@churalliya

Tuesday, March 20, 2012

Ragam mi-cah

Memang betul lah orang-orang tua cakap.. Yang abang/kakak mesti akan meragam bila dia tahu dia nak dapat adik.. Mula-mula kami tak percaya sebab tengok mi-cah relek aje.. tak de apa-apa ragam atau perubahan pun..

Sehingga lah pada suatu hari.

1. Dia amek telur ayam 2 bijik siap dengan sudu. Elok duduk atas sofa sambil pecah kan telur ayam atas sofa tu.. Dia cakap lambat sangat nak tunggu ayam menetas.. Dia tak sabar nak tengok anak ayam.. Nak marah ada, kelakar pun ada.. Nenek labu lah yang kena basuh sofa masa tu..

2. Dia amek gunting, lepas tu gunting bulu minah-munah (kucing).. Habis togel bulu kat kaki minah.. ke munah? hanya mi-cah yang kenal mana satu minah mana satu munah..

3. Dia amek ridsect dan spray kat mulut dia.. buat macam papa-jit spay ubat ketiak.. hadoiiiiii lepas tu lari2 basuh mulut sebab dia kata pedas.. terus nenek labu suruh kumur-kumur sebaldi air..

4. Dia selamba-derk pegi kencing atas sofa depan, lepas tu atas katil.. Dia kata dia tak kencing pun.. Itu air tumpah.. Tapi bau semerbak abang mi-cah oiiii... apa lagi, kena marah lah dengan papa-jit dia.. terus amek tuala basah, lap sampai hilang bau.. Sambil lap, sambil cakap ampunnn...

5. Dia masuk kan segumpal surat khabar kat dalam toilet bowl, pas tu dia berak.. kah kah kah.. ce cakap siapa yang sanggup nak keluarkan surat khabar tu? atok pilah jugak yang selamatkan keadaan..

6. Kalau tanya najmi sayang adik tak.. dia akan jawab "tak.... nanti mi nak tumbuk muka dia" hahahaha.. ye la kan, dekat 4 tahun dimanja dan disayang.. 

7. Sekarang asyik nak melekap dengan papa-jit dia aje.. semua pun nak papa yang buatkan.. kalo lepas mandi kadang-kadang dia lupa mekchu pakaikan spenda dia, sanggup dia bukak balik nak papa yang pakaikan... bagus anak bagus... dapatlah mama ko rehat lebih daripada biasa..

 dia tetap Adiwira Dewata di hati kami.. gambar baru tak de.. guna yg lama aje.. 

Semalam masa pegi scan, mi-cah ikut masuk sekali.. dia pun nak baring atas katil tu sekali.. dan pertama kali dia tengok baby dalam perut.. eksplain sikit dengan dia apa benda semua tu.. lepas je keluar bilik doktor, dia cium perut moncit ku.. ohhh Tuhan, mula lah rasa nak menangis.. sangat touching..

25 comments:

Alycia said...

dh besar abg michah.. nnt jaga adik leklok tauuu.. syg adik tawww..

Fadzillah Kamarudin said...

dulu masa pregnant tak rasa sangat jeles2 ni...sebab mengandung dekat2...

lani faisal dah 6 tahun...nak dapat adik baru...jeles kemain...kuat meradang...kerap nak pukul2...cakap pun tempik2...kuat bebai...

tapi bila time baik, siap peluk2 perut...nak share susu ngan baby...nak cakap2 ngan baby...cium2 baby...

sabaq ja la mekchu...

MaMa CyDa said...

lain pulak ragamnya ngan anak2 mama. nak dpt adik nih, si abg sulung yg banyak tunjuk ragam. abg ngah cool jek. maybe sbb ms mama preggy abg ngah dulu, abg long tak meragam lgsg. cuma manja sesgt ngan mama jeklah ... huhuhuh

syawalsimpsons said...

adoi mi cah buat aunty soya gelak beso kot..kakakkak...sengal la mi cah ni....tu mmg ragam tu..

Daddy Ziyyad said...

awak tunggu nanti masa adik dia keluar nanti..samada: jenis yg betul2 penyayang, atau suka sakat adik dia..hehehehhehe

Daddy Ziyyad said...

cop, bahaya ooooo spray ridsect kat mulut!! :P

Mimy Hamid said...

aku nak gelak pun ada baca ragam micah ni...kelakar..tp kesian pun ada orang nak dapat adik takut tak manja dah...hihihi ala nnt dpt adik sayang bangat...

mamyharraz said...

opss apa yg mi-cah buat perangai ; kakal ank sy pun sama lately ni perangai mmg menjadi-jadi ;P

opsss lg sekali *entah-entah* sy pun pembawakan kot (?) hmmmmmm

Pepel BoNda AmaNi said...

wakakakakakka mi-cah....mi-cah...tapi memang...perubahan anak2 nie..time kita preggy nie...nak marah @ nak gelak pun xtau....

Ina Khairina said...

hehe lawak la abg mi-chah ni...cute je buat perangai ye....

~najwa~ said...

jgn betul-betul tumbuk muka adik sudah, haruu...

ratusiput said...

mmg betul kata pepatah tu...dan akan hilang bila dah lama skit adik dia kuar dr perut :)

Nad @ MamaZakwan said...

macam2 peel mi-cah, huhu!
nak tergelak, nak ksian pun ada gak
ye la, die cam dh dapat rasa yg dia akan kongsi mama n papa
tu yg die wat perangai sebagai 1 cara tarik perhatian...

sangat touching die cium perut..
zakwan dulu masa scan die tanya..
sapa mama n papa baby tu..?
huhu..sedih ;(

p/s : tq approve kt FB =p

Chekpid said...

haha...baca cerita ko ni klalar la wei...tapi aku rasa kompom masa berhadapan ngan mi-cah tu takde rasa nak gelak pun. ok kot dia manja ngan papa dia...ko suka kan...tempoh bertenang namanya tu.

Dee said...

adoi..kelakar pun ada mekchu..tp biasalah baru2..nti dia dh tgk baby keluar..sure dia sayang..orang nak amik pun tak bagi..

InaAchik said...

hahahahahaaa... klaka la mi-cah ni. panjang akal btol! ikut saper la tu yer...

littlehumblelynn said...

Micah sgt kelakar:-D
dah kuar adik,lgk tantrum tuh .

kazmyra afkar said...

budak2 sllu mcm tu kan.. my anak sedara pn mcm tu, tapi time tu dye makin hari makin rapat dgn i bkn dgn parents dye

eda_ej said...

part yang tumbuk tu yang tak bley blah..

pandai plak kate air tumpah..

Nini D.. said...

oh...syahdunya perasaan tu..bilalah turn daku..

Bitt (double IS) said...

kalau kuar pon boy buleh jadi geng micah..kalau kuar pompuan buleh jadi geng mekchu...hahahaha

mesti mekchu buzy lepas nihh ;)

ch@ said...

sabar je la mi-chah ni tau. serah je kat papa-jit mekchu, kasi can mekchu rest sblm kuar baby. hahahaaa.

shaza said...

sue, rasanya buat ragam tu memang biasa bila nak dapat adik baru.. yang penting jangan stress2 yer..

CuTeMiUt78 said...

ragam2 abg mi-cah.... pas ni tlg jaga adik plak tau...

QasehnyaRania said...

bahayanya sembur ridset..micah-miicah nape buat cam tu...
sib baik mama chu tak pitam kan ...

#terharu bila micah kiss peyot mamachu dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...