@churalliya

Thursday, July 18, 2013

FAKTA SEBENAR YANG MENAKUTKAN

(Sticky post for 48 hours)

Ramai yang tak tahu sebenarnya, tapi mungkin buat-buat tak tahu yang makanan kita sekarang ni banyak terdedah dengan bahan kimia (chemical) mahupun radikal bebas (free radicals)

Kalau makan masakan kat luar, memanglah tak dijamin bersih dan banyak perasa tambahan… Akan tetapi, sebenarnya masakan kita di rumah pun belum tentu selamat!

Ayam disuntik dengan hormon dan antibiotik, ikan dan makanan laut disembur dengan formaldehyde untuk sentiasa nampak segar, sayur dan buah disembur dengan racun serangga berlebihan (excessive pesticide) dan lilin (wax) untuk nampak cantik dan segarrr..

Bagusnya kalau kita boleh singkirkan (eliminate) benda-benda ni dengan just basuh jer kannn..

Malangnya, walaupun basuh dengan air asam, air tepung, cuka…takkan boleh keluarkan benda2 ni dari bahan mentah yang kita beli ….

Akan tetapi, ada teknologi dan cara yang memudahkan yang boleh membantu kita untuk membersihkan bahan makanan kita dari semua ini…dalam masa yang sama masih mengekalkan nutrien dalam makanan kita..

Jom kita lihat demo..

Ni contoh purifikasi yang dilakukan pada ikan cencaru yang baru di beli di pasar


Penggunaan Biozone Food Purifier memang mudah, just plug+play..bekas yang digunakan pula mestilah dari bahan kaca ataupun stainless steel..

Pastikan air menutup keseluruhan bahan mentah, kemudian masukkan tube seramik dan pilih jenis makanan yang hendak dipurifikasi..

Proses purifikasi dalam masa 1 minit 

Setelah 5 minit berlalu, dan buih-buih putih sudah mula terbentuk….nampak tak kat buih tu dah ada macam warna kekuningan? 

Itulah antara asid lemak (fatty acid) dan bahan kimia (chemicals) yang dikeluarkan semasa proses purifikasi!

15 minit dari pandangan atas 

15 minit dari pandangan sisi 

Dan selepas 15 minit!

Nampak tak gelembung-gelembung buih tu dah naik tinggi! Sebenarnya kalau dilihat sendiri, gelembung tu macam likat dan tak pecah….sebab itu bukannya gelembung udara yang sebenar…


OK selesai proses purifikasi!

Walaupun dah habis process purifikasi, gelembung buih tu tak turun! Sebab die lemak, bukan udara yaaa… Sampai nak melimpah dah tinggi buih tu… Buih-buih ni makin banyak kalau bahan makanan kita lebih banyak bahan kimia… Paling banyak ialah daging…sebab banyak lemak dan asid urik


Close-up sikit buih ni… Bila dilihat secara dekat buih ni warna kekuningan…ni bukan lemak atau kotoran kat ayam, daging, ikan yang luaran; yang tu memang kita boleh buang…

Ni yang disembur atau yang disuntik pada bahan mentah makanan kita…


Sampai boleh dikaut dengan garfu…dan bau nya masya’allah mmg tersangatt lah busukkk..



Kita cuba bakar residual ni - seperti yang anda lihat, ianya tak hilang atau cair…malahan akan mengeras…macam bila kita bakar bahan plastik!

Bayangkan benda keras ni yang melekat dalam usus kita!...Allahuakbar!!...

Tidak hairan lah masyarakat zaman sekarang mudah terkena penyakit…dan kanak-kanak mudah dapat obesiti…

Kalau nak tahu, disebabkan suntikan hormon dalam ayamlah, maka gadis-gadis zaman sekarang banyak yang ada misai and budak lelaki banyak yang kecik2 dah ada man-boobs

Sanggup tak kita bagi famili kita makan makanan yang tak berapa nak bersih ni ? Sikit-sikit mungkin tak apa…tapi bayangkan bila berlanjutan selama 5-10 tahun…bila anak-anak dah semakin membesar..

Jika kita tak sanggup minum air yang belum dirawat, macam mana pula kita sanggup makan unfiltered food kan..

Anda sayang duit untuk dapatkan satu unit Biozone di rumah anda?

Cuba fikirkan : 
1. Berapa ramai ahli keluarga anda? 
2. Berapa tahun anda akan pakai Biozone ni? 
3. Berapa banyak kos perubatan akan terlibat jika ahli keluarga anda sakit kerana makan makanan yang mempunyai bahan kimia ini? 

