@churalliya

Sunday, July 24, 2011

Sebok mendobi langsir

Minggu ni misi nak kena turunkan semua yang bernama langsir kat dalam rumah dan cuci!! Part tanggal langsir & cuci tu kira boleh la lagi.. part nak menggantung tu agak kepayahan jugak laaa...

Minggu depan dah start puasa kan.. aktiviti bulan puasa lain sikit.. nak balik sini hujung minggu mcm payah jugak sebab weekend bulan puasa nanti konpem balik pilah.. ok, kita gantung masa tgh cuti raya nnti..

Tegang-tegang urat mendobi langsir hari ni.. itu baru semi-d, belum banglo lagik.. tu la pasal kitowang tak beli bangloo (alasan)...

Minggu lepas dah dobi langsir masterbedroom yang hancur berkecai macam 'angel pasta hair' tu.. selesai dah 2 trip.. minggu ni langsir bilik-bilik belakang, living hall & sliding door.. ngan langsir dapur jugak.. selagi yg bergelar langsir lah katakan... day curtain semua sental pakai tangan.. tak sanggup merabak kan hati utk kali kedua..

ini trip yg kedua utk minggu ni.. siap sidai dah malam tadi.. pagi ni jemur kejap je dah kering..


trip yg ke-3 pulak.. 

dan trip yg ke-4.. lepas tu pengsan...

bukan setakat basuh je okeh.. korang bayangkan memanjat, mengibas, mendobi dalam keadaan paip mesin yang dah patah (kena tuang air sendiri), menyidai, melipat dan menyimpan.. fuhhhhh #lapairpeluh

 siap-siap lipat kat luar..

korang boleh amalkan melipat langsir kat luar kalo tak nak rumah berhabuk.. masa sidai tu, kibas sekuat yg boleh biar habuk terbang kat luar.. itu tips yg mekchu amalkan.. well, mekchu ngan habuk kan ke musuh ketat!

dan sekarang, rumah kami berdengung... hihihi...

toOgel aje.. 

Tak nak gantung langsir selagi rumah tak siap cat..

Masa bibik dah tak de, masa tu lah dia nak mendobi langsir.. masa bibik ada, tak nak pulak.. kalo bibik ada pun, konpem dia longlai okeh..

Langsir korang siapa yg basuhkan? untung lah korang ada bibik (ayat korang kat mekchu dulu2.. sekarang nak pas kat sapa pun tatau)

Sebok mendobi langsir, InTrend Ogos 2011 belum sempat beli lagi.. ada orang tu siap suruh mekchu sign, pas tu kirim kat Kelantan.. hahaha.. mintak otograp katanyaaaa.. rasa mcam nak geget-geget jek..

11 comments:

Nini D.. said...

den nak jugak...mekchu beli 1 pehtu tolong sain eh..(retis gitu ko kak!!!)

sha a.s said...

Bibik xde....jd mintak cik suami jela bwt semua tu! muahahaha mmg la dasar bini solehah ;-)

ratusiput said...

ratu mmg tak larat nk basuh sndiri.maklumlah badan gebu kan...2 minggu puasa nnti baru antar dobi...

mamyharraz said...

langsir sy kalau bukak,basuh sure turun kaler =P maklumlah berzaman sekali baru nak tukauuu hehehe

mekchu nak otograp jugak bole.. ;)

@Z said...

caya dak masa kami blom pindah umah baru (duk kuarters), tak penah basuh langsir selama 4 tahun.. masa nak pindah aritu, kena tarik hati2 sbb langsir dah reput hahahahaha..

cantik le langsir Mekchu...suka kaler cekelat2 gitu hehe...

Mimy Hamid said...

banyak jugak koleksi langsir mekchu yer...

therosputih said...

mek chu yang rajin...lalalala...nnti dtg umah kita plak eh, cuci depan umah....wahhhh....ade2 je aku nih...

Pepel BoNda AmaNi said...

aci x..klu xbasuh langsir...hahaah dasar pemalas....

Kakibuku said...

hehe...sayalah tu..
pumyalah smlm..semangat..pg sklh bdk2 ni,tp parking full..trus pg blk pusing tgh kb carik..tp x smpai lg..jd mmg konfom x pg carik dh..nak srh m.sue beli...sign..pos pg kelantan...nak tau...
p/s..user id sdh tkr..sbb ada stalker dlm hdpku..ade certain entries kna hide..tp still ini yana yg sama..:)

MAPPIAU said...

phewwwww kalau ade anugerah bibik terhebat nih konpem mekchu adelah pemenangnye tanpa ragu2 hahahaha :P

NeenaAnuar said...

maaaakkk aiii.. mekchu basuh langsir sendiri kerr?? perrghh.. memang tabik springg toingg toingg lahh to you!!!

I sofar ke bed sheet ke semuanya ke dobi saja.. washer machine tak mampu nak menampung keberatan itu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...