@churalliya

Wednesday, March 9, 2011

Mari Kenali Mekchu : Bab 10 - Produk Penjagaan Mukaku

Nak jugak kekalkan perkataan 'ku' kat hujung, haaa gitu lah jadi nya..

Bab 10 ni kira lain macam sikit.. bukan apa, ada yang tanya apa yang mekchu pakai sebab kelihatan awet muda.. muda kah? hahaha.. dah nak masuk 32 taw.. tak de rahsia apa pon.. mekchu adalah antara manusia yang malas nak jaga kecantikan diri.. tetapi tak pernah lupa untuk bersyukur atas kurniaan-Nya..

ada rahasia nih.. mekchu dulu time study muka tumbuh jerawat batu penuh satu muka.. gambar tak de, tapi janji akan ditayangkan.. korang jangan muntah kaler hijoo lak nnti.. masa tu rasa semua produk nak menipu orang.. sehingga lah mekchu dipertemukan dengan set produk Tea Tree dari Body Shop (ayat serupa testimoni pengguna dalam tibi pulak kan)

Mekchu adalah pengguna setia Tea Tree Skin Care ni sejak 10 tahun yang lalu.. wahhhh.. tak yah lah percaya sangat angka tu.. main agak2 je sebab sejak sebelum kawin lagi.. lebih kurang la 10 tahun.. lama kan.. dah kaya pun pelopor tea tree tu...

Ini adalah barang2 basic yang harus dan wajib di pakai setiap kali mandi.. kalo tak mandi pun tatap kena pakai.. biar tak mandi, tapi JANGAN tak cuci muka *wink


Skin Clearing Toner (RM39.00-250ml), Mattifying Moisturiser (RM39.00-50ml) dan Skin Clearing Facial Wash (RM39.00-250ml).. cam biasa, pakai cleansing dulu dan diikuti dengan toner dan moisturiser.. pengakuan di sini bahawa mekchu teramat jarang sekali pakai moisturiser sebab pemalas :) bila teragak nak pakai, baru lah pakai..sebab kalo pakai moisturiser ni rasa kulit berminyak pulak.. sebab tu on-off je..

tetiap malam sebelum tido mekchu akan pastikan muka dah dicuci dan di tonerkan.. pas tu letak Blemish Fade Night Lotion (kanan sekali-RM48.00).. bagus untuk repair balik sel2 kulit kita yg dah mati & bagus jugak utk hilangkan scar.. kalau ada jerawat yg besar, mekchu akan gunakan Tea Tree Oil (botol yang paling kecik-RM28.00) untuk kasi dia cepat masak dan boleh picit... picit jerawat adalah satu kepuasan.. selagi dia tak keluar, selagi tu rasa tak tentu arah..


disebabkan harga skin care product kat body shop ni adalah berbaloi, mekchu add-on lagi beberapa produk yang dirasakan perlu..
contohnya macam Cucumber Cleansing Milk (RM36.00-250ml) untuk hilangkan kesan mekap.. pakai ni dulu, baru senang nak cuci.. lepas tu pakai jugak Camomile Eye Make-Up Romover (RM28.00-60ml). Sangat bagus untuk hilangkan makap kat bahagian mata..

Kalo travelling, bawak je set comey lotey ni.. siap ngan beg sekali.. RM79.00 untuk kesemuanya.. bagus jugak kepada new user.. kalau2 nak cuba dulu kan...

Mmg pengguna setia tak hingat dgn produk tea tree ni.. malas dah nak cuba produk lain yg rata2 nya mahal dan tak tentu sesuai dgn kulit muka mekchu yg sensitip ni.. jerawat kecik je, dia punya kesan jerawat, 3 bulan baru hilang.. hadoii.. risiko org kulit putih, mcm ni lah...

Itu aje pun barang2 yang mekchu guna untuk penjagaan kulit muka.. selain dari gi facial tetiap bulan jugak.. ngeeee... suka wat facial kat Cress sebab dia ada byk pakej smpai dah ikat kita baik punya.. berat hati nak cuba kat tmpt lain dah..
beli 2 set product Cellnique yang paling popular iaitu Derma Brightening Complex (RM14+-30ml) Harga tak ingat pulak.. Benda ni mmg bagus untuk cerahkan cela di wajah.. hahahaha... byk sangat pengaruh iklan.. tp mmg pun sbb wanita dah berusia tak lari dari pigmentation.. mcm mekchu la.. bagus untuk cerahkan pigmentation tu..

lepas tu ada satu lagi dipanggil Skin Action Sebum Gel (RM14+-30ml). Ini pun sesuai dgn mekchu untuk hilangkan blackhead & whitehead.. senang sangat nak buang tau.. tak payah picit kuat2 untuk buang blackhead.. slow motion je dia dah keluar.. kalo nak gi facial tu, mekchu mmg pakai 3 hari berturut.. tak sanggup nak rasa sakit masa extraction tu.. bleh meleleh air mata...