Bagi 2 tahun penggunaan (dengan setiap pembelian, percuma kos penyelenggaraan untuk 2 tahun!) 
untuk 1 orang anda cuma belanjakan RM1.71 sehari
Kalau 5 orang ahli keluarga? 
Cuma RM0.34 seorang sehari.. 

MAHAL KE?

Agak2 beli jajan dan gula2 pun lagi mahal dari tu kan..

Lagipun, Biozone bukannye untuk satu kegunaan je, ada banyakkkk kegunaan. sangatlah berbaloi-baloi..

JOM KITA LIHAT...

1. Untuk bersihkan daging, ikan, makanan laut. Lagi banyak bendasing keluar bila purifikasi ikan tau. Kalau untuk ayam, ianya akan mengeluarkan suntikan hormon dan antibiotik yang diorang bagi kata yam untuk membesar cepat tuu…dan untuk daging…keluarkan asid urik yang banyak dalam daging…

2. Bersihkan sayur dan buah2...termasuk yang diimport.. Bersihkan sayur dari baja kimia dan racun serangga… Sayur dan buah akan jadi lebih segar..dan masakan lambat basi..


3. Boleh buat basuh botol susu baby. Senang nak hilang daki dan keladak kat botol tu….macam sterilize juga..

4. Menyegarkan udara kat tempat tertutup macam fridge, almari baju & almari kasut. Hilang bau kepam2 itu semua...termasuklah udara yang ada dalam rumah terutama semasa wabak jerebu melanda...best kann!!...tak perlu nak beli pembersih udara (air purifier) yang berasingan..

5. Cuci bath tub dan buat mandi ozone. Kalau gi kat tempat mandian ozone, mahal tau, ratus-ratus RM satu sessi. Anda boleh buat sendiri je kat rumah dengan biozone food purifier..

Ade banyak lagi kegunaan nya, so memang dalam sehari Biozone tu boleh di pelbagaikan fungsi nya...

Ramai kot orang zaman sekarang yang pentingkan kesihatan.. Jadi kita dahulukan lah kesihatan.. baru kita fikirkan tentang yang lain-lain... bendanya pun kecik comel je.. takdelah berat nak usung ke sana ke mari... buat sesiapa yang nak tau lebih lanjut pasal produk ni boleh contact nama kat bawah tu.. baik beli sekarang dan bagitau yang u olls ni readers blog suraya mazni mekchu a.k.a churalliya.. boleh dapat diskaun tau!....

Maintenance? 

Biozone ni free maintenance.. Nak pasang dan guna pon senang yang amat.

Ok, ada berita baik untuk anda semua yang dah tercelik mata with the UGLY FACTS apa yang kita makan selama ini..

PROMOTION!!! 
Diskaun dari normal price dan free gift untuk semua blogreaders

Boleh contact for demo at your own house, using your own foodstuff!

Pls mention in your text/email/whatsapp to us that you are mekchu blogreaders to be entitled for the discount!

HKL / KG. BARU / SUBANG JAYA / USJ / TAMAN MEDAN & SEMENANJUNG MALAYSIA 
Nurazmiah (NUR) 019 – 2316982 
nuraz77@yahoo.com 

by mekchuN (^_^)

9 comments:

Nad MamaZN said...

Mak mak mak...
Tu baru ikan..
Klu ayam or daging cemane la buihnya tu huhu
Kene bgtau papazakwan ni!

Amanda Suria said...

Mak oiiii...menakutkan...geli plak tgok ikan tu...

mama_onie said...

*ini adalah entry bebrbayar...

Wahhhhh bestlah ibu muda dapat duit lebih shopping!

syawalsimpsons said...

macam menarik ni mekchu...terjebak ni, tp kena bg en asbeen baca entry ni

Nuraz said...

Adik2 semua..inilah yg terjadi sebenarnya..nak free demo kat rumah sendiri pun boleh..roger k.nur ye..019-2316982

Emy Omar said...

Mekchu kita memang merancang nak beli biozone ni lepas ada kawan buat demo sama mcm mekchu buat ni tp masa tu dia gunakan daging ayam..risau dgn sumber bahan mentah zaman skrg ni kan

Nuraz said...

Those yg allergic seafood..bila purify dgn biozone ni..insy'allah akan ok..takde alahan dgn makanan laut..

Nuraz said...

Elok sgt2 tu dik beli BFP ni..sumber bhn mentah skrg mmg bnyk bhn pengawet..

QasehnyaRania said...

wow.222

hkl dah dekat sgt dgn sy ni :)

in shaa ALLAH nk juga la satu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...