@churalliya

Monday, September 12, 2011

Cross Stitch yang pernah menjadi kegilaanku

Entry ni memang bertujuan nak bagi tau yang mekchu ni juga pandai menjahit.. direct ngko..hahahaha kan senang kalo cam tu..

Korang tau kan jahitan cross stitch?

Baru-baru ni pegi beraya rumah abang dan terkenang semula kenangan masa jahit gambar dorang tu.. Masa tu mekchu kat matrik lagi rasanya.. matrik kan banyak kali cuti.. asal cuti je terperap dalam bilik menjahit.. maklumla, masa tu kan tak de boipren lagi nak keluar deting.. (eh, bagus sebenarnya tak de boipren ni kan...)

Masa tu kan, makan ntah kol bape, tido ntah bila, nak wiwi pun tahan, nak wawa pun tahan jugak.. montot ni dah naik kematu asyik duduk mengadap cross stitch tu.. tak sabar nak tengok hasil dia.. hari ni target nak siapkan mata, esok nak siapkan telinga pulak.. paling tension kalo benang tak cukup..

Gian sangat tau kalau dah mula.. korang tau kan nak jahit cross stitch ni.. kena tanda dulu pakai pen ikut simbol yang dia kasik.. satu simbol mewakili 1 kaler.. habis 1 simbol yang dah tanda tadi, tukar lak simbol lain, tanda lagi pada kain.. setiap kali tukar simbol, setiap kali itu lah kena tukar benang.. begituuuu... korang bayangkan lah kalau dah lebih 30 kaler..

Tapi hasil dia sangat lah puas hati.. gambar tu sebesar saiz orang yang sebenar..

abang mekchu baru kawin masa tu.. tahun 1999 rasanya.. ini kira hadiah kawin dia la nih.. mekchu kan belum kerja lagi waktu tu.. mampu beli benang sajork...

nampak macam lukisan.. tone kaler yang jadikan gambar tu nampak real.. bukan senang nak jahit ikut tone kaler tu.. siap pitam, bangun balik dan pitam semula baru siap hidung.. hahaha.. opss, ada LOVE, ADIK di situ :)

masa tu kena isi borang dan hantar gambar kat company cross stitch ni.. kena bayar rm20 kot (tak ingat).. nanti dia hantar kan kertas beserta dengan simbol dan kod warna benang.. ada 6 helai kertas saiz A3 masa tu.. nak siapkan sekeping pun dah hampir 1 bulan..

itu contoh kepada yang tak pernah tgk cane org jahit cross stitch ni.. dari kertas membawa kepada atas kain..

size orang sebenar okeh.. size sebenar.. 

Sekarang teringin nak ada gambar macam ni jugak yang dijahit dengan tangan sendiri.. value dia tak akan sama dengan gambar hantar cuci kat kedai walau pun kedai kasik free.. dan membayangkan andainya ku punya waktu yang lapang macam dulu-dulu..

Eh, mekchu pernah prezenkan gambar cross stitch jahit sendiri masa birhday papa-jit tau.. pa, mana erk gambar tu?

18 comments:

syawalsimpsons said...

ada gak tok papa jit...g cari mau tengok...tp mmg terbaeek la dapat siap 1 saiz a3 tu...mmg gigih ni..kalo sue alamat hidung pon belom tentu lagi...

miloais said...

salan satu hobi iols dedulu...
masa tunggu result SPM
hehehehe

littlehumblelynn said...

Mekchu,

ternganga besar2! !!!

Terror betul,patut continue minat itu.mana tahu jd punca rezeki sambilan

cantik betul!!!!

illafira said...

tul2.. dulu mmg famous.. tp skrg x tau la leh sabar cam dulu ke x kalo nak wat

Suliana said...

pandainya mekchu.. benda ni je sy belum teringin nak cuba.. hehe.. tapi mak sy pro la benda ni, anak je tak mengikut :-p

Mimy Hamid said...

owh rajin nya....agak2 skrang nak suh buat tempahan ...ada rajin ke

lydzar said...

mekchu, cantik sgt gambar ni..dan mekchu mmg gigih siapkannya kan..huhu mesti abg mekchu sayang sgt ngn gambar cross stitch adik dia buat..lebih bernilai dari hadia harga ribu2 ringgit

mummy_ayu said...

wah..ingatkan pic betul tu, crosstich..cayalah..
Ayu pun pernah gak layan crosstich nie..tapi tak lama mana, cepat boring..

AKO @ retna said...

best laaa...
psstt mekcu, nak hadiah prezen camni, bole? :p


lama nya x buat crostich ni...

Nini D.. said...

wow...hebat mekchu!!....apa kata tolong buatkan utk den :)

Alycia said...

kalau aku dpt hadiah camni.. mmg akan kenang ke akhir hayat.. ada sentimental value tu..

.::WaNiE::. said...

TABIK SPRING

kalau tak bagitau, confirm tak tau itu cross stich ok

Dee said...

wow..hebatlah mekchu..serius ingat gambar betul tadi..

eB ezrin said...

uishhhhh tabik spring nih. real :)

Kakibuku said...

Kawanku yg sgt detaila ini..nti ank2 dh bsr nk wat lah..skang ni pyh lg..

ch@ said...

wow cayalah mekchu, kita pun reti buat tulisan je. mekchu, nak order boleh? berapa nak amek?

Pepel BoNda AmaNi said...

wow..cayalah mekchu....vangga hoke...

QASEHNYA RANIA said...

wow...kagum...mekchu seorang yang penyabar ....syabas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...