Insentive Hydrating Silk Masque tu dpr free.. hak hak.. kalo ada masa lebih dan terlebih rajin baru lah pakai..

Dah itu aje product yg mekchu guna.. murah2 je kan.. mekchu ni jenis orang yang maintenance rendah je.. senang.. lagi satu suka ngan Body Shop sebab dulu kalo kita spend RM300 kita akan dapat voucher RM35.00.. tp sekarang spend RM200, dapat voucher RM20..

Walaupun mekchu ni tak cantik dan macam tak sesuai nak cakap.. tapi bagi mekchu kalo nak kelihatan cantik senang je.... pastikan diri cantik dari dalam.. tak perlu produk mahal-mahal pon... betul tak? kalo luar tak cantik, tapi sebelah dalam tu putih bersih dan suci murni, mesti teserlah jugak kecantikan itu..

20 comments:

CuTeMiUt78 said...

oh.. gitu ke.. eemm cam kita sekarang ni tgh pakai safi rania.. ala yg konon2 ada emas 24k tu.. ;D

-oP_ida- said...

woww ....patot mekchu comeL....pakai pun barang terbaik....

erm.....chek pakai rania Gold jaa..sebab jatoh chinta ngan serum dia.ehhehheh

A.s.t.i.n.a said...

Mek boleh jadi duta body shop la cenggini.. sweet jer..

s.y.a.r.q said...

mekcu, org malas nk pakai toner bagai,ade je simpan toner duduk diam2 kat atas meja tu.

yang tau sebleum tdo cuci muka, tdo..kroh kroh kroh..

MAPPIAU said...

"biar tak mandi, tapi JANGAN tak cuci muka *wink"

ahahaha saye sangat sokong dengan kenyataan diatas (sebab selalu buat huhuhu :P)

Faizaharis2 said...

wahhhh rahsiamu kini milik ku.... hahahaaha tetttt!!! bagusssnyaaaaa share penjagaan kulit muka.. siap hargaa tu....

igtkan rege bodyshop nyer produk ni mahal2 giler dlm RM80 ke atas... mmm skang baru tauuu....

Faizaharis2 said...

entry cara2 mekchu jaga badan lak cannerrrr ek?? leh share tak? hihihi

CaDLyNN said...

wah..tuka header lagi..
lin pakai byk jenis..tapi kene hati2 coz kulit lin sensitif...ada eczema :)

Nora Shahaira said...

ish..ish..cukup sifat semuanya..kalo akak nora, simpan cantik2 di sana..tak sempat nye..lagi pun..penggunaan set penjagaan ni jgn tengok pada harga nya..lihat pada bahan dan keserasian kulit.

Pasal dulu, akak nora try macam-macam yang org kata the best aaa...skII pun ada..tp muka akak nora ok dengan produk jenama biasa je..dah berapa tahun dah guna...rm9 je pelembapnya..huhu

✿ etiey erywan ✿ said...

ehhh yang body shop tu mmg bagus tu. dulu guna gak.. tp sekarang dah beralih arah dah. hehehe

Daddy Ziyyad said...

saya suka perfume bodyshop.

sebab bau nya melekat dgn saya..


puas pakai perfume2 yg lagi mahal..kurang lekat..

~saya pun dah 32..huhu

shaza said...

huhu, nak try body shop pulak la.. sebab yang sekarang ni macam tak berkesan jer..

mummysyafie said...

mekchu, nanti nak minta advise pasal pigmen tu la. org kulit cerah ni masalah pigmen selalu menjadi isu taw

Keyyah said...

cantik luar, cantik dalam, cantik dengar cni..hehehe baca entry mekchu terus igt lagu senyum...

yup barang2 cmni xperlu tgk pada harga, tgk pd keserasian... Keyyah dulu teringin sgt nk pkai yg mahal2, skali kulit hancur..last2 safi juga yg sesuai... :)

~ Mama Adam Zikry ~ said...

amboi, bole jd duta body shope pasni yer ;)

Cik Shiqa said...

wahh patot la mek chu sgt comell.

Anonymous said...

wah! mcm best je...nk try jugak la...tp msa mula2 pkai tu nnti ada pape kesan tak? mcm kulit mengelupas ke...

rozana said...

mekchu..puan pn pnh nk wat entry ni..
tp citer org...mestila cara2 penjagaan wajah yg paling bajet..kikiki..
tungguuuuuu...tp lg bape bln ek..
gmbo tu puan ade..ingt kn sem 2..
xpe jerawat pon glamer tuh....berderet tunggu...
kt bicycle sheet pun ader...hihihi..
princess sungguh...shhhh...:)

QASEHNYA RANIA said...

body shop rahsianya ...: )

noor sakinah said...

Rahsia saya disini... pemalas nak cuci banyak2. Cuci muka ja.. yg lain.den pemalas.. jemput baca kat sini.. http://inavitamin.blogspot
Com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...