang ni kan.. mekchu bukan penjual insurans tau.. kalo tanya pun tak reti nak jawab mana yg bagus.. kalau sakit tu nak datang, bukan nya kita boleh halang atau mintak postponed sampai dapat gaji kan..

bila balik keje, jalan-jalan terpijak batu pun boleh kena operation tau.. masa tu mana nak carik duit.. lain lah kalo korang dapat duit kutu untuk bulan tu atau menabung tiap2 bulan mcm mekchu nih.. ecehhh...

14 comments:

Anisa Hang Tuah said...

mak aihh..mahal bilnyee
erk :|
tapi asalkan dia sihat sudah cukup..alhamdulillah
(:

mama_onie said...

memang mahal, sib baik ada insuran ek

Dee said...

sib baik ada insurans..lega sket kan..

CaDLyNN said...

haritu anak buah lin warded kt kpj 6hari yg duk kt suite tu.kene rm4k..hahaha..tak jadi nak pow abg ipar p holiday tahun ni..ING dia cover berapa je..tapi leh tolak gaji bulan2...mmg penting ada insurans skrg ni..

cikceriacorner said...

nasib baik ada insuran..penting insuran..bile time2 mcm ni..hhehe

cik puan akish said...

wahh..mmg killerfengsan tgk bill dia...naseb ade insurans kan..

=)

mekchu....emel pls..mau tnye sket pasal insurans yg mekchu amek..

=)

littlehumblelynn said...

mekchu;

fuh!!!!!!!!
kenapa kena tambah duit sendiri banyak sgt..amik prebiotik ke?

mcm lynn amik Great Eastern selalunya kalo kes macam najmi..selalunya fully covered..melainkan diorg banyak running test mcm cow milk allergy..

insuran nih mcm2 daa...apapun best najmi dah sihat!!

MAPPIAU said...

memang tercirit okeh nengok amaun bil tuh huhuhu

yupp setuju tuh memang zaman skang ni kite kene ade preparation insuran untuk family.(berdasarkan pengalaman jugak hurmmmm)

Suliana said...

singgah sini!!

memang penting insuran ni bila dah terkena diri sendri. mcm anak saya pun masuk spital dicover oleh pru bsn.. alhmdlh..

jmput sggh ke blog saya ye :-)

http://suliana-mylittlesunshine.blogspot.com/

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

yeah e2 la kegunaan insurans kan....

fiza said...

Phewww...nasib ada insurance yer. Me klo anak masuk spital pakai company nyer ING, pastu claim ngan PRUBSNTakaful, 1 malam dapat rm200 :-). Alhamdulillah...mi-cah dah sihat yer.

lily lotus said...

demimu anak :)

shaza said...

zaman sekarang ni insurans memang penting.. duit gaji banyak berhabis banyak insurans tiap2 bulan.. kita pun beli prudential tapi kalau masuk spital, gune insurans company pastu claim elaun masuk ward kat peudential..

LyNn HaMzAh said...

nasib baik ada insurance ek mek chu...kalau x mana la nak korek duit banyak macam tu...huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...