@churalliya

Tuesday, May 10, 2011

Makan sedap-sedap di rumah nenek labu

Uols tengok lah gambar2 ni..... ini lah penyebab utama kami masih tinggal dengan nenek labu :)

 mee sup tulang, hidangan atas meja..

penggemar sup tegar...sudu pink, harap maaf..

tak lama lepas tu ada roti canai cicah dengan sambal ikan bilis petai pulak... roti canai tu mmg nenek labu yang buat sendiri.. selalu beli frozen je kat cafe bawah opis tu.. tp , dah dia teringin nak buat sendiri kan.. nnti takut lupa skill katanya :)

sekali buat dapat 30 keping.. saje buat stok :)

budak kecik ni jugak adalah penggemar roti canai.. 

malam2 pun kalo teringat, dia akan ajak papa dia makan roti canai kat 'kedai acik'.. tp tak boleh ikut kan sangat.. byk kolestrol..

kalo lepas hantar mak pegi pasar, mesti selang 2-3 hari lepas tu dapat makan menu yg agak special.. maklumla, peti ais ada banyak stok.. mee kari okeh.. ini bukan sempena open house ke apa taw...


bila musim durian, wajib ada kuah durian.. siap dengan roti jala kaler hijau tuuu... besttttt sangat...

roti jala hijau cicah kuah durian... cedappppp...

pas tu bila dengar majikan dia puasa, bibik buatkan bakso pulak.. sebenarnya dia kat surabaya sana tu mmg bukak kedai makan.. so, datang keje kat sini nak cari modal untuk besarkan bisness dia kat sana..

bakso buatan bibik.. sedap dari kedai punya...

Itu adalah menu yang bila teringat baru snap je tu.. belum kira masa tahap kebulur yang jenis duduk terus makan tu.. oohh, itu mmg banyak.. tapi pelik kan, patutnya tinggal dengan emak, makan pulak makanan yg never say never macam ni, sepatutnya badan ni naik.. dah 2 tahun lebih tau.. makin lama makin kurus pulak..

Satu petang tu, mekchu lapoo gile.. selalu balik keje mmg lapar memanjang.. mmg saje biarkan perut lapar sbb tau mak mmg masak punya.. bukak je periuk atas dapur dan terus menjerit gembira..

"YESSSSSS"
"nape ma?"
"lauk ikan pari masak asam pedas..... sedapnya"
"ni macam mana la nanti nak pindah rumah seremban?.. dah tak de YESSSS YESSSSSSS dah tau.."

terus terdiam dan berfikir..

22 comments:

mama_onie said...

Oh alangkah bahagianyaaaaaaa..... pepagi ni tengok makanan lapo la pulak
Mami memang penggemar segala jenis mee yg tegar!

chekpid said...

pk mekchu...pk. kutip rahsia & tuntut ilmu eh. rugi tau kalau tak belajar. never say never

CaDLyNN said...

sedap2nye mknn kt atas nun.....

MAPPIAU said...

alahaiiii untuknyer badan..dah la duduk ngan omak, makan pulak sodap2, pastu badan pulak tak naik2 alahaiiii...

telan air liur jela eden nengok haaaa huhuhuhu

Pepel BoNda AmaNi said...

yeah sebab tue sangat hapie dan gumbira bila mama turun kl....makanan sentiasa terhidang atas meja..sampai xtaw nak makan yang mana satu dulu..kekkekekekeke

♥MiZz-siHa♥ said...

terliur air liur tgk makanan tu...alangkah sedapnye klau dpt tumpang sekaki merasa...hehe

Nini D.. said...

memang "bahagia" perot kalo duduk dengan mak kan mekchu...huhuhu

ratusiput said...

mmg best kan mekchu kalau dok ngan mak sndiri...ari2 mkn sedap2.tu la yg tak ble buat ratu lupa smpai bila2.even nk pegi jejauh tinggalkan mak pun tak sanggup..

AKO @ retna said...

arghhh rindu giler roti canai arwah uwann......

therosputih said...

hahaha....pasni nooo nooo la plak...

Hilda said...

Sedapnyer...lapar la pulak tengok mee kari tu....

Suliana said...

sedapnya sup tulang!! hehe

Zura said...

byknye makanan...tp 1st time tgk roti jala kaler hijau..

shaza said...

mak ai.. semuanya sedap.. nak datang rumah nenek labu boleh??

eB ezrin said...

cedapnyer.... tapi naper la aku x lalu tgk makanan skang nih alahai... mkn bilis goreng agi la kot ari nih... hu3

~~@lyci@~~ said...

adoi... nasib kau bukan jenis bdn cpt naik.. kalau x, kompem sihat tubuh bdn ni.. adoiii, makcik nk sikit ;p

Imaan09 said...

waaa.sedapnyeee.. mekchu, e71 dh jual dah?sy dah beli C3 dah pun.. (mm, budget ada takat c3 je..walaupun ngidal e71/e72)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

duk ngan family mmg bes..kang duk sendiri mmgla terasa cedihnye wuwuwuwu

tiefazatie said...

mekchu..bestnya pandai nek labu wat roti canai tue..belaja la..nt leh ifa belaja gak.hihi

fiza said...

Wah...sedap2 sumanya. Tu yg best dok ngan mak kan, kalau tak kontrol, mau cepat berat naik ☺☺☺

Latest: Lunch hari ni, Gulai Tempoyak Ikan Patin

Anak Dara SAKIT MATA

risa said...

mak aihhhhh makanan2 tu memang heaven sehhhh...takmo share sikit ke

QASEHNYA RANIA said...

betul..npe mekchu still maintain j body....cer cite..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...